Dublarea alocațiilor rămâne pe hârtie: Guvernul le-ar putea mări cu doar 20 la sută

Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, a dat o veste cât se poate de proastă părinților și copiilor, la începutul acestei săptămâni. Una similară cu cea primită de pensionari, în ceea ce privește mărirea pensiilor, conform legii în vigoare Ministrul Finanțelor a spus că alocaţiile vor fi majorate de la 1 august cu un procent ”în jurul a 15 la sută”. Proiectul este în avizare şi va intra în şedinţa de Guvern din această săptămână. “La dublarea alocaţiilor a fost mereu o problemă. E o lege populistă facută de PSD ca să arunce în aer Guvernul. E o lege făcută fără finanţare, din punctul meu de vedere e neconstituţională.

Noi vom creşte alocaţiile de la 1 august, e în avizare deja proiectul de lege, în următoarea şedinţă de Guvern va fi avizat. Şi în creşterea pensiilor şi în cea a alocaţiilor trebuie luat în considerare că am cheltuit cel mai mare procent pe investiţii din ultimii ani”, a afirmat ministrul Finanţelor. Cîţu a precizat că procentul luat în calcul este mai mare decât propunerea făcută pentru pensii. Propunerea era de majorare de 10 la sută. „Premierul va anunţa (cu cât vor creşte alocaţiile, n.red.). Creşterea e mai mare decât am propus să crească la pensii. În jurul acestei cifre de 15 la sută, da. Dar vom face de la 1 ianuarie o altă creştere, nu ne oprim aici. Ştim că sunt probleme, dar contextul este unul dificil”, a precizat ministrul. Ministrul Finanţelor Publice a mai spus la începutul săptămânii că decizia privind majorarea pensiilor va fi anunţată la jumătatea lunii august. “Pentru pensii, vom anunţa la rectificarea bugetară, care va avea loc la jumătatea lunii august. Eu susţin 10 la sută, e ceea ce susţin acum în context economic”, a explicat Florin Cîţu. Ulterior, miercuri, s-a decis mărirea alocațiilor cu un procent de 20 la sută, din 1 septembrie, urmând ca dublarea acestora să fie promisă pentru toamna anului viitor.

Românii – săracii Europei

Pe lângă pensii și salariul minim pe economie, alocația pentru copiii și adolescenții din România rămâne în topul sărăciei europene, fiind una dintre cele mai mici din Europa, alături de cea din Bulgaria, cea din Polonia și Slovacia. Potrivit Eurostat, cheltuielile României cu beneficiile sociale pentru copii și familie sunt cele mai mici din Uniunea Europeană. Conform unor statistici aferente anului trecut, Austria acordă copiilor beneficii multiple, dar cele mai asemănătoare cu alocațiile noastre sunt diferențiate pe vârste. Înainte de a împlini 3 ani, copilul primește lunar 114 euro. De la 3 la 10 ani, alocația este de 122 de euro, iar de la 10 până la 19 ani primește 141,5 euro. Dacă își continuă studiile, tânărul primește alocația până atunci, majorată la 191 de euro/lună. Belgia are un sistem împărțit pe regiuni. Cel mai reprezentativ este cel al beneficiilor de baza din Flandra, Wallonia și Buxelles. Pentru primul copil, alocația este de 92 de euro/lună, pentru al doilea 170 de euro, iar pentru al treilea 254 de euro. Bulgaria acordă 40 de leva (20,45 euro) – alocația creste pe măsură ce numărul de copii dintr-o familie, crește. Croația are un nivel al alocațiilor stabilit în funcție de venitul pe membru de familie. Media este de 72 de euro/copil, iar alocația minimă este de 27 de euro. În Cehia sistemul este asemănător. De exemplu, pentru o familie cu un copil de până la 5 ani, alocația este de 298 de euro. Danemarca alocă o sumă trimestrială, care variază între 200 de euro pe lună (603 euro/trimestru) pentru copiii între 0 și 2 ani, și 125 de euro/lună pentru cei între 15-17 ani.

Franța are o alocație lunară de 92 de Euro până la 185 de euro/lună, în funcție de venitul familiei. La aceasta se adaugă o sumă de 394 de euro pentru educația copilului. Germania alocă o sumă de 194 de euro pe lună, sumă care crește la 200 de euro pentru al doilea copil și la 225 de euro pentru următorii. Grecia acordă 40 de euro pe lună, virată trimestrial, Pentru familiile cu peste trei copii, se acordă 500 de euro pe an/copil. Ungaria are o alocație de 37 de euro/lună pentru o familie cu un copil. Suma crește în cazul cu mai multi copii, dar și când sunt familii mono-parentale sau care au copii cu dizabilități. Irlanda acordă 140 de euro pe copil, lunar. Suma anuală ajunge la 1.680 de euro. Italia are o alocație de 141,3 euro/lună. Luxemburg – alocația este de 30 de euro/lună, la care se adaugă o alocație pe familie de 265 de euro/lună, care crește cu 20 de euro pentru un copil peste 6 ani și cu 50 de euro/lună pentru un copil peste 12 ani. Olanda oferă aproximativ 220 de euro/trimestru, Norvegia are o alocație de 970 de coroane norvegiene, adică 102 euro/lună. Polonia diferențiază pe vârste alocația: până la 5 ani, 22 de euro, până la 18 ani 28 de euro, iar între 18 si 24 de ani, 31 de euro/lună. Slovacia are o alocație de 23,68 de euro/lună, Slovenia acordă între 114 euro si 30 de euro pe lună, în funcție de venitul familiei. În Suedia, alocația este de 1.250 de Coroane suedeze pe lună, asta înseamnă 120 de euro. Astfel, în unele state europene, sistemul alocațiilor (beneffits, alowances) este unul complex, acordat în funcție de parametri care țin nu doar de copil, ci de veniturile familiei, de zona din care provin etc. Potrivit reprezentanților Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Sălaj, în județ sunt în prezent peste 43.000 de beneficiari de alocații, număr care oscilează de la o lună la alta.

 

 

 

Leave a Comment