Diferențele dintr-un proprietar de apartament și un dezvoltator de proiecte rezidențiale

Dacă stai să primești în primă fază ți se va părea că între cel care închiriază un apartament cu 300 de euro pe lună și un dezvoltator rezidențial care mizează pe un câștig de sute sau milioane de euro este o diferență imensă. Chiar dacă ei se diferențiază prin puterea lor financiară și apetitul pe care îl au pentru a risca, cei doi sunt ambii investitori. Amândoi încep de la aceeași idee, aceasta fiind că imobiliare sunt o sursă mai atractivă pentru a-și păstra și a-și crește capitalul decât sunt depozitele bancare.

 

General Manager-ul agenției imobiliare Nordis, Emanuel Postoaca, a comparat cele două tipuri de afaceri imobiliare, incluzând și punctul de vedere al profitului.

 

  1.  Cel care cumpără apartamente pentru a le închiriat:

 

În nordul orașului București, bugetele investitorilor încep, de obicei, de la 120.000 euro pentru un apartament care este spațios sau pentru două care sunt mai compacte. În zona această, rată ocupărilor apartamentelor noi care sunt oferite spre închiriere este 85%, fiind cea mai mare din București. De obicei, pentru a găsi o persoană care să închirieze un apartament cu peste 1.000 de euro pe lună, ai nevoie între două săptămâni și o luna și jumătate. Dacă locuințele stau mai mult timp pe piață, înseamnă că acestea au o problemă sau au suferit din cauză că nu și-au adaptat prețul la cererea care era în prezent pe piață.

Când vine vorba de profit, acesta depinde de specificul proprietății pe care o deține investitorul. O investiție de genul aduce un randament de la 5% până la 8%, iar băncile oferă o dobândă de la 1% până la 1,5%. Luând un apartament care are 3 camere și se află în zona Herăstrău-Șoseaua Nordului, având o suprafața de 120 de metri pătrați, acesta poate fi vândut cu 180.000 sau 200.000 de euro, iar chiria care se va obține e de 1.200-1.300 de euro pe lună. Zona Herăstrău-Șoseaua Nordului este una dintre cele mai solicitate zone pentru cei care caută chirie, afirmă Emanuel Pustoaca, general manager-ul Nordis, iar contractele se fac pe o perioadă îndelungată, începând de la doi-trei ani, iar chiria e plătită de către companiile angajatoare în mod direct.

 

  1.  Dezvoltatorul de proiecte rezidențiale:

 

Dezvoltatorul de proiecte rezidențiale este tipul de investitor de imobiliare care dispune de o sumă mai mare de venit. Acesta cumpără un teren, construiește un imobil și o vinde sau o închiriază, astfel făcând profit. Acest profit, într-o astfel de afacere, este de 30-35%, iar termenul pentru terminarea unui proiect este de doi-trei ani.

Emanuel Postoaca, general manager-ul de la Nordis, afirmă că limita cea mai mică a investiției pentru cumpărarea unui teren în București, apoi construirea unui imobil pe acesta, este de aproximativ 450.000 de euro, dintre care valoarea terenului e de 20-25$, discutând de un proiect mai mic care are un număr mic de apartamente și aflat într-o zonă perferica sau semicentrala. Între anul 2013 și anul 2014, Nordis a ajutat un client pentru a derula și a valorifica o investiție de genul într-un proiect care era de succes, care a fost vândut integral, pe un teren care se află în zona Crângași. Având un proiect mediu, acesta va ajunge la o investiție de 1,5 – 2 milioae de euro, procentul de 20-25% rămânând la fel. Pentru a alege o zonă și un teren bun, trebuie să ții cont de: tipul acelei zone (în curs de dezvoltare, finalizată), mijloacele de transport (cel mai bine este să fie aproape de ele), tipul de construcții care sunt în acea zonă ( pentru a-ți da seama de concurență care te așteaptă), cererea care este pentru acea zonă, profilul unui potențial client (Prima Casă, de lux sau mediu).  Acest articol a fost prezentat Flatfy.

 

Acest articol a fost prezentat Flatfy.

Flatfy.ro este un motor de căutare de locuințe propuse spre vânzare și este adresat persoanelor care caută să cumpere și/sau să închirieze case, apartamente și vile atât pe piața secundară cât și  pe piața imobiliarelor noi construite în România. Acesta încorporează reclame de la o multitudine de surse pentru a-i asigura clientului o gamă largă de conținut relevant în ceea ce privește industria imobiliară.

Flatfy.com lucrează în 37 de țări, inclusiv cele Est Europene, deci puteți compara prețurile în aceste țări : România, Moldova și Ungaria.

 

Leave a Comment