Drumul comunal DC 7 A care face legătura între drumul naţional DN1F şi monumentul lui Mihai Viteazul din localitatea Guruslău, comuna Hereclean, urmează să fie reabilitat. Şi asta graţie unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a şedinţei ordinare de Consiliu Judeţean (CJ) de miercuri, 30 septembrie. Potrivit proiectului, drumul precizat urmează să intre în administrarea CJ Sălaj pentru a putea fi realizate lucrări de reabilitare. În prezent, în zonă se execută lucrări de refacere a monumentului ridicat în cinstea victoriei lui Mihai Viteazul din 3 august 1601, iar accesul este îngreunat din cauza degradărilor drumului şi podului ce traversează valea Zalăului. În proiectul de hotărâre, care urmează să fie aprobat, se specifică faptul că pentru buna desfăşurare a lucrărilor şi accesul facil la această investiţie, se impune refacerea căii de rulare şi a podului. Astfel, CJ Sălaj a solicitat Consiliului Local (CL) Hereclean transmiterea drumului comunal DC 7 A: DN 1F – Momumentul lui Mihai Viteazul, din proprietatea CL Hereclean în proprietatea CJ Sălaj în vederea executării unor lucrări de reabilitare pentru a se putea asigura accesul la monument.
Monumentul de la Guruslău, reabilitat de CJ Sălaj cu 450.000 de lei
Monumentul de la Guruslău, ridicat în cinstea ultimei victorii a lui Mihai Viteazul, din comuna Hereclean, se află în plin proces de restaurare. Lucrările, în valoare de aproximativ 450.000 de lei, sunt suportate de Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj şi sunt executate de o firmă din Târgu Mureş, SC Ars Antioqua, atestată pentru lucrări de reabilitare a monumentelor istorice. Monumentul “Mihai Viteazul” a fost construit în anul 1976 şi face parte din domeniul public al judeţului Sălaj, fiind un monument de importanţă locală, grupa valorică B – conform “Listei monumentelor istorice” aprobată printr-un Ordin al ministrului culturii şi cultelor în anul 2004. Potrivit CJ Sălaj, instituţia în subordinea căreia se află în administrare monumentul, lucrările de restaurare erau necesare deoarece din cauza infiltraţiilor apelor pluviale construcţia a început să se degradeze. La monument nu au mai fost realizate lucrări de restaurare de mai bine de 39 de ani, de la inaugurarea din 1976. Lucrările de restaurare au început în luna octombrie 2014 şi reprezintă o activitate complexă, care presupune eliminarea cauzelor degradărilor şi măsuri pentru asigurarea durabilităţii monumentului. În acest sens, constructorul are în vedere: realizarea unei sistematizări verticale pentru evacuarea apelor meteorice de lângă fundaţie; refacerea placării monumentului în întregime, utilizând, pentru lipirea plăcilor din travertin de betonul structural, materiale specifice care să neutralizeze efectul de migrare a sărurilor din beton, spre exterior; rostuirea suprafeţei restaurate cu mortar hidraulic. Aceste operaţii de restaurare, care vor fi finalizate în cursul acestui an, au ca scop readucerea monumentului la forma iniţială istorică, mai exact la nivelul exigenţelor perioadei de construcţie iniţială. Opera a fost ridicată pe dealul Guruslăului, în cinstea victoriei lui Mihai Viteazul din 3 august 1601, împotriva lui Sigismund Bathory, ultima victorie înainte de asasinarea sa şi a fost inaugurat în 21 octombrie 1976. Obiectivul este o reconstrucţie, într-o formă impozantă, a monumentului de zece metri ridicat în 1928 pe colina din apropierea localităţii şi demolat în 1941. Monumentul a fost realizat de sculptorul Victor Gaga şi are aproximativ 27 de metri înălţime.
Cine anume a demolat monumentul in anul 1941? Daca autoarea articolului nu a aflat acest lucru in documentarea pentru articol, sa consulte localnicii din comunele apropiate: Hereclean, Borla, Guruslau, etc.
Mitrule, desteptarea! Era vorba despre monumentul nou, nu despre cel vechi .
hop si Mitru :))))
Nu in proprietate ci in administrare. Sau nu am inteles eu bine?