Luat cu asalt de către sălăjenii interesaţi să îşi instaleze sisteme de încălzire care utilizează energie regenerabilă, programul „Casa Verde” are în judeţ, până la această dată, doar 39 de dosare aprobate.
„Analiza dosarelor se efectuează în ordinea alfabetică a judeţelor şi cronologică pentru înregistrările din acelaşi judeţ, începând cu prima zi de depunere”, a anunţat vineri, 16 iunie, Aurica Grec, directorul Agenţiei pentru Protecţia Mediului Sălaj, în cadrul colegiului prefectural.
Aceasta a menţionat că în cadrul sesiunii derulate în intervalul 10-24 octombrie 2016, în judeţul nostru au fost preluate 150 de dosare de finanţare, deşi cererea a fost cu mult mai mare. „Sălajului i-a fost alocată suma de 892.110 lei, care a făcut posibilă preluarea a doar 150 de dosare de finanţare. Acțiunea de preluare a dosarelor a fost pregătită din timp de APM Sălaj, s-a desfășurat în condiții optime raportat la numărul foarte mare de solicitanți. Astfel că APM Sălaj, a finalizat prima din cele 42 de agenții activitatea de preluare a dosarelor, încadrându-se în suma alocată”, a subliniat Aurica Grec. Potrivit spuselor sale, din totalul dosarelor depuse, până în prezent au fost analizate 50 de dosare, 39 dintre ele fiind acceptate, iar 11, respinse.
Doar două din totalul dosarelor propuse spre acceptare vizează achiziţia de pompe de căldură, toate celelalte având ca obiect dotarea locuinţelor solicitanţilor cu panouri solare.
Întrebată de prefectul Florin Florian despre destinaţia banilor aferenţi dosarelor respinse, oficialul APM Sălaj a ţinut să precizeze că Administraţia Fondului de Mediu este instituţia care gestionează programul şi, prin urmare, cea care va lua o decizie în aceste sens.
Programul „Casa Verde Clasic” finanțează instalarea de panouri solare și pompe de căldură, cuantumul sprijinului financiar fiind de maxim 3.000 lei, pentru instalarea panourilor solare, cel mult 6.000 lei, pentru panourile solare şi de până la 8.000 lei, pentru pompele de căldură.