Peste 600 de persoane cu nevoi speciale din judeţ vor beneficia, în acest an, de servicii sociale asigurate de diverse biserici şi asociaţii şi finanţate din fonduri de la Consiliul Judeţean Sălaj. După cum ne-a declarat Sebastian Olaru, purtătorul de cuvânt al CJ Sălaj, în acest an 32 de biserici şi trei asociaţii au accesat “Programul de finanţare a activităţilor de asistenţă socială prestate de unităţile de cult şi/sau entităţile care acordă asistenţă socială persoanelor cu nevoi sociale asistate în judeţul Sălaj”. “Numărul total al personalului solicitat pentru angajare de către aceste entităţi este de 82 de persoane. Lucrătorii sociali ce activează în cadrul acestui program primesc o indemnizaţie lunară de 600 de lei, la care se adaugă plata contribuţiilor către stat. Indemnizaţia lunară va fi acordată pentru prestarea activităţilor cu respectarea unor condiţii. Astfel, o entitate cu un lucrător social trebuie să asigure servicii pentru minim cinci persoane asistate, una cu doi lucrători, pentru minim 15 persoane asistate, în timp ce pentru un lăcaş de cult cu trei lucrători, numărul minim de asistaţi este de 20”, a mai spus reprezentantul administraţiei judeţene. Acesta a precizat că suma totală pusă la bătaie pentru 2013 se apropie de 740.000 de lei.
Printre lacaşurile de cult care vor ajuta cei mai mulţi nevoiaşi se numără Parohia Reformată Archid, cu 35 de persoane asistate, Parohia Reformată Valea Pomilor, cu 32 de beneficiari Parohia Reformată Nuşfalău, cu 28 de beneficiari, Parohia Ortodoxă Aleuş, cu 24 de asistaţi şi Parohia Ortodoxă “Sfânta Vineri” Zalău, cu 21 de beneficiari.
Programul derulat de CJ Sălaj urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a confortului psiho-social în rândul persoanelor vârstnice dependente, afectate de boală, sărăcie şi excluziune socială, care nu se pot gospodări singure şi necesită îngrijire, dar şi în rândul persoanelor cu dizabilităţi. Sunt eligibile serviciile de asistenţă socială primară acordate la domiciliul asistatului, în centrele de zi ori în cantinele sociale ce funcţionează pe lângă unităţile de cult, dar şi cele acordate în centrele de zi pentru copii şi tineri cu dizabilităţi.
Un astfel de program s-a derulat şi anul trecut, când de la bugetul judeţean s-au cheltuit 660.000 de lei. Banii au ajuns la 65 de lucrători sociali angajaţi de 28 de biserici şi asociaţii, care au asigurat servicii sociale pentru 498 de asistaţi sălăjeni. După cum susţin oficialii Consiliului Judeţean, nu au fost înregistrate probleme în ceea ce priveşte derularea programului. Printre lăcaşurile de cult care au asigurat asistenţă socială din bani de la judeţ s-au numărat Parohia Reformată Valea Pomilor, Mănăstirea Bic, Parohia Ortodoxă Şimleu Silvaniei şi Parohia Ortodoxă “Sfânta Vineri” Zalău.
sa nu se mai dea bani publici la biserici, si sa sunt bogate, de ce mai trebuie sa cintribuim noi sa devina si mai bogate
se inchid scoli, spitate dar se deschide cate o biserica in fiecare saptamana
nu am auzit ca sa moara un popa de foame sau sa dea o biserica faliment, dar scoli si spitale se inchid din lipsa finantarii