Magazin Sălăjean vă supune atenției, în cele câteva zile care au mai rămas până la alegerile europarlamentare din acest an, câteva informații utile legate de ceea ce se întâmplă duminică, 26 mai 2019, din punct de vedere electoral, cine poate vota, unde se votează, cu ce documente și cum decurge procesul de votare, care este miza acestor alegeri precum și alte informații care pot fi utile celor care votează în acest an pentru prima dată, dar și celor care sunt mai puțin familiarizați cu anumite reguli electorale în general și cu ceea ce reprezintă aceste alegeri, în special.
Alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European și Referendumul naţional au loc simultan, în data de 26 mai 2019, între orele 7 – 21.
Atribuţiile care revin autorităţilor publice, precum şi procedura de votare se realizează cu aplicarea corespunzătoare a prevederilor legale privind alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European. Totodată, operaţiunile necesare organizării şi desfăşurării referendumului naţional sunt îndeplinite de organismele electorale constituite pentru alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European.
Atât pentru alegerilor europarlamentare, cât și pentru referendum, alegătorii votează în aceleaşi secţii de votare și în același interval de timp, cu aceleaşi ştampile cu menţiunea «VOTAT», dar pe buletine de vot separate. Prezenţa la vot este consemnată pe liste electorale distincte pentru cele două tipuri de scrutin.
Alegătorii pot opta să îşi exercite dreptul de vot numai pentru un singur tip de scrutin sau pentru ambele scrutine.
Dreptul de vot se exercită în baza unui act de identitate valabil, emis de statul român, respectiv: cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar, carnetul de serviciu militar (în cazul elevilor din școlile militare).
Important de știut: pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic și pașaportul simplu temporar pot fi folosite pentru exercitarea dreptului de vot numai de cetățenii români aflați în străinătate sau de cetățenii români domiciliați în străinătate.
Pentru alegătorii care se află în străinătate în ziua votării, Ministerul Afacerilor Externe organizează secții de votare pe lângă misiunile diplomatice, oficiile consulare, secțiile consulare și institutele culturale din străinătate.
Ministerul Afacerilor Externe poate organiza, cu acordul autorităților străine, secții de votare și în afara secțiilor de votare menționate mai sus.
Documentele pe baza cărora se poate vota în străinătate sunt: pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu temporar, cartea de identitate, cartea de identitate provizorie, buletinul de identitate, pașaportul diplomatic, pașaportul diplomatic electronic, pașaportul de serviciu, pașaportul de serviciu electronic, pașaportul simplu, pașaportul simplu electronic, pașaportul simplu temporar. Nu se poate vota cu titlul de călătorie.
Nu ne intereseaza, in democratie, dupa fiecare votare, bogatii devin mai bogati iar saracii , mai saraci !
Mergeți la vot împotriva derbedeului Dragea și a bandei PSD de tîlhari!
20 mai 19 03 -stai acasa atunci si nu mai comenta.Daca esti si psd-ist cu atat mai bine ca vei sta acasa.