Drept la replică

Având în vedere informaţiile eronate şi incomplete apărute în articolul “Raportul Curţii de Conturi în Sălaj: Alocaţii şi medicamente pentru morţi, salarii umflate, plăţi pentru lucrări neexecutate”, publicat în ziarul Magazin Sălăjean din data de 4.02.2013, Casa de asigurări de sănătate Sălaj solicită următorul drept la replică:

1. în ceea ce priveşte decontarea de prescripţii unor persoane decedate, au fost raportate în anul 2011 prescripţii medicale emise pe numele unor persoane decedate care nu s-au concretizat în valori, având în vedere faptul că la verificarea efectivă a prescripţiilor medicale de către CAS Sălaj s-a constatat fie că au fost introduse eronat CNP-urile pe prescriprie, fie că a fost declarată eronat data de deces
2. au fpst identificate un număr de 21 de cazuri în care pacienţii au beneficiat de servicii medicale în regim de spitalizare continuă şi de servicii medicale în regim ambulatoriu. Prejudiciul a fost de 317,41 lei şi a fost recuperat în totalitate
3. au fost identificate un număr de 7 cazuri de pacienţi internaţi în regim de spitalizare continuă şi care au fost raportaţi în aceeaşi perioadă şi ca beneficiari de servicii medicale în regim de spitali de zi. Prejudiciul a fost de 2.082,93 lei şi a fost recuperat în totalitate. În acest caz, raportările au fost făcute de unităţi sanitare cu paturi diferite
4. au fost identificaţi un număr de 223 de pensionari cu venituri din pensii de peste 700 lei pe lună cărora le-au fost prescrise medicamente cu procent de compensare 90 la sută din preţul de referinţă. Situaţiile care au determinat prescrierea eronată au fost: nedeclararea de către pacienţi a veniturilor reale provenite din pensii, medicii prescriptori nu au solicitat ultimul cupon de pensie şi declaraţia pe proprie răspundere din care să rezulte că asiguratul realizează venituri numai din pensie de până la 700 de lei pe lună, eliberarea eronată de către farmacii cu încadrarea în altă categorie de asigurat decât cea menţionată de medicul prescriptor în prescripţia medicală
CAS Sălaj a efectuat verificarea tuturor situaţiilor şi a recuperat prejudiciul în totalitate, care a fost de 7.538 lei.
5. Pacienţii care au beneficiat în anul 2011 de medicamente din Programele Naţionale de Sănătate sunt înregistraţi atât la nivelul unităţii sanitare care derulează programele de sănătate, cât şi CAS Sălaj.
Ne exprimăm regreul că aceste informaţii au fost preluate şi publicate, fără verificarea prealabilă la CAS Sălaj, aşa cum ne aşteptam din partea unor profesionişti de media având în vedere deschiderea şi transparenţa de care dăm dovadă în relaţia cu mass-media şi publicul interesat.

Conducerea CAS Sălaj

Contradrept la replică

Vom trece peste greşelile de ortografie şi de punctuaţie, pe care le punem pe seama grabei mai marilor din Casa de Asigurări de Sănătate Sălaj în a ne transmite o replică la materialul publicat la începutul acestei luni. Reamintim semnatarilor rândurilor de mai sus că întreg materialul “Raportul Curţii de Conturi în Sălaj: Alocaţii şi medicamente pentru morţi, salarii umflate, plăţi pentru lucrări neexecutate” a fost scris în baza informaţiilor oficiale cuprinse într-un raport al unei instituţii de control financiar. Instituţia în cauză este abilitată să controleze modul de “formare, de administrare şi de întrebuinţare a resurselor financiare ale statului şi ale sectorului public”, după cum se precizează pe site-ul Curţii.

Reamintim, de asemenea, conducerii CAS Sălaj, că rezultatul controlului pe 2011 al Curţii de Conturi putea fi contestat, dacă ar fi considerat că anumite aspecte nu corespund realităţii. Acest lucru nu s-a întâmplat însă, susţin oficialii instituţiei de control. În schimb, CAS Sălaj a ales să caute ţapi ispăşitori, mai precis să ne găsească pe noi vinovaţi de neregulile existente în propria curte. Ba mai mult, CAS Sălaj alege să ne acuze că am publicat “informaţii eronate”, în condiţiile în care, tragem concluzia, că cei din conducerea instituţiei amintite trăiesc, parcă, într-o permanentă “eroare”. Până la urmă, eronate sau nu, informaţiile publicate de cotidianul nostru reflectă cu stricteţe concluziile oficiale ale unei verificări derulate de către “una dintre instituţiile fundamentale ale statului de drept care se bucură de independenţă financiară, funcţională, organizatorică şi operaţională”.
De asemenea, menţionăm că documentul, în forma în care a constituit sursă de documentare pentru ziarul nostru, a fost prezentat, mai întâi, Parlamentului. Astfel, avem convingerea că cei din conducerea CAS Sălaj aveau cunoştinţă despre aceste nereguli, însă, cum altfel?, pentru a da bine în faţa contribuabililor, aceştia ar fi preferat ca totul să fie ţinut sub lacăt. Ca o consolare pentru cei de la CAS, facem cunoscut că, din informaţiile pe care le deţinem, nu este singura instituţie care preferă să-şi ascundă mizeriile sub preş. Dar aceasta este o cu totul altă poveste.
În atari condiţii, considerăm că orice eventuală nemulţumire a conducerii Casei vizavi de raportul amintit trebuia să fie adresată instituţiei care a făcut auditul respectiv şi care, desigur, a constatat respectivele nereguli. Noi, cei din presă, nu am făcut altceva decât să informăm cititorii cu privire la activitatea pe care o depun, mai mult sau mai puţin profesionist, unii contribuabili plătiţi din banii publici.

Redacţia

5 Thoughts to “Drept la replică”

  1. contracontradrept la replica

    Adevarau-i ca se fura…

  2. Anonim

    Ba Marius, nu te mai satura nimeni

  3. Anonim

    da-ti pe ei, mama lor de hoti

  4. Anonim

    Ce ortografie ,ce punctuatie astia stiu sa manevreze bani publici .

  5. eu

    Fara suparare, ar trebui sa stiti citi si interpreta un raport al Curtii de Conturi a Romaniei draga Magazin salajean . Altfel faceti acuzatii nefondate, care nu sunt in concordanta cu realitatea dar care pot prejudicia imagini absolut gratuit. Desigur, dorinta de-a publica stiri ‘picante’ poate intuneca putin logica si obiectivitatea celor care scriu articole in presa.
    cu stima,
    cineva care pana acum credea in stirile aparute in presa

Leave a Comment