Un abator din Hereclean şi un altul din Şimleu Silvaniei sunt singurele unităţi autorizate în judeţ pentru sacrificare mieilor la Sărbătorile Pascale din acest an, a anunţat Mircea Martin, directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj.
Acesta a precizat că abatorul din Hereclean va sigura, cu maşini frigorifice, necesarul de carne de miel şi pentru celelalte două oraşe ale judeţului, Jibou şi Cehu Silvaniei.
“De duminică, abatorul din Hereclean face atât sacrificări proprii, cât şi prestări de servicii pentru crescătorii de animale din judeţ. De asemenea, va fi deschis un centru de sacrificare în Şimleu Silvaniei, care va sacrifica în condiţii optime mieii din zona respectivă. Am purtat discuţii şi la Jibou pentru a deschide un centru de sacrificare, dar proprietarul nu a fost de acord”, a declarat Mircea Martin. El a mai spus că în perioada premergătoarea sărbătorilor, instituţia pe care o conduce asigură permanenţa atât în teritoriu, cât şi în laborator, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică: „Orice consumator ne poate sesiza eventualele nereguli pe linie sanitar-veterinară”. În plus, reprezentanţii DSV Sălaj vor verifica modul în care sunt respectate condiţiile sanitare veterinare din toate târgurile de animale, pieţe agroalimentare, unităţile de tăiere, procesare, depozitare, valorificare şi de alimentaţie publică şi vor sancţiona orice încălcare a prevederilor legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.
Potrivit reglementărilor în vigoare, mieii pot fi sacrificaţi pentru consum familial şi în gospodării, însă cu respectarea unor norme sanitare veterinare. Astfel, sacrificarea tradiţională este permisă numai în locuri salubre, fără noxe, în afara spaţiilor de locuit, cu asigurarea apei potabile reci şi calde, a facilităţilor de colectare şi stocare, în vederea dirijării la unităţi de ecarisare a sângelul şi subproduselor necomestibile rezultate,
Prefectul Ionel Ciunt a atras atenţia autorităţilor competente să ia măsurile necesare pentru ca mieii să nu fie sacrificaţi pe spaţiile publice. În plus, el a solicitat DSVSA, Direcţiei de Sănătate Publică şi Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor să prezinte, după Paşte, un raport-sinteză cu principalele constatări şi cu măsurile dispuse în urma controalelor.