În primul rând, este semn că dacă instanţele vor fi investite cu astfel de dosare nu vor tolera ilegalităţile băncilor.
Există deci până acum hotărârea definitivă şi irevocabilă a Tribunalului Galaţi şi acesta hotărâre executorie a Tribunalului Buzău.
Sunt însă peste 1000 de procese identice deja pe rol şi vor avea deciziile în cel mult 2-3 săptămâni.
Se pune întrebarea firească: sunt cazuri izolate sau este deja o practică a instanţelor?
După cum se observă cele 2 sentinţe s-au câştigat pe legislaţie Europeană, obligatorie pentru instanţele din România. Deci toate instanţele pot şi trebuie să folosească aceste hotărâri în motivare.
În ultima perioadă s-a ajuns la situaţii dramatice o dată cu creşterea spectaculoasă a francului.
Speranţe pentru românii cu credite în franci elveţieni: Cum a câştigat un buzoian în instanţă plata ratei la cursul din 2007.
O decizie a Tribunalului Buzău le aduce o speranţa celor 75.000 de români care au în acest moment credite în franci elveţieni. Instanţa i-a dat câştig de cauza unui bărbat, care împreună cu partenera să a luat un împrumut în 2007. Magistraţii au hotărât că cei doi îşi vor plăti ratele la cursul la care au semnat contractul, de două ori mai mic, decât cel de acum. Decizia nu este însă, definitivă.
În martie 2007, Doina Caranda împreună cu partenerul ei au imprumatat de la Pireus Bank 112.000 de franci la un curs de 2,08 pentru un franc elveţian, adică de două ori mai mic faţă de cel de astăzi.
Cei doi au semnat un contract în care se angajau să achite o rată lunară de 900 de franci pentru o perioada de 25 de ani. Disperaţi, anul trecut au decis să dea în judecată banca.
“Noi am dat în judecată, nu ne mai puteam plăti rată, banca nu ne-a luat în seama, am încercat să stăm de vorba cu ei. Doamna avocat ne-a zis că putem avea dreptate, că există hotărârea europeană”, a mărturisit Doina Caranda.
Acum, patru zile Tribunalul Buzău a dat o decizie prin care “stabilizează cursul de schimb CHF/LEU pentru calculul fiecărei rate succesive datorate de reclamant la cursul CHF/LEU valabil la dată încheierii contractului (28.03.2007) începînd cu dată scadenţei primei rate şi până la finalizarea raporturilor contractuale dintre părţi.”
În instant pentru a se câştigă s-a invocat o decizie a Curţii de Justiţie a Uniunii Europene portivit careiea instanţele naţionale se pot pronunţă asupra clauzelor abuzive privind cursul de schimb dintr-un contract de credit (cauza Kasler împotriva Otp Ungaria). Reprezentanţii Pireus Bank nu au comentat decizia instanţei şi cel mai probabil vor face apel.
Aici se face o prima remarcă: sentinţa dată în prima instanţa în material dreptului consumatorilor este executorie şi poate fi pusă în executare silit.
– Apelul băncii nu suspendă efectele hotărârii instanţei
– Pe toate durata procesului şi după clienta va plăti ratele din momentul încheierii contractului
Av. Coltuc Marius
www.coltuc.ro
avocat@coltuc.ro
(P)
Deabia acum, unii dintre români, cei cu credite în franci, vor simţi pe pielea lor, diferenţa dintre comunism şi capitalism. Acum toate băncile, mai puţin CEC, pe care nemernicul de Tăriceanu nu a reuşit să o privatizeze, sunt în mâini străine. Statul şi să vrea, nu poate interveni.În anii 90 erau mulţi care zbierau „Privatizare totală, imediată şi necondiţionată”. Acum au muşcat-o !