Neprofesionalismul și slaba pregătire a funcționarilor angajați în primării este principala cauză a risipei banilor din sistemul public.
Raportul privind activitatea de control desfășurată de Camera de Conturi Sălaj în anul 2013 scoate în evidență faptul că instituțiile publice verificate nu s-au preocupat ”pentru o bună gestiune a resurselor financiare, constatându-se abateri și nereguli determinate de încălcarea legislației, care au generat prejudicii pentru bugetele locale, prin efectuarea unor cheltuieli nelegale sau a lipsei de preocupare pentru calcularea și încasarea veniturilor”. În urma auditului desfășurat de Camera de Conturi Sălaj la 30 de unități administrativ-teritoriale, s-au constatat prejudicii totale în sumă de 5,6 milioane de lei. Cele mai mari probleme au fost constatate la primăriile de comună, acolo unde profesionalismul funcționarilor publici este pus sub un mare semn de întrebare. ”În cadrul autorităţilor publice locale, în special cele comunale, nu există documente privind fundamentarea proiectelor de buget. Nici cheltuielile nu sunt fundamentate pe bază de documente justificative”, potrivit raportului.
Neregulile din activitatea financiar–contabilă constatate scot în evidenţă faptul că ”patrimoniul public şi privat al statului este necorespunzător gestionat şi administrat de către cei abilitaţi în acest scop”. De asemenea, inspectorii Curții de Conturi au tras concluzia că ”s-au majorat nejustificat cheltuielile instituțiilor publice, prin stabilirea unor limite proprii de cheltuieli cu convorbirile telefonice şi consumul de carburanţi, precum şi prin acordarea unor drepturi de natură salarială peste cele prevăzute legal”. O altă cauză a prejudiciilor înregistrate la primăriile din Sălaj este plata ilegală pentru lucrări de investiţii şi reparaţii curente. Aceasta se datorează ”superficialităţii diriginţilor de şantier, angajaţi de către ordonatorii de credite, care avizează realitatea executării lucrărilor conform proiectelor, dar şi lipsei de control din partea autorităţilor contractante asupra activităţii acestora”. Ultimul, dar nu cel din urmă, exemplu de ”aruncare pe fereastră a banului public” este achiziționarea de programe informatice, fără manuale de utilizare, iar din acest motiv nu sunt folosite de angajații primăriilor.
Primăriile plătesc lucrări fictive
Raportul Curții de Conturi exemplifică o mică parte din neregulile constatate la comune sau la Consiliul Județean. Primăriile din Bobota, Dobrin, Treznea și Benesat au decontat cheltuieli de protocol ce nu se încadrează în prevederile legale, iar cele din Dragu, Sălățig și Zalha cheltuieli de deplasare. La Benesat, Lozna, Dragu, Poiana Blenchii, Ileanda și Zalha au fost aprobate plăți eronate în sumă de 97.000 de lei, fără nici o justificare. Primăria din Zalău a acordat ilegal către Transurbis, operatorul de transport local, o subvenție de 79.000 de lei, ”pentru facilități de transport unor categorii de persoane și legitimații de călătorie”. La Consiliul Județean, inspectorii Curții de Conturi au descoperit ”plăți nelegale reprezentând lucrări neexecutate, dar incluse în situațiile de lucrări privind reparații curente la trei sectoare de drumuri județene, în sumă de 123.000 de lei”. La Jibou, Sălățig și Crasna s-au plătit servicii de proiectare la tarife supraevaluate, ”iar proiectele realizate sunt incomplete, fără expertize tehnice, expertize energetice, prevăzute în contracte, conducând la plăți nejustificate, de 187.000 de lei”. Primăria din Ileanda a dat dovadă de inventivitate când a venit vorba de fentarea legii privind achizițiile publice. Astfel, ”pentru realizarea rețelei de canalizare, s-au contractat servicii de proiectare în sumă de 466.000 de lei, servicii de consultanță de 320.000 de lei și servicii pentru reactualizarea studiului de fezabilitate, în sumă de 79.000 de lei, prin încredințare directă, urmare a fragmentării contractelor de achiziție pentru a se putea realiza prin această procedură”.
La Cehu Silvaniei, unde s-a derulat un contract în valoare de 925.000 de lei pentru amenajarea parcului din localitate, s-au constatat mai multe nereguli. Arborii ornamentali achiziționați și plantați în cadrul parcului nu au fost de dimensiunile și speciile prevăzute în ofertele ce au stat la baza achiziției lucrării, iar echipamentele tehnologice și sistemul de irigare au fost achiziționate și montate de la alți furnizori, având parametrii tehnici diferiți de cei prevăzuți în ofertă. ”S-a estimat un prejudiciu de 162.000 de lei, prin plăți efectuate fără bază legală și datorită lipsurilor în execuție și întreținerea parcului”, potrivit Curții de Conturi.
Prefectura: Responsabilitatea revine conducerii fiecărei instituții
Având atribuții în controlul juridic al actelor normative emise de primăriile din județ, Instituția Prefectului consideră că numeroasele abateri constatate de Curtea de Conturi sunt din cauza interpretării greșite a legii. ”În acest moment, în urma discuţiilor purtate cu conducerea Camerei de Conturi Sălaj, situaţa se prezintă astfel: în unele cazuri s-a recuperat prejudiciul creat, există de asemenea litigii, întrucât instituţiile vizate au avut obiecţii cu privire la constatările organelor de control, în timp ce unele instituţii şi-au asumat angajamente de plată pentru recuperea prejudiciului. S-a ajuns probabil la această situaţie fie din cauza necunoaşterii legislaţiei, fie din cauza interpretării eronate a acesteia, existând prevederi legale care nu sunt suficient de clare şi explicite. Indiferent de cauză, responsabilitatea revine conducerii fiecărei instituţii în parte, organele de control dispunând măsuri de corecţie, în funcţie de abaterea constatată”, ne-a declarat Ionel Ciunt, prefectul județului Sălaj.
ce asteptari sa ai cand primaria din zalau geme de gagicute blonde şi generoase care nu mai incap in anticamerele marilor alesi,cand nimeni oricat de bun-profesional ar fi nu poate intra aici doar daca are inaintasi sau pile , iar profesionistilor li se inchide usa in nas deschizandu-se spiru haretistilor si absolventilor de Chisinau(vezi cazu baican subprefect)
Care din cei doi acuzati ca nu cunosc legea, raman in picioare? vrem sa stim si noi, deja s-a depasit orice limita.
Nenorocitii care au legalizat prostia autorizand facultatile private la care 95% din cei care le-au absolivit nu au minimum de cunostinte, dar sunt facut ”intelectuali”.
INSTITUTIILE BUGETARE NU AR MAI TREBUI SA IA IN CONSIDERERE LA ANGAJARE NICI O FACULTATE INCEPUTA DUPA VARSTA DE 25 ANI.Pentru ca e facuta degeaba !!!
SCOALA TREBUIE FACUTA LA TIMPUL EI !!!
Daca nu da-o dracu”
Ce masuri au fost luate impotriva lor