Aproximativ 150 de milioane de euro ar putea fi investite în judeţul Sălaj pentru ca la robinetele a peste 100.000 de consumatori să curgă apă din acumularea de la Gilău, judeţul Cluj. În acest sens, Compania de Apă Someş pregăteşte un amplu proiect pe care intenţionează să-l depună la Comisia Europeană, în cadrul POS Mediu II. Investiţiile vor fi implementate în perioada 2015-2020.
Pentru zălăuani, apa de la robinet a constituit întotdeauna o problemă; iar programul extrem de strict în baza căruia era furnizată apa – atât cea rece, cât şi cea caldă – în vremea comunismului a făcut Zalău celebru în întreaga ţară şi l-au transformat în subiect de bancuri.
Cu timpul, odată cu investiţiile derulate de către Compania de Apă Someş, abonaţii din reşedinţa de judeţ au început să aibă parte de apă non-stop la robinete. În ciuda acestui lucru, nemulţumirile consumatorilor au persistat, vizând, în principal, calitatea apei. Reclamând nu doar gustul, ci şi mirosul ori culoarea apei, cauzate fie de tratamentul aplicat în staţia de clorinare, fie de conductele vechi şi ruginite, zălăuanii au ajuns să formeze cozi la fântânile arteziene din municipiu.
Toate aceste probleme ar putea lua sfârşit în cazul în care operatorul regional va reuşi să implementeze un amplu proiect, a cărui documentaţie este, încă, în lucru şi urmează să fie depusă la Comisia Europeană, în cadrul POS Mediu II. Investiţiile vor fi implementate în perioada 2015-2020.
Peste 100 de sate vor fi alimentate cu apă
Proiectul în cauză prevede investiţii în valoare de aproximativ 150 de milioane de euro pentru întreg judeţul Sălaj şi vizează introducerea apei potabile în 108 localităţi rurale din Sălaj, finalizarea lucrărilor de extindere şi reabilitare a reţelelor de apă şi canal în toate cele patru oraşe sălăjene, precum şi amenajarea unor staţii noi de pompare. În plus, în zona rurală ar urma să fie construite două staţii de epurare. Banii necesari acestor lucrări vor fi asiguraţi din fonduri europene, de la bugetul statului, din contribuţiile operatorului şi ale autorităţilor locale şi judeţene.
„Proiectul va asigura alimentarea cu apă a tuturor aglomerărilor rurale cu mai mult de 50 de locuitori şi reţele de canalizare şi staţii de epurare pentru localităţile cu peste 2.000 de locuitori. În prima categorie au fost incluse 108 localităţi, iar în cea de-a doua, comunele Nuşfalău, unde va fi construită o staţie de epurare nouă, şi Sărmăşag, unde va fi extinsă cea existentă”, ne-a declarat Eugen Pop, directorul Sucursalei Zalău a Companiei de Apă Someş.
Potrivit oficialului sălăjean, „o parte din localităţile rurale beneficiare vor fi alimentate din surse de apă proprii, iar o alta, din acumularea Gilău. Tot de la Gilău ar urma să fie asigurată apa şi pentru consumatorii zălăuani. Aşa se face că numărul sălăjenilor care vor bea apă din sursa de la Cluj va depăşi 100.000”, a explicat Pop.
Apă mai puţin tratată
Amplasarea conductei în lungime de 150 de kilometri, ce va asigura transportul apei de la Gilău, va costa 61 de milioane de euro, în timp ce valoarea ramificaţiilor aducţiunii pentru zona rurală a fost estimată la 4,8 milioane de euro. În ceea ce priveşte traseul acestei conducte, reprezentantul Companiei susţine că urmează să fie stabilit de către proiectant.
„Calitatea apei brute de la Gilău este net superioară celei brute de la Vîrşolţ, în condiţiile în care vorbim despre un lac de munte, nu unul de suprafaţă cum este cel din Sălaj. Ca urmare, costurile pe care le implică tratarea apei furnizate din judeţul Cluj vor fi mai mici decât cele pe care le avem acum, întrucât materialele ce trebuie utilizate pentru această procedură sunt mai puţine”, a mai spus Eugen Pop.
Vîrşolţul devine sursă secundară
În prezent, sursa de alimentare cu apă a reşedinţei de judeţ, a oraşului Şimleu Silvaniei, dar şi comunelor Bocşa, Hereclean şi Crişeni o reprezintă lacul de acumulare de la Vîrşolţ. Oficialii Companiei de Apă Someş susţin că nici după ce va fi realizată aducţiunea de la Gilău, nu se va renunţa la sursa actuală. „O parte dintre consumatori, printre care şi cei din bazinul Şimleului, vor primi apă de la Vîrşolţ şi după finalizarea amplei investiţii pe care ne-am propus-o. Pentru Zalău, Vîrşolţul va rămâne o alternativă, întrucât o aglomerare urbană precum aceasta are nevoie în mod obligatoriu de o sursă secundară, pentru siguranţa alimentării cu apă a populaţiei”, a subliniat directorul Companiei de Apă Zalău.
Bani de la bugetul judeţului pentru achiziţionarea firmei de consultanţă
Un pas important a fost deja efectuat. În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Sălaj, aleşii au aprobat alocarea a peste 200.000 de lei de la bugetul judeţului pentru proiectul „Asistenţă tehnică pentru pregătirea aplicaţiei de finanţare şi a documentaţiilor de atribuire pentru Proiectul Regional de Dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din judeţele Cluj şi Sălaj în perioada 2014-2020”.
Suma reprezintă jumătate din contribuţia locală de unu la sută din valoarea totală de 9,5 milioane de euro a proiectului amintit.
Si Constantinescu a promis in anul 1996 apa de la Ciucea!
De ce sa fie mintiti si discriminati locuitorii din bazinul Simleului?
La 24 de ani de la „rivoluţie” zălăuanii beau şi o să mai bea mult şi bine, aceeaşi apă de prostă caliatate ca şi pe vremea comuniştilor. Deosebirea constă în faptul că acum costă de zece ori mai mult. Cică s-a privatizat !
Si proiectul acesta va fi ca si cel cu varianta ocolitoare a Zalaului valabil doar pana in noiembrie.
Ponta si ceilalti „turisti electorali” fac promisiuni cu caru! Asa au zis si de continuarea lucrarilor la autostrada „Transilvania”, dar cine sa-i creada?
Peste 300000 clujeni beau apa de calitate de ani de zile din acumularea de la Tarnita, din amonte de Gilau. Pentru Salaj va fi buna (daca va fi ) si din acumularea (in curs avansat de colmatare) de la Gilau. Numai vorbind de preturi si mai mari.(pompari de la distanta mai mare)
Dupa cum se exprima don director se vede e la o posta ca-i un politruc marunt ,de cartier, cu vocabular de lemn si paralel cu sistemu