Numărul cazurilor de muncă „la negru” în rândul angajatorilor sălăjeni a explodat în luna octombrie. Zeci de angajaţi au fost prinşi muncind la firme din judeţ fără a avea documentele legale de angajare, sancţiunile contravenţionale ridicându-se la 230.000 de lei.
Inspectorul şef al Inspectoratului Teritorial de Muncă Sălaj, Luminiţa Nemeş, a declarat că în luna octombrie a acestui an au fost controlate 125 de unităţi economice la nivelul întregului judeţ. „Dintre unităţile controlate de inspectorii de muncă, 24 au fost sancţionate fie cu amenzi, fie cu avertismente scrise ca urmare a contravenţiilor constatate. Majoritatea sancţiunilor au fost aplicate pentru munca fără forme legale”, a declarat Luminiţa Nemeş.
Potrivit sursei citate, jumătate dintre unităţi au fost sancţionate cu amenzi pentru depistarea unor angajaţi muncind fără forme legale. „Un număr de 23 de persoane au fost identificate, la 12 operatori economici, muncind fără forme legale de angajare. Totalul amenzilor pentru munca fără forme legale este 230.000 de lei”, a precizat inspectorul Nemeş.
Domeniile în care au depistate persoanele muncind la negru au fost: construcţii, comerţ, transporturi şi prestări servicii.
Numărul sancţiunilor aplicate pentru munca „la negru” în urma controalelor de luna trecută este de trei ori mai mare decât cel înregistrat în luna septembrie, când au fost depistate muncind fără forme legale opt persoane. De asemenea, numărul cazurilor de muncă fără documentele legale de angajare este mai mare şi comparativ cu cel înregistrat în aceeaşi lună a anului trecut, când au fost identificate 20 de persoane „la negru”.
Dintre firmele sancţionate luna trecută, două s-au ales cu amenzi în valoare de 2.500 de lei, pentru alte contravenţii constatate în domeniul relaţiilor de muncă. Printre abaterile constatate se numără: nerespectarea dispoziţiilor privind garantarea în plată a salariului minim brut pe ţară, nerespectarea prevederilor legale privind repausul săptămânal, nerespectarea dispoziţiilor privind munca suplimentară, încălcarea prevederilor legale privind muncă de noapte, încălcarea prevederilor prin care angajatorul este obligat ca, anterior începerii activităţii, să înmâneze salariatului un exemplar din contractual individual de muncă şi necompletarea elementelor contractului individual de muncă în registrul electronic, respectiv netransmiterea acestuia în termenele legale.
Alte 10 unităţi au primit din partea inspectorilor avertisment scris, această sancţiune aplicându-se şi la o parte din unităţile amendate pentru alte contravenţii decât cele pentru care s-a aplicat amenda.
Luminiţa Nemeş susţine că, în luna octombrie, controalele desfăşurate de către inspectorii de muncă au avut ca obiectiv şi respectarea prevederilor legale privind registrul general de evident a salariaţilor, privind exercitarea unor activităţi cu caracter ocazional desfăşurate de
zilieri şi pentru stabilirea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată.