Parohia Ortodoxă Sălăjeni a anunțat public decesul veteranului de război Ilie Pop, acesta fiind considerat cel mai în vârstă veteran de război din județul nostru. „Cu adâncă întristare vă facem cunoscută mutarea la cele veșnice a vrednicului de pomenire, Pop Ilie, bunul nostru credincios, la venerabila vârstă de 102 ani. El rămâne în amintirea tuturor celor care l-au cunoscut drept un om de mare jertfă, un credincios bun și harnic, care a luptat cu toate încercările vieții, având credința neclintită în ajutorul lui Dumnezeu. Ne exprimăm, întreaga compasiune faţă de familie şi cei apropiaţi, rugând pe Milostivul Dumnezeu să le dea putere, sprijin şi mângâiere, în aceste clipe de durere, iar sufletul adormitului robului Său Ilie, să-l primească în Împărăţia Sa. Pentru toată dragostea pe care ne-a arătat-o îl vom păstra în sufletul nostru și nu-l vom uita în rugăciunile noastre. Veșnica lui pomenire din neam în neam!”, este mesajul Parohiei Ortodoxe Sălăjeni. Informația ne-a fost confirmată telefonic și de viceprimarul orașului Jibou, Vlad Pașcalău.
De nenumărate ori, pentru că o perioadă a locuit în orașul de la malul Someșului, autoritățile din Jibou au organizat ceremonii în care Ilie Pop a fost distins cu nenumărate distincții, pentru toată dăruirea sa de a lupta pentru România. Ilie Pop a participat la lupte grele împotriva germanilor, a mărșăluit pe jos distanțe inimaginabile, dar a supraviețuit. Sălăjeni este localitatea natală a veteranului, iar în volumul „Satul Sălăjeni, case, oameni și tradiții”, lucrare semnată de Adrian-Florin Hosu, Daniel Ardelean, Ioan Bârsan și Nicolae Meseșan, se arată că în anul 1942, Ardealul de Nord fiind cedat Ungariei, llie Pop împreună cu alți doi consăteni s-au refugiat în Regat (România). După trecerea frontierei s-au predat autorităților române, fiind trimişi la Deva, unde erau concentrați toți refugiații din județul Sălaj. Aici a fost încorporat în Regimentul VII – Pionieri – comandant locotenent colonel Câmpeanu – Compania a ll-a – încheietor de pluton – sergent Cocoş loan. În data de 23 august 1944, când Amata Română a întors armele împotriva germanilor, a participat la luptele de la Nehoiu, după care s-a retras la Vălenii de Munte. Urmează alte lupte pe Valea Mureșului, urmând apoi altele la Cenadul Mare – Kiss Cenad (Ungaria), apoi până la Budapesta, unde a ajuns la data de 1 ianuarie 1945. Au continuat luptele până în Munții Tatra – Hompoles până în data de 9 mai 1945, când a defilat la Praga, după acestea a fost ținut timp de o lună în carantină și apoi mărşăluind pe jos a ajuns la Lipova, unde la data de 15 august 1945 a fost lăsat la vatră. În primăvara anului 1946, Ilie Pop a fost concentrat din nou în Batalionul VII – Comandant Generalul Mocionschi și trimis la lucru în Craiova, de unde a fost lăsat acasă în toamna anului 1946. În ultimii ani, veteranul a fost sărbătorit de autorități, de oficiali ai armatei și bisericii. Dumnezeu să-l odihnească.
[…] Parohia Ortodoxă Sălăjeni a anunțat public decesul veteranului de război Ilie Pop, acesta fiind considerat cel mai în vârstă veteran de război din județul nostru. „Cu adâncă întristare vă facem cunoscută mutarea la cele veșnice a vrednicului de pomenire, Pop Ilie, bunul nostru credincios, la venerabila vârstă de 102 ani. El rămâne în amintirea tuturor celor care l-au cunoscut drept un om de mare jertfă, un credincios bun și harnic, care a luptat cu toate încercările vieții, având credința neclintită în ajutorul lui Dumnezeu. Ne exprimăm, întreaga compasiune faţă de… Citeste mai mult […]