Fructele de sezon golesc buzunarele cumparatorilor

Fructele de sezon golesc buzunarele cumparatorilorZalauanii nu se inghesuie inca sa cumpere fructele de sezon comercializate in Piata Agroalimentara, desi au aparut mult asteptatele capsuni si cirese. Pretul acestora nu trece de valoarea celor considerate trufandale, ele depasind pragul de 10 lei kilogramul.

Pentru un kilogram de capsuni, de Halmeu ori Satu Mare, locuitorii Zalaului se vad nevoiti sa scoata din buzunar 10 – 11 lei, iar pentru cirese de Aghires – 15 lei pentru un kilogram sau chiar 20 de lei daca sunt din Italia. Cei mai multi clienti se rezuma doar la a se interesa de pretul lor, preferand sa cumpere cand valoarea va scadea si doar foarte putini cumpara cantitati mici.

Nu pot merge acasa doar cu trei capsuni in plasa

Nu ne putem permite acum decat jumatate de kilogram, asa, doar de pofta. Probabil, zilele urmatoare, cand capsunii se vor vinde la preturi mai rezonabile ne vom cumpara mai mult, a spus o pensionara din municipiu. Nu cred ca ne vom putea lua prea mult nici daca mai scad preturile, pentru ca ele tot scumpe vor fi. Anul acesta a tot plouat, vor fi putine si la preturi ridicate, a fost de parere un barbat de 55 de ani. Foarte revoltata, o femeie de 32 de ani ne-a spus ca ea nu poate sa mearga acasa doar cu trei capsuni in plasa pentru ca are patru copii. Fiecare trebuie sa manance cat ii cade bine, si fiind mici, nu le pot spune ca nu mai este pentru ca nu am bani, ca ei nu pot deocamdata intelege asa ceva. Asa ca trebuie sa iau atata cat sa nu am surprize si sa nu-i aud ca plang seara ca s-a terminat, s-a lamentat femeia. Destul de incurcata de nivelul preturilor parea si o cumparatoare din Zalau. As fi dorit sa cumpar o cantitate mai mare, fiind multumita de aspectul fructelor, dar vanzatorul nu mi-a oferit discount. Daca tin de pret, se strica, ni le vand mai ieftin, si tot pe noi ne afecteaza, a sustinut aceasta.

Se cauta produse autohtone

Pe de alta parte, fructele romanesti, asa cum remarca ieri unul dintre vanzatorii din piata sunt preferate fata de cele din import. Zalauanii cauta capsuni de Hida ori Sanmihai, mere de Simleu ori cirese de Aghires sau Tasnad, nu pentru ca ar fi mult mai ieftine, ci pentru ca sunt autohtone, fara atatea chimicale. Multi cumparatori renunta si pleaca acasa de multe ori fara fructe daca nu gasesc produse romanesti. Unii dintre vanzatori, au speculat acest lucru si scriu pe produsele de import ca sunt romanesti, pentru a nu ramane cu marfa nevanduta, a afirmat vanzatorul.

4 kg de portocale = 1 kg de piersici

Nici pretul celorlalte fructe nu este mai accesibil. Astfel, merele se vand cu 2,8 lei kilogramul, portocalele cu 5-5,5 lei, lamaile cu 6,5 lei kilogramul, strugurii cu 15 lei, perele cu 8 lei, lebenita – 6 lei un kilogram, caisele si piersicile cu 20 de lei kilogramul. Piperat este si pretul legumelor, care in cele mai multe cazuri nu sunt din productie locala, ci din diferite zone ale tarii ori chiar din strainatate. Dovleacul se vinde cu 5,5 lei kilogramul, cartofii noi cu 4 lei kilogramul (in timp ce cartofii din productia de anul trecut sunt la 1 leu kilogramul), vinetele si rosiile – cu 8 lei kilogramul, ardeii iuti cu 50 (!) de lei kilogramul, castravetii cu 3,5 lei, varza – 2,5 lei, conopida – 6 lei kilogramul. Guliile si salata se vand cu 1,5-2,5 lei bucata, ceapa verde, ridichile, frunzele de marar si patrunjel cu 1 leu legatura, morcovii cu 3 lei si patrunjelul cu 4 lei. La aceste valori, zalauanul fie isi pune pofta in cui, fie decide sa manance mai putin sanatos, preferand un kilogram de carne, al carui pret nu a crescut. Din contra.

Leave a Comment