Afectaţi din ce în ce mai mult de criză, foarte mulţi zălăuani nu au reuşit să-şi plătească la timp datoriile faţă de bugetul local al Primăriei Municipiului Zalău. Numai în acest an, instituţia are de recuperat aproximativ 9.000.000 de lei de la diferiţi contribuabili, printre aceştia numărându-se şi un zălăuan care „a uitat” să treacă de ani buni pe la serviciul Taxe şi Impozite Locale din cadrul Primăriei Zalău, acumulând o restanţă de 9.100 de lei.
Criza e de vină?
Criza financiară din ultimii ani se simte tot mai adânc în buzunarul zălăuanilor. Fie că nu reuşit să-şi achite impozitul pe autoturisme, pe locuinţe şi terenuri sau să-şi plătească la timp amenzile de circulaţie, peste 1.100 de zălăuani, persoane fizice, dar şi juridice, au fost executaţi silit în cursul acestui an de către Primăria Municipiul Zalău. Suma pe care instituţia o are de recuperat de la contribuabili, bani care ajung la bugetul local al municipiului, este de 9.000.000 de lei. Potrivit unor informaţii furnizate de biroul de presă al Primăriei Zalău, cea mai mare, dar şi cea mai veche restanţă pe care o are de plătit un zălăuan la bugetul local este de 9.100 de lei, sumă acumulată ca urmare a neplăţii unor amenzi de circulaţie şi a impozitului pe autoturism. În topul datornicilor se numără şi alţi zălăuani care trebuie să plătească sume cuprinse între 4.500 şi 9.000 de lei, individual.
Cu vile şi maşini de lux, executaţi silit
Printre cei care nu au reuşit să-şi achite la timp datoriile, constând în taxe şi impozite la bugetul local, se numără nu doar persoanele fizice ci şi cele juridice, administrori ai unor societăţi cu capital privat. Chiar dacă şi-au încropit diferite afaceri, din care au reuşit să ducă un trai decent, să-şi cumpere vile şi maşini de lux, în prezent aproape 160 de astfel de persoane au ajuns să fie executate silit din cauza datoriilor. În total este vorba despre 159 de persoane juridice care sunt executate silit prin proprire. În cazul a patru dintre acestea, ca urmare a debitelor, s-a pus sechestru pe bunurile aflate în proprietate. Potrivit biroului de presă al Primăriei Municipiului Zalău, în acest an, au fost emise 991 de popriri pentru persoanele fizice şi 155 pentru persoanele juridice. Ca o primă măsură pentru rău-platnici, instituţia a emis somaţii către toţi contribuabilii cu restanţe, după care s-au luat măsuri de executare silită prin poprire, executare silită a bunurilor mobile şi a bunurilor imobile.
Contribuabilii care nu reuşesc să-şi plătească la termenul scadent impozitele şi taxele pe bunuri sunt nevoiţi să scoată din buzunar şi mai mulţi bani din cauza penalizărilor. Acestea sunt în valoare de doi la sută pentru fiecare lună de întârziere.
Singura soluţie pentru datornici râmâne plata integrală a datoriei sau plata parţială, în funcţie de posibilităţile materiale. În prezent, datornicii la bugetul de stat nu pot opta pentru varianta eşalonării.
Peste 1.400 de amenzi de circulaţie neplătite
În evidenţa Serviciului Taxe şi Impozite Locale Zalău sunt luate în debit, cu amenzi de circulaţie, un număr de 1.410 de zălăuani, care pentru neplata sancţiunilor riscă să li se reţină din diferite surse de venituri sau să li se pună sechestru pe bunuri. În situaţia în care, totuşi, amenzile lor scapă nevăzute de ochiul funcţionarului public, fără emiterea unei înştiinţări de executare silită, în termen de cinci ani de la emitere acestea se prescriu.
Peste 1.400 de amenzi, DRAGA Augusta, de ce folositi voi ziaristii sintagma asta idioata, peste… Pentru ca peste 1400 poate insemna si 15.000. Este o afirmatie corecta matematic. Fii mai precisa, inca din titlu, ca de superficialitate NU ducem lipsa…era greu sa scrii in titlu 1.410 ??????