Din dragoste pentru copiii instituţionalizaţi, Cristina Balaban, o economistă de 37 de ani din Bucureşti, a creat un ONG prin intermediul căruia se dedică trup şi suflet ajutorării micuţilor năpăstuiţi de soartă.
Pentru cei 126 de copii orfani sau abandonaţi care cresc la Centrul Social Multifuncţional de la Cehu Silvaniei, din judeţul Sălaj, bucureşteanca Cristina Balaban este întruchiparea Zânei Bune. De şase ani, femeia face tot ce îi stă în putinţă din dorinţa de a le face copilăria mai frumoasă celor singuri pe lume.
În 2010, Cristina, care este căsătorită cu un sălăjean, păşea pentru prima dată în Centrul de la Cehu, pentru a-şi cunoaşte fiul cel mare. Sensibilizată de problemele cu care se confruntau cei mai mici dintre locatari de aici, a decis să se implice trup şi suflet pentru a schimba lucrurile în bine.
Cum a început totul
„Prima vizită la Cehu a fost în 2010, când l-am adoptat pe băieţelul nostru cel mare”, spune Cristina. Atunci a aflat de la reprezentanţii instituţiei că fondurile nu sunt suficiente pentru a asigura zilnic scutece de unică folosinţă pentru bebeluşii Centrului. „Din lipsă de fonduri, cei mici primeau scutece de unică folosinţă o dată pe săptămână, în restul timpului fiind schimbaţi cu scutece din pânză, care erau spălate. Acestea nu erau deloc confortabile, motiv pentru care am decis să fac ceva pentru a-i ajuta”, ne-a declarat bucureşteanca.
Calculele făcute de oficialii instituţiei au arătat că pentru cei aproximativ 30 de purtători de scutece, suma necesară era de 6.600 de lei lunar. Femeia nu s-a descurajat, pentru că ştia că are prieteni pe care se poate baza. „Am scris un mail către prieteni, încercând să adunăm banii. Iar emailul a circulat şi a circulat… Şi a atins sufleteşte zeci de prieteni, a făcut noi prieteni, a mobilizat colegi şi vecini. Şi colegii au mobilizat prieteni. Totul pentru ei: copiii de la Centrul de Plasament din Cehu Silvaniei”.
Planuri ambiţioase
Cu ajutorul acestor oameni inimoşi, a asigurat nu doar scutecele necesare prichindeilor, ci şi hăinuţe, încălţăminte şi jucării. Încurajată de prieteni, care au răspândit vestea către alţii şi chiar s-au implicat în găsirea de sponsori, Cristina, împreună cu soţul său şi alţi doi membri ai familiei, a înfiinţat, în 2012, ONG prin intermediul căruia să deruleze cât mai multe proiecte frumoase exclusiv pentru foştii colegi ai fiului său. Potrivit spuselor sale, „Asociaţia Benefacto reprezintă o formă organizată de ajutor a copiilor abandonaţi de la Cehu, dar şi o platformă pentru alte proiecte viitoare, dedicate micuţilor defavorizaţi”.
Treptat, odată ce problema scutecelor de unică folosinţă a fost rezolvată, ONG-ul şi-a îndreptat atenţia şi spre grupele de vârste mai mari, acţiunile organizate vizând probleme legate de educaţie, orientare personală şi profesională, integrare socială după ieşirea din mediul instituţionalizat.
„Avem planuri ambiţioase”, mărturiseşte preşedinta „Benefacto”. „Pe lângă donaţiile de cărţi, haine şi jucării, ne dorim să-i ajutăm cu materiale prin atelierele vocaţionale, să organizăm excursii şi spectacole de teatru de păpuşi, dar şi cu activităţi de dezvoltare personală şi profesională”.
În căutare de zâne bune şi spiriduşi
Graţie Cristinei, Asociaţiei pe care o conduce şi minunaţilor ei colaboratori, de şase ani încoace, fiecare zi din viaţa copilaşilor din Centru este mai colorată, mai haioasă, mai frumoasă. Asemeni unei zâne bune care face magii cu bagheta fermecată, Cristina, ajutată de “spiriduşii” ei, transformă în realitate dorinţele acestor suflete nevinovate. “Ce poate fi mai frumos decât zâmbetul unui copil atunci când, de ziua lui, deschide cadoul surpriză ales cu grijă special pentru el?”, întreabă Cristina. Şi pentru ca fiecare dintre aceşti copii minunaţi să primească un mic dar de ziua lui de naştere, Benefacto a lansat anul trecut un proiect ce permite oricui să devină zâna bună a unuia dintre locatarii Centrului. Pe site-ul asociatieibenefacto.ro este publicată lista sărbătoriţilor din luna respectivă, precum şi cadoul la care visează. Simona, de exemplu, face luna aceasta, 10 ani. Îşi doreşte un ghiozdan şi un penar cu prinţese. Garofiţa împlineşte cinci ani şi speră la o păpuşă şi un cărucior, în timp ce Petrişor, 13 ani, ar vrea pantaloni scurţi, tricou şi tenişi.
Şi Moş Crăciun este în căutare de ajutoare, iar Benefacto îl sprijină de patru ani încoace să-şi găsească drumul spre Cehu şi să găsească darurile mult-dorite. În acest sens, Asociaţia a demarat o campanie crowdfounding, graţie căreia multe zâmbete au apărut pe chipurile acestor frumoşi copii. “Accesând o aplicaţie disponibilă online, cei care vor să îl ajute pe Moşul pot alege din lista de dorinţe a copiilor pe cea pe care vor să o vadă îndeplinită. Odată selectată dorinţa, poate fi donată întreaga sumă necesară ori doar o parte din ea. Sau poate fi donat respectivul obiect”.
Fii voluntar!
Ultimul proiect pe care Cristina şi ONG-ul pe care îl conduce l-au derulat îl reprezintă “Trimite un copil la film”. Graţie implicării oamenilor cu suflet mare, 46 de copii din Centru au putut viziona un film într-o sală de cinema din Cluj-Napoca şi să admire frumuseţile de la Grădina Botanică. “Niciuna din acţiunile nostre nu s-ar fi putut face fără sprijinul oamenilor inimoşi de la Centrul din Cehu Silvaniei și al Direcției pentru Protecția Copilului din Sălaj, carora le suntem profund recunoscători. Ei, cei care sunt în permanenţă alături de copii, sunt adevăraţii eroi”, consideră Cristina Balaban.
Din cauza distanţei mari dintre Bucureşti şi Cehu, Cristina nu-i poate vizita pe copii atât de des pe cât şi-ar dori. Prin urmare, Benefacto este în căutare de voluntari în zonă, pe care să îi implice în proiectele derulate şi care să facă diverse activităţi distractiv-educative.