Motto: „Prima bogăţie este sănătatea”. (Ralph Waldo Emerson, eseist şi poet american, 1803-1882)
Într-adevăr, pornind de la acest citat tematic, sănătatea – sub toate aspectele de manifestare (fizică, intelectuală, morală, spirituală etc.) – este cea mai de preţ bogăţie a omului, cea care contribuie fundamental la bunăstarea şi echilibrul acestuia în societate. După cum se ştie, dobândirea şi menţinerea stării de sănătate se realizează prin diferite sisteme de îngrijire, printre care se află şi spitalele – instituţii medicale curativ-profilactice, în care sunt îngrijiţi şi trataţi bolnavii sau accidentaţii.
Printre acestea se regăseşte şi Spitalul Orăeşenesc „Prof.dr.Ioan Puşcaş” din Şimleu Silvaniei, construit şi dat în folosinţă în anul 1986, prin contribuţia substanţială a prof.univ.dr.Ioan Puşcaş – „părintele” ulcosilvanilului, celebrul medicament pentru tratarea ulcerelor gastro-duodenale. Spitalul are 215 paturi şi, prin cele 12 secţii şi compartimente, pe specializări diferite (pediatrie, medicină internă, chirurgie generală, ortopedie, ATI, gastroenterologie, neurologie, neonatologie, obstetrică, ginecologie, boli infecţioase, recuperare medicală) şi prin compartimentul de primiri urgente şi dispensar TBC, oferă servicii medicale pentru o treime din populaţia judeţului Sălaj, pentru cetăţenii oraşului de la poalele Măgurii Şimleului, pentru cei ai comunelor învecinate, precum şi pentru cei din bazinele miniere Sărmăşag şi Ip. Această prestigioasă instituţie medicală a fost modernizată din fonduri europene, prin proiectul „Reabilitarea ambulatoriului integrat”, realizat de Primărie şi de Consiliul Local, prin implicarea ing. Septimiu Cătălin Ţurcaş – primarul oraşului. Totuşi, nu toate compartimentele spitalului au beneficiat de „suflul” înnoirii.
În acest context, spitalul derulează proiectul „Împreună pentru fiecare”, în parteneriat cu Rompetrol şi cu Primăria Şimleu Silvaniei, pentru modernizarea laboratorului de radiologie şi imagistică medicală al acestuia. Iată câteva particularităţi ale proiectului, expuse de: Dorel Cherecheş – manager al spitalului şi Szabó Mariana – director financiar contabil: „Prin susţinerea financiară a KMG Rompetrol (45.000 de mii de lei) şi a Primăriei şimleuane (55.000 de mii de lei), vom achiziţiona un sistem de digitalizare bazat pe plăci fosforice, sistem care va fi montat la aparatele de radiologie existente. Serviciile de radiologie şi imagistică sunt singurul şi cel mai sigur mod prin care sunt diagnosticate unele afecţiuni grave, cum sunt: cancerul bronhopulmonar, BPOC şi astmul bronşic. Acest echipament compact va citi şi procesa imaginea digitală radiologică care a fost înregistrată pe o casetă fosforică, fiind posibilă şi trimiterea imaginii la distanţă. Prin montarea noului sistem, fără a înlocui vreun aparat de radiologie, laboratorul va folosi numai imagini digitale, eliminându-se complet maşina de developat şi consumabilile aferente: filme, revelator şi fixator. De asemenea, se vor recondiţiona şi igieniza încăperile respective, se va turna şapa egalizatoare, care se va acoperi cu tarket şi se vor zugrăvi pereţii. Prin achiziţionarea acestor echipamente, se va scurta timpul de consultare a pacientului, medicul va putea pune mai repede şi mai sigur un diagnostic, întrucât imaginea va fi vizualizată pe monitorul calculatorului, existând posibilitatea de a focaliza sau de a mări imaginea obţinută. În plus, prin recondiţionarea şi igienizarea spaţiilor, se vor asigura condiţii mai bune, atât pentru pacienţi, cât şi pentru: medici, asistente, tehnicieni etc.”.
Iată, aşadar, un proiect benefic pentru pacienţii care vor solicita serviciile medicale ale Spitalului Orăşenesc „Prof.dr.Ioan Puşcaş” din Şimleu Silvaniei, prin internare sau ambulatoriu de specialitate, în vederea investigaţiilor de laborator, a diagnosticării şi a tratării corecte a diferitelor afecţiuni ale acestora.
Prof. Marin ŞTEFAN
Lasa-ma mai cu „vrajiala” olteneasca!De unde stiu economistii si inginerii ce-i intr-un spital sau mai bine zis ce trebuie sa „hie”.In concluzie:viori,mandoline,cobze si multe alte instrumente de … instrumentat.
Va doresc o zi senina si sa privim lucrurile cu mare seriozitate!
F. documentat și instructiv articol despre rolul radiologiei în igienizarea încăperilor și turnarea șapei egalizatoare. Spre deplina edificare a publicului interesat, nu puteți suplimenta cu un articol de explicitare a modului în care turnarea șapei egalizatoare îmbunătățește calitatea actului medical „împreună pentru fiecare”, cum e lozinca din titlu?
Ma Marine,despre exod ce mai stii ca eu am stiri proaste!?
Speram sa avem si noi salarii mai mari ca si noi cotizam la fel
Sunt interese sa transforme spitalul in azil??!!!
E adevărat că la Spitalul din Șimneu se va ține simpozionul internațional „Șapa autonivelantă și plăcile fosforescente în profilaxia bătăturilor”?