Unul din cinci şomeri sălăjeni care au urmat cursurile de calificare şi perfecţionare organizate, în decursul acestui an, de către Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM) Sălaj au reuşit să-şi găsească un loc de muncă. Rezultatul este unul mulţumitor, susţine Romeo Sârca, directorul instituţiei menţionate, dat fiind faptul că unii şomeri abia au finalizat cursurile, iar alţii încă se şcolesc.
Potrivit datelor furnizate de către reprezentanţii instituţiei, de la începutul anului până la finele lunii octombrie, Agenţia a organizat 13 astfel de cursuri în meserii precum agent de pază şi ordine, bucătar, lucrător în comerţ, inspector în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă, lucrător finisor pentru construcţii, ospătar ori inspector/referent resurse umane. La cursurile amintite au participat 303 şomeri, 65 dintre ei reuşind să se încadreze în muncă.
AJOFM Sălaj nu a primit, deocamdată, planul de formare profesională pentru anul viitor, ce trebuie aprobat de Agenţia Naţională, însă în listă ar putea fi cuprinse cursuri de calificare pentru electrician electronist auto, mecanic auto, lucrător în comerţ, lucrător în tâmplărie şi agent de pază.
“Această măsură activă pentru combaterea şomajului vizează şi reorientarea profesională rapidă a persoanelor aflate în căutarea unui loc de muncă. Cursurile pe le organizăm constituie o alternativă la învăţământul formal şi o încercare de formare a şomerilor în corelaţie cu cerinţele existente pe piaţa muncii”, a declarat Sârca. El a mai spus că toate aceste cursuri sunt gratuite pentru persoanele aflate în evidenţa AJOFM Sălaj.
Sălajul avea, la finele lunii octombrie, 6.032 de şomeri, cu 89 mai mulţi decât în luna precedentă. Cele mai multe persoane fără slujbă au între 40 şi 45 de ani, aceştia fiind urmaţi la de tinerii sub 25 de ani şi de persoanele între 30 şi 40 de ani. Din punct de vedere al nivelului de instruire, şomerii cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional reprezintă 70 la sută din totalul celor care se adresează Agenţiei pentru a-şi găsi un loc de muncă.
Cine castiga de pe urma organizarii acestor cursuri d-le Sarca din moment ce sunt elevi care au terminat liceul si sunt calificati in anumite domenii sau meserii de exemplu bucatar ,ospatar si acuma sunt someri ?Eu nu zic ca nu sunt binevenite aceste cursuri dar de ce nu se organizeaza pt someri alte cursuri decat cele pt care sunt someri direct de pe bancile scolii?