Un nou scandal stă să izbucnească la Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor Sălaj, după ce unul dintre angajaţii instituţiei nu a reuşit să intre în posesia unor drepturi salariale câştigate în instanţă.
Este vorba despre medicul veterinar Florin Ioan Ghiurco, demis la începutul lunii martie 2016 de către directorul executiv Mircea Martin şi reangajat după aproximativ două luni, de către Nicolae Lapoş, cel care i-a urmat lui Martin în funcţie, după ce acesta a fost suspendat în copntextul procesului penal pe care îl avea la momentul respectiv.
În tot acest interval, însă, medicul concediat a apucat să facă demersuri în instanţă, cerând anularea deciziei prin care şi-a pierdut locul de muncă. în 4 noiembrie 2016, Tribunalul Sălaj dispunea „reintegrarea reclamantului în funcţia de consilier superior în cadrul Compartimentului Poliţia Sanitară Veterinară a Animalelor de la DSVSA Sălaj” şi obliga instituţia să îi plătească reclamantului „toate drepturile salariale restante de la data eliberării din funcţia publică şi încetării raporturilor de serviciu până la data reintegrării efective în funcţia publică deţinută anterior”, potrivit minutei publicate pe site-ul instanţei sălăjene. Soluţia a devenit definitivă în luna aprilie a acestui an, când magistraţii Curţii de Apel Cluj au respins „ca lipsit de interes recursul declarat de Mircea Martin împotriva sentinţei civile a Tribunalului Sălaj, pe care o menţine în întregime”.
În aceste condiţii susţine medicul sălăjean, angajatorului îi revenea obligaţia de a-i vira contravaloarea lefurilor aferente perioadei scurse de la concedierea lui până la data rămânerii definitive a deciziei judecătoreşti, mai exact pentru intervalul martie 2016-aprilie 2017, aspect pe care i l-a confirmat şi juristul DSV Sălaj. Cu toate acestea, medicul nu a intrat în posesia banilor nici până în prezent, în condiţiile în care, spune el, Petre Firicel, cel care a preluat mai apoi frâiele Direcţiei nu a fost de acord cu un astfel de demers.
În faţa refuzului directorului, Florin Ghiurco a decis să apeleze la un executor judecătoresc, care a obţinut, în instanţă, încuviinţarea executării silite a DSVSA Sălaj. „Admite cererea. Încuviinţează executarea silită a titlului executoriu sentinţa civilă din 2016 a Tribunalului Sălaj prin toate modalităţile de executare prevăzute de lege. Autorizează creditorul să treacă la executarea silită a obligaţiei de mai sus, prin toate modalităţile de executare prevăzute de lege. Fără cale de atac”, potrivit minutei din 20 iulie a Tribunalului.
Pentru că niciuna dintre soluţiile judecătoreşti nu face referire la suma exactă ce i se cuvine medicului veterinar, Ghiurco a solicitat, zilele trecute, conducerii Direcţiei eliberarea unui document în care să se precizeze valoarea lunară a salariilor acestuia pentru perioada martie 2016-aprilie 2017. „Acum aştept un răspuns de la DSVSA Sălaj pentru ca executorul să poată demara executarea silită”, a explicat medicul nemulţumit. Pe lângă suma ce urmează să fie calculată, Direcţia sălăjeană va avea de suportat şi onorariul executorului judecătoresc.
Nu este pentru prima dată când instituţia sanitar-veterinară este executată silit. În 2015, executorul judecătoresc a pus sechestru pe unul dintre autoturismele Direcţiei pentru neplata drepturilor salariale ale unei salariate.