Începând cu prima zi a acestui an, programul guvernamental „gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar” a devenit operaţional, părinţii sau reprezentanţii legali ai copiilor cu vârsta până la 18 ani din întreaga ţară putând să depună sume de bani în contul acestora, a anunţat Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză (CNSP).
Nu este nevoie de nicio cerere. Este necesar doar efectuarea unei plăţi prin virament bancar, mandat poştal sau o depunere în numerar.
Pe numele copiilor s-a deschis la Trezoreria Statului sector 1 contul special de economisire „Contul individual de economii Junior Centenar”, codificat cu codul numeric personal al copiilor beneficiari, indiferent de domiciliul acestora.
Programul guvernamental „gROwth” le permite părinţilor care vor să economisească pentru copiii lor să beneficieze de o primă anuală de la stat de 600 lei şi o dobândă anuală de 3 la suta.
Potrivit proiectului, părinţii sau tutorii pot depune cel puţin 1.200 lei/an, bani pe care să nu-i folosească până când vor împlini vârsta de 18 ani. În cazul în care la finele anului calendaristic suma depusă în anul respectiv este mai mică decât suma minimă de 1.200 de lei, titularul contului nu beneficiază de prima de stat, dar pentru soldul contului se acordă dobândă.
Sumele depuse anual în cont nu vor putea depăşi un plafon maxim reprezentând echivalentul în lei a valorii de 100.000 euro, calculat la cursul de schimb din ultima zi a anului precedent.
Titularul contului beneficiază de prima de stat numai pentru suma minimă de 1.200 lei.
La soldul contului se aplică o rată anuală de dobândă al cărui nivel se stabileşte la 3 la suta pe an. Dobânda se calculează şi se plăteşte când titularul contului împlineşte vârsta de 18 ani. Aceasta se va plăti prin bugetul Comisiei Naţionale de Strategie şi Prognoză.
„La împlinirea vârtsie de 18 ani şi în situaţiile excepţionale prevăzute la alin (5), titularului contului sau reprezentantul legal al acestuia, după caz, poate afectua retragerea totală a sumelor din cont. Dacă nu se solicită retagerea sumelor din cont, acestea nu beneficiază de condiţiile din acest program”, mai prevede programul. Măsura este deja contestată de mulți sociologi, unul dintre motive fiind faptul că mulți dintre părinții săraci nu vor putea depune aceste sume. Nici în privința orfanilor nu este, deocamdată, nimic specificat, deși acești copii sunt în îngrijirea statului (cei instituționalizați). Economiștii spun, de asemenea, că statul încearcă, prin această metodă, să mai ia niște bani de la cetățeni.
Acesta este un nou tertip prin care Dragnea, prin Statul său Paralel, umblă să fure banii copiilor!