Cum pot cădea copiii noștri în cele mai cumplite capcane întinse pe rețelele de socializare

România ocupă primul loc în Uniunea Europeană la traficul de ființe umane, conform unui raport realizat de Europol, cea mai mare organizație de combatere a criminalității la nivel european, având sediul la Haga (Olanda). Autorităţile europene atrag atenţia şi asupra numărului tot mai mare de minori -fete și băieți-sau tineri exploataţi sexual în străinătate. Această faptă este poate cea mai gravă din acest spectru infracțional, fiind deseori combinată cu șantaje, infracțiuni cu violență, violuri sau perversiuni sexuale greu de imaginat că pot fi îndreptate asupra unor copii aflați la vârsta pubertății ori asupra adolescenților.

Europol cercetează reţelele infracţionale care au adus din România peste o mie de copii folosiţi de grupuri criminale pentru cerşetorie şi alte infracţiuni, inclusiv cele cu obiect sexual. Deși traficul de persoane cuprinde tineri și minori de ambe sexe, cele mai vulnerabile rămân, în continuare, adolescentele, care ajung să fie atrase în această cursă printr-o metodă îndelung studiată și exersată de traficanți, adevărați ucigași de destine pentru care ființele umane, mai ales copiii și tinerii, reprezintă doar un mijloc de obținere a unor câștiguri materiale cu prețul mutilării fizice și psihice a acestor copii și adolescenți, uneori chiar cu prețul vieții acestora. Primul pas în atragerea tinerelor este promisiunea unui salariu atrăgător de până la 3.000 de euro pe lună, în condiţiile în care în România se câştigă de zece ori mai puţin. Cele mai multe dintre victimele traficului de persoane ajung în Italia, Spania, Germania, Marea Britanie şi Franţa acolo de unde, de cele mai multe ori, le este imposibil să mai ceară ajutor cuiva.

Ucigașii destinelor fragede

Metoda “Loverboy” este modul prin care traficanții de persoane se folosesc de atașamentul emoțional al unei tinere fete sau al unei femei, pentru a o obliga în cele din urmă să se prostitueze. Strategia adoptată de acești infractori deosebit de periculoși este complexă, bine pusă la punct și cu atât mai perfidă cu cât distruge și personalitatea, sufletul și încrederea tinerelor fete, mutilându-le nu doar trupul, ci și viitorul. Un loverboy mizează pe vulnerabilitatea victimei, pe disponibilitatea în a se atașa fie și doar emoțional de cineva, pe anumite contexte sau etape din viața adolescentelor. Infractorul o manipulează în așa fel fel încât fata ajunge să considere că viața fără prezența celui de care tocmai s-a îndrăgostit, nu mai are sens.Traficanților de ființe umane individuali li se adaugă și unele firme de recrutare de “forță de muncă” care au ca scop același lucru, nicidecum acela de a oferi tinerilor un job într-o altă țară. Infractorii studiază extrem de atent profilul victimei, cercul de prieteni și prietene, pasiunile, vulnerabilitățile acesteia. Își formează, cu răbdare și în timp, un adevărat arsenal cu care în cele din urmă trece la atac. Folosește „momeli” precum cadouri sau ieșiri în oras în cluburi, la restaurante sau sesiuni de shopping. Chiar dacă uneori tinerele reușesc să rupă lanțurile și să fugă din această lume în care au fost aruncate tocmai prin naivitatea și lipsa lor de experiență, de multe ori ele nu mai reușesc să se desprindă de aceste persoane și, chiar dacă fizic sunt salvate, ele rămân atașate psihic, sentimental, de acești monștri, lucru care cu siguranță își pune o amprentă decisivă, de multe ori ireversibilă, asupra personalității, implicit a viitorului lor.

Drumul spre prăpastie e presărat cu cadouri și promisiuni

Părinte fiind, îți este aproape imposibil să îți imaginezi că cea mai iubită ființă – copilul tău – ar putea fi la un moment dat exploatat, inclusiv sexual, chinuit fizic și psihic, departe de casă, singur și fără nicio urmă de ajutor ori speranță. Chiar dacă pentru mulți dintre noi acestea par adevărate scenarii de filme de groază, cazurile reale, nenorocirile prin care multe familii din România au trecut și trec în continuare, reprezintă dovada vie a faptului că pericolul pândește, practic, în spatele fiecărui ecran de telefon ori laptop. Recrutorii “loverboy” reprezintă prima verigă a unei rețele de trafic de persoane. Tehnica de recrutare a tinerelor de către retelele de trafic de persoane este denumita metoda “prin îndrăgostire”, iar cel care o practică este denumit de către specialiștii structurilor de prevenire și combatere a fenomenului, ca “loverboy”.Traficantul îi dă impresia victimei ca s-a îndrăgostit de ea, iar aceasta se îndrăgostește de el, acceptând să facă orice pentru a obține și a păstra “dragostea” sa. Aceste realități dramatice sfârșesc, însă, de multe ori, prin suburbiile marilor capitale europene, în camere de hotel sau în casele traficanților, acolo de unde strigătul de ajutor nu poate fi auzit de nimeni.  Autoritățile reușesc să intervină de multe ori în ultimul moment însă, așa cum am văzut în unele cazuri, inclusiv cele petrecute în Olt în acest an, “salvarea” a sosit, din păcate, prea târziu. Recuperarea – în cazul în care victima este salvată – poate dura ani la rând și implică tratamente și ședințe lungi de psihoterapie, pentru că problemele psihice și traumele își produc efectul pe termen lung din cauza faptului că victimele ajung, în mod paradoxal, să se atașeze de acești criminali. Atenție, așadar, părinți, bunici, frați mai mari ori cei care aveți în grijă copii și adolescenți: “Loverboy” nu înseamnă ceea ce în mod normal ar trebui să însemne, un băiat care iubește și nutrește sentimente sincere și curate. “Loverboy”, cel de dincolo de ecranul telefonului sau al calculatorului, poate însemna de multe ori condamnarea la moarte a unor destine fragede, nevinovate, ființe care nu au nici cunoștințele, nici puterea și nici experiența de viață necesare să realizeze la timp nenorocirea către care se îndreaptă.

Șantaj, bani, amenințări

Pe lângă pericolul prin care copiii și adolescenții pot deveni o marfă de trafic, mai există și alte categorii de fapte, cu același potențial de pericol și ale căror consecințe pot pecetlui viața viitorilor adulți. Județul nostru nu a fost ocolit de-a lungul timpului de probleme legate de șantaje, amenințări parte dintre ele finalizate cu  violuri sau infracțiuni cu violență, multe dintre aceste fapte avându-și sorgintea în rețelele de socializare. Două dintre nenumăratele cazuri, cele mai recente, au avut ca victime tinere din Zalău care au început, așa cum începe orice relație de amiciție, pe Facebook, cu întrebări și răspunsuri simple, socializare, apoi flirt și în cele din urmă s-a ajuns la fapte de o gravitate foarte mare. 

“Fata-băiat” și adolescenta din Zalău. Una dintre întâmplări a început în urmă cu doi ani, cu câteva mesaje pe Facebook pe care o tânără din Giurgiu, cu trăsături androgine și intenții pe cât de ascunse, pe atât de periculoase – le-a trimis unei minore din Zalău, dându-se drept băiat. Ce-I drept, și trăsăturile fizice au ajutat-o, dar și experiența în arta disimulării. Mesajele s-au înmulțit și au căpătat consistență, astfel încât, fata de 17 ani a ajuns în scurt timp să se îndrăgostească de personajul misterios aflat la sute de kilometri depărtare. Relația ajunsese într-un grad atât de avansat, încât adolescenta din Zalău a acceptat fără să se gândească de două ori și fără să ceară un sfat părinților sau măcar unei prietene apropiate, să-i trimită “tânărului” din Giurgiu, pe lângă sume mari de bani, și fotografii personale și înregistrări video în care apărea în ipostaze intime. De aici și până la următorul (și cel mai important) punct al planului, nu a mai fost decât un pas. Reprezentanții Parchetului de pe lângă Judecătoria Zalău au declarat la vremea respectivă pentru Magazin Sălăjean că tânăra giurgiuveancă i-a cerut inițial fetei, în baza relației ce se înfiripase și care avansa cu fiecare zi, o sumă de bani pentru a urma o școală de șoferi. Zălăuanca i-a trimis acesteia banii imediat, în acest scop. “băiatul” din Giurgiu a asigurat-o pe adolescenta îndrăgostită că în scurt timp se va angaja și îi va înapoia acesteia banii trimiși. Lucru care nu s-a mai întâmplat niciodată.

Prețul dovezilor de iubire: 5.000 de lei

 De-a lungul perioadei în care cele două tinere au fost în legătură pe Facebook, adolescenta i-a trimis infractoarei la solicitarea repetată a acesteia, aproximativ 5.000 de lei. Ulterior însă, după ce s-a asigurat că dispune de un arsenal de fotografii și înregistrări video suficient de compromițător, infractoarea a trecut la șantaj. Acesta a solicitat, din nou, mai multe sume de bani, amenințând-o pe adolescentă că în cazul în care nu îi va trimite banii va publica pe rețelele de socializare toate materialele foto și video pe care le avea de la aceasta. Adolescenta din Zalău a realizat într-un final pericolul și a cerut ajutor, tânăra din Giurgiu fiind în cele din urmă depistată și arestată preventiv. Un alt caz petrecut în Sălaj cu mai multe luni în urmă a făcut obiectul unei decizii în premieră a magistraților de la Curtea de Apel Cluj. Judecătorii au decis să îl condamne pe un tânăr din județul Sălaj pentru șantaj. Acesta își ispășește acum pedeapsa de trei ani în penitenciar. 

Tânărul sălăjean a fost condamnat de către magistrații Curții de Apel Cluj după ce a șantajat o femeie, prin aceeași metodă expusă mai sus. Premiera a constat prin aceea că actul în sine a avut loc pe aplicația de Messenger de la Facebook, bărbatul din Sălaj cerându-i victimei suma de 1.800 de euro pentru a nu distribui poze în ipostaze intime cu ea. Ca și în cazul tinerei din Giurgiu, bărbatul avea pozele de la victimă, care i le trimisese în cadrul unor conversații anterioare. Ultimul caz, petrecut zilele trecute, a mai făcut o victimă, o adolescentă de 17 ani din Cehu Silvaniei. Fata a corespondat tot pe Facebook cu un tânăr pe care îl cunoscuse anterior, relația a căpătat consistență, fata s-a atașat de el și i-a trimis acestuia mai multe fotografii în care pozase dezbrăcată, urmând, așa cum probabil bănuiți, șantajul. Băiatul a amenințat-o pe tânără că, dacă nu întreține relații sexuale cu el, va trimite toate fotografiile prietenilor și familiei fetei, în cele din urmă tânăra, de frică, fiind nevoită să cedeze. Bărbatul a fost arestat la începutul acestei săptămâni sub acuzațiile de viol și șantaj.

 

 

 

 

 

Leave a Comment