Cele şase ISU din nord-vestul ţării (Sălaj, Cluj, Maramureş, Bihor, Satu Mare şi Bistriţa-Năsăud) au încheiat, în această săptămână, un proiect amplu, prin care echipajele de intervenţie în situaţii de urgenţă au primit echipamente şi dotări noi, în valoare totală de circa 52 milioane de lei. „Contractul de finanţare nerambursabilă între Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Agenţia pentru Dezvoltare Regională Nord-Vest şi Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară <<Transilvania de Nord>>, în calitate de beneficiar, s-a semnat în data de 30 iunie 2010. Acest proiect are ca obiectiv îmbunătăţirea calităţii serviciilor publice din Regiunea Nord-Vest prin creşterea capacităţii de răspuns adecvat situaţiilor de urgenţă şi prin sporirea gradului de siguranţă şi sănătate a cetăţenilor, resurselor materiale şi proprietăţii”, a declarat reprezentantul ISU „Porolissum” Sălaj, lt.col. Radu Lucaci, marţi, într-o conferinţă de presă.
Investiţia a fost finanţată prin Programul Operaţional Regional (POR), 85 la sută din valoarea totală a proiectului fiind fonduri nerambursabile.
Potrivit sursei citate, cele 64 de autospeciale achiziţionate prin proiectul sus amintit au fost împarţite între cele şase ISU Judeţene, Sălajul primind cinci autospeciale cu apă şi spumă, o autospecială de descarcerări grele şi trei ambulanţe de prim-ajutor, în valoare totală de 5,2 milioane de lei.
ISU Cluj a primit cinci autospeciale cu apă şi spumă, o autospecială de descarcerări grele, o autospecială de intervenţie la accidente colective şi salvări urbane, patru ambulanţe de prim-ajutor şi o ambulanţă de reanimare, valoarea acestora fiind de aproximativ 7 milioane de lei. La rândul său, ISU. Bihor a primit cinci autospeciale cu apă şi spumă, o autospecială nuclear, biologic, chimic şi radiologic, o autospecială de descarcerări grele, trei ambulanţe de prim-ajutor şi o ambulanţă de reanimare, toate în valoare de 7,6 milioane de lei, în timp ce ISU Bistriţa-Năsăud a primit cinci autospeciale cu apă şi spumă, o autospecială de descarcerări grele şi trei ambulanţe de prim-ajutor, în valoare de 5,2 milioane de lei. „Tot cinci autospeciale cu apă şi spumă a primit şi ISU Satu Mare, la acestea adăugându-se o autospecială de descarcerări grele, patru ambulanţe de prim-ajutor şi o ambulanţă de reanimare, valoarea acestor echipamente fiind de 6,1 milioane de lei. ISU Maramureş a primit cinci autospeciale cu apă şi spumă, o autospecială nuclear, biologic, chimic şi radiologic, o autospecială de descarcerări grele, patru ambulanţe de prim-ajutor şi un centru de comandă şi control mobil cu echipamente de specialitate şi de comunicaţii aferente, în valoare totală de aproximativ 10 milioane de lei”, a declarat lt.col. Radu Lucaci.
Achiziţionarea echipamentelor de intervenţii în situaţii de urgenţă s-a efectuat în două tranşe: în prima etapă au fost achiziţionate 38 de autospeciale, iar în cea de-a doua etapă – 26 de autospeciale.
S-au redus timpii de intervenţie
La începutul proiectului, în Regiunea Nord-Vest exista o autospecială de intervenţie la incendii la un număr mediu de 22.615 locuitori, o autospecială de intervenţie la accidente colective la 1.379.489 de locuitori, o autospecială pentru descarcerare grea la 689.745 de locuitori, o ambulanţă de prim ajutor la 145.209 locuitori şi o ambulanţă de reanimare la 909.659 locuitori. Mai mult, aceste echipamente aveau o durată de utilizare depaşită, iar la nivelul regiunii nu exista nici un centru de comandă şi control şi nici o autospecială de cercetare nuclear, biologic, chimic şi radiologic. După investiţia sus menţionată, nord-vestul ţării are o autospecială de intervenţie la un număr mediu de 18.151 de locuitori, o autospecială pentru descarcerări grele la 275.898 de locuitori, o ambulanţă de prim ajutor la 68.974 de locuitori şi o ambulanţă de reanimare la 459.830 de locuitori.
De asemenea, s-a constatat reducerea timpului de intervenţie pentru acordarea primului ajutor calificat de către unităţile Inspectoratelor pentru Situaţii de Urgenţă. Astfel, timpii de intervenţie au scăzut de la 38 de minute la 17 minute, în mediul rural, şi de la 18 minute la 9 minute în zonele urbane.
Pentru folosirea celor 64 de autospeciale au fost instruite 1.166 de persoane din cadrul celor şase Inspectorate pentru Situaţii de Urgenţă Judeţene.