Firmele din România vor putea să aducă mai mulţi muncitori străini decât se putea iniţial. Guvernul vrea să dubleze contingentul, ajungând astfel de 50.000 pentru 2021. Un proiect de hotărâre în acest sens a fost realizat de Ministerul Muncii. Anul trecut a existat un contingent de 30.000, potrivit hotnews.
De precizat că 2020 a fost primul an de pandemie, iar situaţia nu a fost plăcută atât pentru angajator, cât şi pentru cei pe care i-au adus din Asia să muncească aici.
Cazul unei persoane din Sri Lanka care şi-a găsit alt angajator
Un chelner care a venit din Sri Lanka şi muncea la un local destul de scump din centrul Bucureştiului a fost anunţat de angajator că, din cauza restricţiilor, este obligat să-l concedieze. Spunea că-i pare rău dar nu are ce face, că nu produce bani etc. Asta se întâmpla pe la jumătatea anului.
Angajatul a apelat la firma de recrutare a muncitorilor străini care l-a adus în România. A fost întrebat ce mai ştie să facă şi a răspuns: Păi, la mine în ţară reparam maşini.
Firma de recrutare a discutat cu un service auto, l-au testat şi au constatat că face treabă multă şi bună. Aşadar, a rămas angajat acolo.
După câteva luni, restaurantul de la care a plecat îl cauta să revină. A refuzat, mai ales că îi place foarte mult ce face acum.
Acesta a fost un caz fericit din punctul de vedere al angajatului din Sri Lanka. Anul trecut au fot cazuri în care unii s-au speriat de restricţii şi au ajuns pe drumuri. Unele firme de recrutare au rezolvat problema discutând cu ambasadele, mai ales că şi transportul aerian a fost afectat atunci de pandemie.
Situaţia de astăzi în privinţa avizelor de angajare a muncitorilor străini
Conform notei de fundamentare a proiectului, pentru 2020 a fost un contingent de 30.000 de lucrători străini, din care până la sfârşitul anului 2020, potrivit informaţiilor transmise de către Inspectoratul General pentru Imigrări, au fost eliberate 27.258 avize de angajare (90,8% din total).
Din contingentul de 25.000 de lucrători străini nou-admişi pe piaţa forţei de muncă în anul 2021, până la data de 30 iunie 2021 la nivelul Inspectoratului General pentru Imigrări au fost eliberate un număr de 14.066 avize de angajare (reprezentând 56,3% din total), fiind, totodată, în curs de soluţionare un număr de 2.122 de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare.
Potrivit informaţiilor furnizate de către aceeaşi instituţie, în cursul anului 2020 s-a înregistrat o uşoară scădere a numărului de solicitări pentru eliberarea avizelor de angajare (cu aproximativ 5.000 de cereri mai puţin fată de anul 2019) iar în primul semestru al anului 2021, s-a înregistrat o creştere semnificativă a numărului de cereri (27,8%) prin raportare la perioada similară a anului 2020 (20.084 faţă de 15.720).
Articol publicat în cadrul parteneriatului dintre cotidianul Magazin Sălăjean şi ziarul Bursa. www.bursa.ro