Prima oară l-am văzut la un spectacol în Valcău de Jos. Purta costum popular, cușmă și părea tare mândru de ținuta sa. Mi-a lăsat impresia unui om pasionat de tradiții, de simplitatea satului sălăjean. Îmi amintesc că a urcat pe scenă, a recitat niște versuri, iar apoi a jucat așa cum se joacă din bătrâni. Ulterior am aflat că Gabriel Marius Boticaș este un sălăjean cu o poveste aparte, cu o dorință acerbă de a promova dansul popular, portul, tradițiile noastre, ale sălăjenilor. Voiam de multă vreme să-l intervievez, să-i aflu povestea. Tot timpul am avut impresia că este fiu al comunei Valcău de Jos. Nu m-am gândit că numele său este întâlnit dincolo de Meseș, pe Valea Agrijului. I-am urmărit mesajele din spațiul public. Mi-au atras atenția cuvintele sale despre aparatul auditiv pe care îl poartă și despre deficiența de auz.
Am constatat rapid că era un sălăjean pe care deficiența de auz nu l-a împiedicat să-și urmeze pasiunea, să popularizeze jocul, muzica și portul popular. A organizat și pune la cale multe evenimente în care participanții sunt îmbrăcați în straie vechi, cu specific local, și joacă așa cum se juca din „bătrâni”. Zilele trecute a avut loc „Târgul de mărțișoare tradiționale”, eveniment organizat de Centrul de Cultură și Artă Sălaj. Aici l-am întâlnit pe Gabriel. Venise cu Felicia Sabău din Valcău de Jos. Aveau mărțișoare confecționate manual, iar cumpărătorul primea și „ciurigăi”.
Mi-am adus aminte rapid de copilărie, de pancovele bunicii mele. Gabriel a renunțat la fotbal, la cariera militară, pentru a se dedica promovării patrimoniului sălăjean în care jocul și costumul popular ocupă un loc aparte. L-am rugat să nu se supere, dar voiam să aflu povestea cu auzul și aplecarea spre tradițiile satelor sălăjene. Nu l-a deranjat întrebarea mea și mi-a povestit că problema de auz a apărut destul de târziu, dar o consideră un dar de la Dumnezeu, pentru că îi permite să audă doar frumosul și să lase deoparte urâtul. Poartă aparat auditiv și îl simt pregătit pentru un nou eveniment în care participanții vor juca, se vor simți bine și își vor aminti de jocul din bătrâni. Sălăjeanul a înființat asociația „Atelierul de joc popular”, o entitate special concepută pentru a organiza evenimente culturale în care tradițiile referitoare la jocul popular și costumele tradiționale ocupă primul loc. În cadrul asociației, doritorii pot învăța să joace, dansuri populare din vremuri apuse. L-am felicitat pe Gabriel pentru inițiativele sale. Cred că astfel de oameni merită promovați și ascultați.
[…] sălăjenilor. Voiam de multă vreme să-l intervievez, să-i… Articolul Gabriel Marius Boticaș, jocul din bătrâni și deficiența de auz ca dar de la Dumnezeu apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]