Asigurătorii RCA vor emite, pentru şase luni, poliţe la tarifele de primă practicate în 1 martie 2022, prevede proiectul de hotărâre de guvern pe care Ministerul Finanţelor l-a postat, ieri, pe site-ul propriu, în transparenţă decizională, proiect ce ar urma să fie aprobat de Guvern în şedinţa de mâine, potrivit unor surse din interiorul Palatului Victoria.
„Prezenta hotărâre stabileşte tarifele de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, denumită în continuare asigurare RCA, ce urmează a fi aplicate de către societăţile de asigurare care practică asigurarea RCA, denumite în continuare asigurători RCA (…). Tarifele de primă maxime prevăzute la alin. (1) se stabilesc la nivelul propriilor tarife de primă care au fost practicate de către fiecare asigurător RCA la data de 1 martie 2022 şi sunt valabile pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri”, se menţionează în proiect.
Documentul prevede că, în situaţia în care tarifele de primă practicate de către asigurătorii RCA la data de 1 martie 2022 sunt mai mari decât cele practicate la data de 1 martie 2023, asigurătorii RCA aplică cel mai mic tarif de primă dintre cele două.
Tarifele de primă maxime se aplică în cazul contractelor RCA încheiate după data intrării în vigoare a hotărârii care va fi aprobată de Guvern. Potrivit proiectului de act normativ, comisioanele de distribuţie aferente contractelor RCA se limitează la maximum 8% din prima brută încasată pentru o perioadă de 6 luni de la data intrării în vigoare a prezentei hotărâri.
Tarifele de primă maxime vor fi stabilite pentru clasa de bonus/malus B0. În funcţie de istoricul de daună al asiguratului, asigurătorii RCA aplică clasa de bonus/malus în care se încadrează acesta, conform prevederilor legale.
În perioada aplicării prevederilor hotărârii, la despăgubirile acordate de către asigurătorii RCA, în baza contractelor prevăzute, pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat cu un vehicul din aceeaşi clasă sau o clasă inferioară, calculul despăgubirii are în vedere un tarif ce nu poate depăşi tariful mediu de închiriere publicat de către Biroul Asigurătorilor de Autovehicule din România. Despăgubirile se acordă numai în situaţia în care vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.
Perioada maximă pentru care se pot acorda despăgubirile este de 30 de zile de la data eliberării autorizaţiei de reparaţie de către poliţie sau a documentului de intrare în reparaţie eliberat de către asigurătorul RCA, după caz. Prin excepţie, perioada maximă poate fi prelungită numai cu aprobarea prealabilă a asigurătorului RCA. În cazul vehiculelor care nu se mai repară şi se încadrează în situaţia de dauna totală economică, despăgubirile acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor şi data înaintării ofertei de despăgubire. În acest caz, valoarea despăgubirii nu poate depăşi 25% din valoarea de piaţă a vehiculului avariat.
Depăşirea nivelului tarifelor de primă maxime stabilite şi practicarea de către asigurătorii RCA a comisioanelor de distribuţie la un nivel mai mare decât cel prevăzut constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 lei la 50.000 lei.
Pe lângă sancţiunea contravenţională principală, în funcţie de gravitatea faptei, Consiliul Autorităţii de Supraveghere Financiară poate aplica şi sancţiuni contravenţionale complementare.
Proiectul privind îngheţarea tarifelor de primă la valoarea din 1 martie 2022 a fost propus de ASF după decizia privind ridicarea autorizaţiei companiei Euroins şi declararea insolvenţei acestui asigurător.
La audierea conducerii ASF care a avut loc în comisiile de specialitate din Senat, fostul premier Florin Cîţu a afirmat că, în urma acestei îngheţări a tarifelor la valoarea din martie 2022, vom asista la ieşirea unor companii din piaţa asigurărilor. Nicu Marcu, preşedintele ASF, a arătat că soluţia respectivă a fost discutată cu cele şapte companii care au mai rămas în piaţă şi că acestea au fost de acord, fără însă ca să aibă consultări şi cu asociaţiile patronale ale service-urilor auto din ţara noastră, pentru a vedea dacă acestea pot efectua reparaţii auto la preţurile din primăvara anului trecut, ţinând cont de faptul că inflaţia şi preţurile din energie au mărit atât costurile pieselor necesare, cât şi al manoperei efective.
După audierea conducerii ASF de către membrii comisiilor de specialitate, Cristian Roşu, vicepreşedintele ASF a precizat că tarifele de referinţă din 1 martie 2022 sunt cu 30% mai mici decât cele practicate în acest moment.
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro
[…] Asigurătorii RCA vor emite, pentru şase luni, poliţe la tarifele de primă practicate în 1 martie 2022, prevede proiectul de hotărâre de guvern pe care Ministerul Finanţelor l-a postat, ieri, pe site-ul propriu, în transparenţă decizională, proiect ce ar urma să fie aprobat de Guvern în şedinţa de mâine, potrivit unor surse din interiorul Palatului Victoria. „Prezenta hotărâre stabileşte tarifele de primă maxime pentru asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terţelor persoane prin accidente de vehicule şi de tramvaie, denumită în continuare asigurare RCA, » Mai multe detalii […]
Guvernanții fac orice numai nu taie pensiile speciale, chiar dacă pierde țara 3 miliarde euroi din PNRR. Sunt mai importanți niște băși de generali cu pensii speciale de 60-80.000 lei/lună și care nici nu au fost pe front pt apărarea țării. Nu ne miră de ce am avut 4 dictaturi, prima în 1936, dictatura regală !
Va fi un fiasco ca și cu ordonanțele pe energie! Ăștia ce ne conduc sunt bătuți in cap!