Noul sistem de impozitare locală a clădirilor deținute de persoanele fizice și persoanele juridice va fi amânat pentru anul 2025, reiese dintr-un proiect de lege adoptat azi de Camera Deputaților. Totodată, sistemul actual de impozitare locală a clădirilor va rămâne neschimbat în 2023 și în 2024.
În perioada 2023 – 2024: impozitul pe clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a clădirii cu valoarea din tabelul din Codul fiscal (articolul 457). Valorile din acel tabel rămân ca acum, deși inițial se dorea majorarea lor. Totodată, la fel ca acum, valoarea impozabilă a clădirii va fi ajustată în funcție de rangul localității și zona de amplasare;
Din anul 2025: acest impozit se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,1% asupra valorii clădirii rezidențiale, indiferent dacă proprietarul este persoană fizică sau juridică. Mai precis, se însumează valorile clădirii, clădirilor-anexă și suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, așa cum reies din studiile de piață (așa-zisele grile notariale).
Pentru persoanele juridice, sunt păstrate regulile vechi pentru impozitul pe clădirile rezidențiale și nerezidențiale, inclusiv cele cu destinație mixtă.
În perioada 2023 – 2024: pentru persoanele juridice, impozitul pe clădirile rezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii, iar impozitul pe clădirile nerezidențiale se calculează prin aplicarea unei cote între 0,2% și 1,3% asupra valorii impozabile a clădirii. Pentru clădirile mixte, impozitul se calculează prin însumarea impozitului pentru partea cu destinație rezidențială cu impozitul pentru partea cu destinație nerezidențială. Astfel, se păstrează regula stabilirii impozitului pe baza raportului de evaluare întocmit de un evaluator autorizat o dată la cinci ani;
Din anul 2025: pentru clădirile nerezidențiale, impozitul se calculează prin aplicarea unei cote de minimum 0,5% asupra valorii clădirii. Valoarea clădirii se determină prin însumarea valorii clădirii, a clădirilor-anexă și a valorii suprafețelor de teren acoperite de aceste clădiri, cuprinse în studiile de piață (așa-zisele grile notariale).
M. S.
[…] Noul sistem de impozitare locală a clădirilor deținute de persoanele fizice și persoanele juridice va fi amânat pentru anul 2025, reiese dintr-un proiect de lege adoptat azi de Camera Deputaților. Totodată, sistemul actual de impozitare locală a clădirilor va rămâne neschimbat în 2023 și în 2024. În perioada 2023 – 2024: impozitul pe clădirile rezidențiale deținute de persoanele fizice se calculează prin aplicarea unei cote între 0,08% și 0,2% asupra valorii impozabile a clădirii. Valoarea se determină prin înmulțirea suprafeței construite desfășurate a clădirii cu valoarea din tabelul din Codul fiscal (articolul… Citeste mai mult […]
În acest timp, pensia reprezintă 1/4 din salariu, o bătaie de joc. Pe vremea lui Ceaușescu, pensia era 3/4 din cel mai bun salariu !