Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău organizează, în perioada 19 – 21 octombrie, simpozionul științific „De la Casă la Acasă. Despre organizarea internă a așezărilor, gospodăriilor și caselor”. La eveniment vor participa 24 de specialiști din țară și din străinătate. Subiectul principal al discuției are la bază cercetarea așezărilor, gospodăriilor și caselor, pornind din zorii civilizațiilor agricole de pe teritoriul țării noastre și continuând cu aspecte specifice ale locuirii umane din epoca metalelor și până în perioada dacilor. Prin intermediul cercetărilor arheologice se dorește să se obțină o reconstituire a imaginii unei așezări din trecut, ținând cont de faptul că arheologia habitatului oferă informații utile despre durata și intensitatea locuirii, densitatea așezărilor dintr-o micro-regiune și despre demografia umană.
Cu ocazia evenimentului găzduit de Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău, cercetătorii prezenți își vor prezenta o parte dintre rezultatele muncii depuse, cu referire directă asupra habitatului și componentelor sale. Un mare plus al evenimentului este redat de faptul că cercetătorii dialoghează, emit ipoteze și concluzii pe baza temei stabilite și anume arheologia așezărilor umane. Importanța acestei acțiuni culturale este dată și de faptul că evenimentul se înscrie în seria manifestărilor științifice organizate de conducerea muzeului în acest an. Legat de acest aspect, Corina Bejinariu – managerul muzeului spune că „prin această manifestare noi venim cu un concept nou, în care organizăm un simpozion și adunăm împreună cercetători științifici valoroși, cu diverse specializări, pentru a ocazia de a discuta deschis despre tema propusă. Totodată, ne propunem să avem și o dezbatere interactivă și nu doar o prezentare generală a temei abordate”. În acest an, instituția a mai organizat două manifestări similare, una pe linia de etnografie și una susținută la începutul lunii septembrie, care a fost dedicată omului politic Iuliu Maniu. Finalitatea simpozionului este aceea de a publica, până la sfârșit de an, lucrările cercetătorilor participanți în revista de specialitate Acta Mvsei Porolissensis.
Legat de rolul și impactul temei de dezbatere, managerul muzeului spune că „prin întâlnirea cu acest grup de cercetători, noi putem să valorificăm rezultatele muncii lor, întreținem o bună colaborare cu cei mai buni specialiști în domeniu și astfel suntem în permanență la curent cu tot ce se întâmplă la nivel național și internațional, tema propusă fiind deosebit de provocatoare și de actuală. Ne propunem să depășim abordarea strict materială și să ne concentrăm pe ceea ce conține de fapt conceptul de acasă, pe relațiile care se stabilesc între ocupanții casei, între indivizi și obiectele casnice, precum și asupra modului în care un anumit obiect era perceput în viața familiei respective, din acele vremuri. Pe scurt, ne dorim să depășim granițele unei abordări clasice a temei locuirii și să oferim un cadrul mai larg al acestui context, oprindu-ne atenția și asupra umanizării spațiului cucerit și ocupat de om”.
[…] Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău organizează, în perioada 19 – 21 octombrie, simpozionul științific „De la Casă la Acasă. Despre organizarea internă a așezărilor, gospodăriilor și caselor”. La eveniment vor participa 24 de specialiști din țară și din străinătate. Subiectul principal al discuției are la bază cercetarea așezărilor, gospodăriilor și caselor, pornind din zorii civilizațiilor agricole de pe teritoriul țării noastre și continuând cu aspecte specifice ale locuirii umane din epoca metalelor și până în perioada dacilor. Prin intermediul cercetărilor arheologice se dorește să se obțină o reconstituire… Citeste mai mult […]