Inventivitatea şi tupeul asigură accesul diverşilor indivizi în mai toate instituţiile publice de prin municipiu, şi nu numai, fără nicio problemă şi fără nicio explicaţie, despre legitimarea acestora părând ca nimeni să nu fi auzit. Fără nicio jenă, cu genţi burduşite pe umăr intră prin birouri, prezintă nestingheriţi marfa, negociază preţuri, fac oferte şi până la urmă, vând ceva. Gama este din cea mai diversificată: haine, parfumuri, creme, oale, cafea, pantofi, costume, săpun, orice comandă clientul. Nu are lumea bani, nicio problemă, se merge pe încredere. Uneori se fac şi liste de aşteptare. Iei costumul, îl porţi până la chenzină şi apoi plăteşti.
E vorba despre nimeni alţii decât vânzătorii ambulanţi. O practică veche, de câţiva ani buni, o afacere ce înfloreşte chiar sub privirea îngăduitoare a unor şefi. De-a lungul anilor, aceşti indivizi şi-au făcut loc pe holurile aproape oricărei instituţii, fie din administraţia locală, fie din cea judeţeană.
Acestor „scutiţi de TVA” li se permite accesul în instituţiile publice cu ditamai genţile, lăsând impresia, de cele mai multe ori, că te afli în nişte buticuri rurale, fără firmă, fără orar, unde totul se negociază, şi, periodic, se mai deschide o nouă pagină de „caiet”, vorba aceea, până la salariu, în timp ce bătrâna din piaţă, ce a uitat să-şi înnoiască autorizaţia şi a îndrăznit să-şi vândă ouăle şi pătrunjelul, a fost rapid reperată, iar banii pe care spera să-i facă nu numai că s-au dus pe apa sâmbetei, ci nu i-au ajuns de amendă. Adică, circa 2.000 de lei. Deci depinde ce şi unde vinzi, căci excesul de zel al organelor abilitate apare brusc şi nu se manifestă imparţial.
Dacă nu cu mult timp în urmă o ofertă de-a dreptul tentantă a nimerit fix în clădirea Consiliului Judeţean – costume bărbăteşti la aproximativ 200 de lei, zilele trecute, se vindeau la greu şosete prin birourile Primăriei. Nu se ştie ce anume motivează gardianului de la intrare, cert este că aceşti pseudo-comerciaţi ajung cu uşurinţă prin birouri să-şi etalaze marfa, ba mai mult, unii dintre ei reuşesc să treacă neobservaţi. De pildă, pentru a ajunge în clădirea Primăriei, o cale de acces rapid spre fidelii sau potenţialii clienţi, fără a da vreo explicaţie, este intrarea laterală, dinspre Casa Municipală de Cultură.
De cealaltă parte, reprezentanţii instituţiilor susţin că acest fenomen nu există, sau, cel puţin, nu a fost sesizat. „În cadrul instituţiei nu există comerţ ambulant”, a punctat scurt Consiliul Judeţean Sălaj, prin intermediului biroului de presă. Purtătorul de cuvânt al Poliţiei Locale, Lucian Trif, a declarat că nu au fost depuse sesizări privind astfel de activităţi în cadrul Primăriei Zalău. „La poarta instituţiei este un gardian care nu permite accesul oricărei persoane în unitate. Cei care au pătruns pentru a vinde diverse lucruri, cel mai probabil, au motivat că au fost chemaţi de un angajat anume. Altă explicaţie nu ar fi, iar sesizări despre comerţ ambulant nu am primit până în prezent”, a explicat acesta.
Fenomenul nu a ocolit nici Spitalul Judeţean de Urgenţă Zalău, unde vânzători ambulanţi duc marfa până la patul bolnavului. Oferă la preţuri avantajoase pijamale, lenjerie, pastă de dinţi, pixuri şi brelocuri. Alarmant este faptul că şi în saloanele unităţii medicale ajung la fel de simplu. După ce trec de tratativele cu paznicii, comercianţii iau la pas etajele instituţiei, negociindu-şi cu pacienţii preţurile şosetelor sau pijamalelor pe care le au la vânzare. O punguţă de medicamente, necesare sau nu pacientului, ori câţiva lei pentru o cafea garantează reuşita oricărei persoane care vrea să ajungă în secţiile spitalului, indiferent de oră.
Nu e banc.Asemenea marfuri se vand/s-au vandut si in sediul Finantelor din Zalau.
La spital ii dai lui aia de la poarta pe nume Dragan Felicia 20 de lei si poti inde si bombe in spital
halllooo baietasu vezi ca aia de la poarta e mama mea… ai grija cum vb despre ea ca s-ar putea sa o incurci rau… stiu cine esti fraiere si s.ar putea sa iti ceri scuze in fata ei daca mai vrei sa calci vreodata in spitalu ala….atat iti spun!!!!