Dacă achiziţia mieilor pentru masa de Paşte din acest an se poate face din orice târg din judeţ, sacrificarea lor va fi permisă doar în spaţiile special amenajate în acest an. Potrivit informaţiilor furnizate de către oficialii Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj, sălăjenii vor avea la dispoziţie doar două puncte avizate pentru sacrificarea mieilor. Este vorba despre abatorul din Hereclean şi de centrul de sacrificare din Şimleu Silvaniei, situat în vecinătatea unităţii militare.
„La abatorul din Hereclean, au fost sacrificaţi deja 2.000 de miei. Jumătate din cantitate, reprezentând 12,5 tone de carne în carcasă, a fost livrată în Italia, iar diferenţa, pe piaţa internă”, ne-a declarat Vasile Chindriş, purtătorul de cuvânt al DSVSA Sălaj. În ambele locaţii vor fi organizate, în zilele premergătoare Sărbătorilor Pascale, târguri, la care sunt aşteptaţi toţi cei care doresc să-şi cumpere un miel. În prezent, un kilogram de miel, în viu, costă, în medie, 10 lei, iar carcasa se comercializează cu până la 25 de lei/kilogram.
Potrivit reglementărilor în vigoare, mieii pot fi sacrificaţi pentru consum familial şi în gospodării, însă cu respectarea unor norme sanitare veterinare. Astfel, sacrificarea tradiţională este permisă numai în locuri salubre, fără noxe, în afara spaţiilor de locuit, cu asigurarea apei potabile reci şi calde, a facilităţilor de colectare şi stocare, în vederea dirijării la unităţi de ecarisare a sângelul şi subproduselor necomestibile rezultate. „Mieii pot fi sacrificaţi şi în curte, dar numai pentru consumul propriu şi nicidecum în vederea comercializării. Este interzisă tăierea animalelor pe spaţiul public. Cei care nu respectă aceste reguli riscă amenzi usturătoare”, a atras atenţia Vasile Chindriş.
Anul trecut, în abatoarele şi centrele autorizate din judeţul Sălaj au fost sacrificaţi, cu ocazia Sărbătorilor Pascale, 9.000 de miei. Mai mult de 70 la sută dintre aceştia au fost tăiaţi înaintea Paştelui catolic, carnea fiind livrată în Italia.