Cu câteva zile înainte de începerea anului şcolar şi cu circa o lună înainte de data în care trebuie pornită încălzirea în şcolile şi grădiniţele Zalăului, problema celor 10 kilometri din reţeaua de termoficare din municipiu este departe de a fi rezolvată. Iar dacă luăm în calcul că instanţa a programat următorul termen al procesului dintre municipalitate şi fostul furnizor de agent termic din municipiu, firma E-ZA Distriterm ZA, abia pentru 7 octombrie, riscul ca preşcolarii şi elevii zălăuani să îngheţe în sălile de clasă creşte considerabil.
Robinet închis pentru o zi
Neînţelegerile dintre municipalitate şi E-Star din Ungaria au făcut ca, în sezonul rece trecut, startul furnizării agentului termic s-a dat cu întârziere. În aceste condiţii, în unităţile de învăţâmânt din Zalău, caloriferele s-au încălzit abia spre finele lunii octombrie, deşi temperaturile nocturne au fost sub pragul de 10 grade impus printr-o hotărâre a Consiliului Local.
Conflictul dintre cele două părţi a culminat la începutul lunii martie, când o echipă de intervenţie a E-Star „a închis robinetul” pentru o zi, în speranţa că autorităţile vor plăti mai mult pentru tronsonul de aproape 10 kilometri aflat în proprietatea ungurilor. Ca urmare a acestui gest, peste 10.000 de copii au îndurat frig în şcolile şi grădiniţele din Zalău.
Următoarea înfăţişare, în octombrie
Pentru a putea asigura încălzirea sălilor de clasă, autorităţile şi Uzina Electrică au făcut apel la instanţă, obţinând ordonanţe prezidenţiale care să le permită utilizarea reţelei până la soluţionarea problemei.
După ameninţări, plângeri penale, negocieri, acţiuni în instanţă, municipalitatea şi E-Star au bătut palma, preţul de răscumpărare fiind stabilit la 1,45 milioane de lei.
Situaţia deloc plăcută de anul trecut s-ar putea repeta şi în acest sezon rece. Deşi suma amintită a fost prevăzută în bugetul de investiţii pe 2013, nu a intrat încă în contul companiei maghiare, aflată, de altfel, în insolvenţă. Explicaţia vine din partea primarului Radu Căpîlnaşiu: „Magistrala nu poate fi cumpărată până când instanţa nu va decide cine este proprietarul. În momentul în care va fi reglementată situaţia, vom şti de la cine putem achiziţiona tronsonul de conductă. Până atunci, vom solicita închirierea ei. În ceea ce priveşte pregătirile, Uzina Electrică face verificări ale instalaţiilor şi reparaţii, acolo unde este cazul”.
La ultimul termen al procesului pe care municipalitatea l-a înaintat societăţii maghiare, magistraţii Tribunalului Sălaj au decis să acorde un nou termen, pentru 7 octombrie 2013, în vederea efectuării unei expertize. Nu există însă vreo garanţie că la termenul de luna viitoare, instanţa va da şi sentinţa, motiv pentru care situaţia este tot mai incertă.
Parteneriat neinspirat
Serviciul de distribuţie al agentului termic din Zalău a fost concesionat, prin licitaţie, în 2010, firmei E-Star Distriterm, municipalitatea deţinând 49 la sută din acţiuni, iar diferenţa aparţinând companiei E-Star din Ungaria, ce asigura şi managementul companiei. La semnarea contractului de concesionare, firma maghiară s-a angajat să investească 15 milioane de euro în modernizarea reţelei de distribuţie. Întrucât operatorul nu a realizat investiţiile aşa cum s-a angajat în contract, „din vina exclusivă a E-Star”, după cum susţine Căpîlnaşiu, autorităţile locale i-au calculat penalităţi de 2 la sută din valoarea sumei ce trebuia investite.
În vara anului trecut, E-Star a făcut o notificare cu privire la încetarea contractului de delegare a serviciului, prin renunţare, pe motiv că se confruntă cu dificultăţi economice, că nu au un contract de furnizare a energiei termice cu UE şi că nu au reuşit să crească numărul de clienţi.
În ceea ce priveşte porţiunea din reţea ce reprezentat „măr al discordiei”, aceasta fost în proprietatea Consiliului Local până în 2010, când a vândut-o părţii maghiare, în cadrul unui parteneriat prin care a luat fiinţă RFV Distriterm (rebotezată, ulterior, E-Star Distriterm). În urma acestei tranzacţii, la bugetul local au intrat 1,7 milioane de lei, cu 250.000 de lei mai mult decât au de plătit, acum, autorităţile.
În prezent, la reţeaua de termoficare a municipiului mai sunt racordaţi cel mult 260 de casnici şi 46 de instituţii publice, după ce prin anii ’90, aproape toţi zălăuanii erau abonaţi.