O mașină de făcut gheață comercială are capacitatea de a produce cantități mari de gheață – cuburi sau fulgi – într-un interval de 24 h. Unul din furnizorii de aparatură profesională pentru HORECA, topk.ro, are mașini de cuburi de gheață care pot produce de la 15 kg/ 24 h, până la 280 kg/ 24 h.
Însă capacitatea aparatului nu e singurul criteriu important în alegerea mașinii perfect pentru afacerea ta. Află la ce aspecte mai trebuie să fii antent:
Tipul mașinii de gheață
În funcție de scopul pentru care urmează să folosești masina gheata, poți opta pentru una care produce cuburi și/sau una care produce fulgi:
O mașină de cuburi de gheață este indispensabilă pentru pub-uri și baruri. Aceste mașini produc cuburi pline sau cuburi goale pe interior, iar acestea au un ritm de topire lent care menține reci produsele timp îndelungat.
Mașina de fulgi de gheață este utilă în multiple domenii – laboratoare medicale, restaurante, pescării, hypermaketuri cu carne proaspătă, baruri, pub-uri care au nevoie de fulgi pentru frapiere sau prepararea diferitelor tipuri de băuturi.
Dimensiunea aparatului
Dimensiunea mașinii de gheață depinde foarte mult de spațiul pe care îl ai pentru depozitarea echipamentului. Din fericire ai posibilitatea de a alege dintr-o varietate largă. Un alt aspect pe care unii cumpărători îl neglijează și la care trebuie să fii atent este modul în care va fi introdus în clădire.
Există uși suficient de largi? Ai posibilitatea să îl urci la etaje superioare cu ajutorul unui lift? Coridoarele sunt suficient de largi? Pare de la sine înțeles să iei aceste aspecte în calcul, dar nu toată lumea le anticipează, fiind nevoiți să facă retur și pierzând astfel timp și bani pentru afacerea lor.
Capacitatea aparatului
Capacitatea de care ai nevoie este dată de tipul activității pe care o desfășori și de scopul pentru care vrei să folosești mașina de făcut gheață. Nevoile unui restaurant sunt cu mult diferite de cele ale unui bar. Calcularea capacității este un factor decisiv în alegerea mașinii.
Alegând una prea mică, vei rămâne rapid fără gheață, iar alegând una peste nevoile tale, va genera consum de apă și energie, deci cheluileli inutile pe care le poți evita dacă faci estimări de consum realiste.
Spre exemplu, dacă deții un bar, te poți gândi la câte băuturi servești în cea mai aglomerată perioadă din an sau zi din săptămână. Înmulțește numărul cu cantitatea aproximativă de gheață necesară pentru fiecare băutură servită și vei avea o estimare pentru capacitate.
Materialele de la baza aparatului și mentenanța acestuia
Cele mai multe mașini de gheață sunt realizate din materiale de cea mai bună calitate, din oțel inoxidabil. Fiind mereu în contact cu apa, oțelul inoxidabil previnde formarea ruginii și are o bună rezistență în contact cu gheața. Desigur, acest material asigură o mai ușoară curățare și igienizare.
Mentenanța unei mașini de cuburi de gheață te ajută să păstrezi calitatea și siguranța alimentelor sau băuturilor servite. Umiditatea constantă din mașina de gheață oferă mediul propice pentru mucegai și ciuperci, așa că respectă cu strictețe ciclurile de curățare recomandate de producător și verifică dacă măsurile de mentenanță s-au făcut corespunzător.
Realizată corect, mentenanța prelungește durata de utilizare a mașinii și asigură siguranța produselor pe care le servești clienților tăi.
Fii atent la caracteristici și fișa tehnică a mașinii pe care vrei să o achiziționezi și asigură-te că are toate datele pentru a oferi performanță, eficiență, igienă. siguranță alimentară, calitate de top, gheață rezistentă.