Firmele care angajează anumite persoane cu dizabilități vor putea primi de la stat peste 2.000 de lei lunar

Angajatorii persoanelor cu dizabilități ce solicită o subvenție de la stat pentru a-și cumpăra diverse dispozitive asistive vor putea primi lunar nu mai puțin de 2.250 de lei de la autorități, potrivit unui comunicat recent al Ministerului Muncii și Justiției Sociale (MMJS). Firmele care angajează astfel de persoane cu dizabilități vor primi suma pentru fiecare persoană angajată și timp de un an și jumătate.

Potrivit unui comunicat publicat recent pe website-ul MMJS, firmele din România care vor angaja anumite persoane cu dizabilități vor primi lunar o subvenție în valoare de 2.250 de lei. Subvenția se va plăti firmelor pentru fiecare persoană cu handicap angajată și pe o perioadă de 18 luni.

Totuși, nu toate firmele care angajează persoane cu dizabilități vor putea solicita banii de la stat, ci doar cele care angajează persoane cu handicap care primesc o subvenție pentru achiziționarea de tehnologii și dispozitive asistive.

Vorbim aici, mai exact, de subvenții de până la 5.000 de euro, care pot fi folosite de persoanele cu diverse dizabilități ce doresc să se angajeze pentru cumpărarea de dispozitive asistive şi tehnologii de acces, altele decât cele finanţate prin Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Spre exemplu, persoanele cu dizabilități vor putea cumpăra “fotolii rulante electrice personalizate pentru persoane cu handicap locomotor, proteze inteligente pentru cei cu amputații sau aparate auditive performante pentru persoanele care au deficiențe de auz”, dar și „programe software și scannere cu ajutorul cărora computerele pot scana și citi nevăzătorilor”.

După cum se specifică în comunicatul MMJS, subvențiile “vor fi acordate din fonduri europene, în cadrul Programului Operațional Capital Uman (POCU), Axa prioritară 3 – Locuri de muncă pentru toți, activitățile cuprinzând și acordarea de tehnologii și dispozitive asistive și tehnologii de acces, persoanelor cu dizabilități beneficiare de servicii de informare și consiliere profesională, mediere și formare profesională”.

Asta înseamnă că, în următoarea perioadă, autoritățile vor organiza sesiuni de înscriere în program și, pentru a se solicita subvențiile, va fi nevoie de depunerea unor proiecte care, în urma analizei, pot fi aprobate sau nu.

 

Leave a Comment