Elevii şi studenţii din judeţul Sălaj, beneficiari ai pensiei de urmaş, trebuie să se prezinte în această perioadă la Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Sălaj cu adeverinţele de studiu pentru anul şcolar 2013-2014. Asta, în cazul în care vor să beneficieze, şi în noul an de studiu, de pensie de urmaş. În caz contrar, dreptul va fi sistat.
Începând de săptămâna viitoare, elevii şi studenţii, beneficiari de pensie de urmaş, sunt aşteptaţi să se prezinte la CJP Sălaj pentru a depune adeverinţe din care să reiasă faptul că îşi continuă studiile. Mircea Pop, purtătorul de cuvânt al CJP Sălaj, a precizat că, potrivit legislaţiei în vigoare, pensia de urmaş se acordă copiilor şi soţului supravieţuitor, dacă susţinătorul decedat era pensionar sau îndeplinea condiţiile pentru obţinerea unei pensii. Copiii au dreptul la pensia de urmaş până la vârsta de 16 ani dacă îşi continuă cursurile într-o formă de învăţământ, până la terminarea acestora, fără a depăşi vârsta de 26 de ani. Pensia de urmaş se mai acordă copiilor pe toată durata invalidităţii de orice grad, dacă aceasta s-a ivit până la vârsta de 16 ani, respectiv 26 de ani în situaţia în care urmează cursurile unei şcoli.
Adeverinţele pentru elevi şi studenţi, la care se anexează şi cuponul de pensie, trebuie să conţină, în mod obligatoriu, denumirea unităţii de învăţământ, numele şi prenumele beneficiarului, forma de învăţământ pe care o urmează, dar şi data emiterii din care să rezulte valabilitatea pentru anul şcolar 2013-2014. Astfel, elevii vor putea să depună aceste adeverinţe începând de luni, 16 septembrie până în data de 2 octombrie, iar pentru studenţi depunerea adeverinţelor, la sediul CJP Sălaj, se va putea face în perioada 1-10 octombrie 2013. Potrivit lui Pop, scopul depunerii acestor adeverinţe este de a evita suspendarea plăţii pensiei de urmaş.
Cuantumul pensiei de urmaş
Conform legislaţiei în vigoare, pensia de urmaş se stabileşte, după caz, din pensia pentru limita de vârstă aflată în plată sau la care ar fi avut dreptul susţinătorul decedat, dar şi din pensia de invaliditate, în cazul în care decesul susţinătorului a survenit înaintea îndeplinirii condiţiei pentru obţinerea pensiei pentru limită de vârstă. Cuantumul pensiei de urmaş se stabileşte procentual din punctajul mediu anual realizat de susţinător, aferent pensiei prevăzute, în funcţie de numărul urmaşilor îndreptăţiţi, astfel: 50 la sută pentru un singur urmaş, 75 la sută pentru doi urmaşi şi sută la sută pentru trei sau mai mulţi urmaşi.