Drumul spre Fagetu, preluat de administratia locala

Drumul spre Fagetu, preluat de administratia localaAdministratia locala de la Plopis a decis sa preia in administrare un drum judetean pentru a-l putea repara. Sumele alocate in ultimii ani de la bugetul judetului au fost insuficiente lucrarilor de asfaltare, cei 18 kilometri de drum fiind doar pietruiti.

Drumul judetean DJ 110 E, ce leaga satul Plopis de Faget, ar putea fi modernizat prin implicarea comunitatii locale. Acesta a fost transferat de la Consiliul Judetean Salaj (institutia care are in administrare drumurile judetene) la comuna Plopis. Aceasta hotarare, luata vineri in cadrul sedintei de CJ, a starnit discutii din ratiuni financiare. Vicepresedintele CJ, Csoka Tiberiu, s-a opus aprobarii transferului in administrarea comunei a drumului, deoarece Primaria Plopis nu mai dispune de fondurile necesare reabilitarii acestuia si a propus amanarea proiectului. Comuna Plopis a beneficiat in baza HG 255/2012 de suma de 1,6 milioane de lei pentru acest drum. Dar acesti bani nu mai exista in contul administratiei locale de la Popis. Dand acum acest drum in administrarea lor, cand nu au niciun ban, eliminam orice posibilitate de interventie de drum, a sustinut Csoka Tiberiu. In schimb, presedintele CJ a fost de parere ca proiectul se sustine atata vreme cat autoritatile locale de la Plopis, cele care au facut aceasta solicitare, nu au anuntat ca nu au banii in cont. Cel care a solicitat acest lucru ar fi trebuit sa ne spuna ca s-au schimbat datele problemei, insa nu au facut-o. Nu stim daca nu cumva ii incurcam prin amanarea proiectului, a precizat Tiberiu Marc. Proiectul a fost votat de 21 de consilieri judeteni, in timp ce opt membri ai UDMR s-au opus, preferand amanarea acestuia.

Prioritate zero

Reabilitarea si asfaltarea acestui tronson de drum judetean intre Plopis si Fagetu este, asa cum a precizat primarul comunei Plopis, Nicolae Criste, prioritatea zero a administratiei locale. Noi am solicitat printr-o adresa la CJ Salaj, trecerea drumului DJ 110E in administrarea comunei Plopis pentru a putea depune spre finantarea lui un proiect intr-un program cu fonduri europene. In momentul de fata, drumul acesta, care este singurul ce face legatura localnicilor din Fagetul cu civilizatia, este doar pietruit. In ultimii patru ani, nu s-au facut interventii majore, ci doar lucrari mici de reparatii, pentru care s-a alocat anual cate 20.000 de lei, a aratat Nicolae Criste. Prim-edilul de la Plopis a admis ca la bugetul local s-au alocat 1,6 milioane de lei prin HG 255/2012, dar a precizat ca banii nu mai exista in cont. Acestia, potrivit spuselor sale, au fost utilizati pentru plata arieratelor (140.000 de lei), iar diferenta, de peste 1,24 milioane de lei s-a repartizat Asociatiei Intercomunitare de Dezvoltare Valea Barcaului pentru plata taxei pe valoarea adaugata a unui proiect integrat. Mai precis, asociatia (din care face parte si comuna Plopis) a depus spre finantare un proiect in cadrul Programului National de Dezvoltare Rurala, Masura 322, in care sunt incluse investitii pentru modernizarea drumurilor comunale, a strazilor si ulitelor din Plopis, Fagetu si Iaz, reabilitarea caminelor culturale din Plopis, Fagetu, Bozies si Preoteasa. Edilul spera ca valoarea TVA-ului va fi recuperata de la bugetul de stat in urmatoarele sase luni, data de la care suma respectiva ar putea fi folosita pentru reabilitarea si asfaltarea unei portiuni din acest drum. Practic, Nicolae Criste a mentionat ca pentru refacerea integrala a acestui drum ar fi nevoie de 3-4 milioane de lei. Pana acum acest drum nu putea fi refacut decat de administratia judeteana, legislatia nepermitand efectuarea interventiilor de catre comunitatea locala pe un drum judetean.

Leave a Comment