Direcţia Sanitar Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Sălaj a acordat, în ultimele 15 luni, în baza programelor stabilite pentru asanarea unor focare de boli transmisibile, aproape 130.000 de lei proprietarilor de animale. În anul 2014, suma totală pe care instituţia a dat-o ca despăgubire a fost de peste 100.000 de lei, iar în primul trimestru al anului în curs, de aproape 20.000 de lei. Datele au fost prezentate de directorul DSVSA Sălaj, Mircea Martin, în cadrul şedinţei de colegiu prefectural de vineri, 24 aprilie. Cea mai mare sumă acordată în cursul anului trecut a fost de 44.145 de lei, pentru un număr de 12 animale diagnosticate cu tuberculoză. Pentru 20 de cai, depistaţi cu anemie infecţioasă, valoarea despăgubirilor a fost de aproximativ 42.503 lei.
În primul trimestru al acestui an, despăgubiri au fost acordate în valoare de 19.664 de lei, pentru şapte animale diagnosticate cu tuberculoză.
Conform legii, beneficiază de despăgubiri atît persoanele juridice, cît şi cele fizice, proprietare de animale, numai în cazul în care acestea sunt deţinute cu respectarea normelor sanitare veterinare în vigoare. Plata despăgubirilor se face din fondurile instituţiei, la valoarea de înlocuire ori la preţul pieţei, pentru animalul ucis sau tăiat, sau la suma pierderii suferite de proprietar la data cînd animalul a fost ucis.
Totodată, potrivit reprezentanţilor DSVSA, nu beneficiază de despăgubiri proprietarii care nu au comunicat, în termen de 48 de ore, medicului veterinar, modificările survenite în starea de sănătate a animalului şi nu asigură şi nu respectă normele de igienă şi biosecuritate.