În timp ce peste 4.000 de sălăjeni merg zilnic la muncă şi câştigă lunar un salariu de aproximativ 800 de lei, alţii, circa 1.800, stau acasă şi se bucură timp de maxim un an de „siguranţa” unei indemnizaţii de şomaj fără să facă nimic. Asta, graţie „protecţiei sociale” asigurată de statul român celor care au muncit cinstit şi legal la diferite companii şi societăţi comerciale, care, fie momentan şi-au restrâns activitatea, fie au fost desfiinţate din cauza crizei economice.
Criza economică a demostrat de-a lungul ultimilor ani că nu iartă pe nimeni. Cel puţin asta reise şi din statisticile AJOFM Sălaj, unde, de la directori şi ingineri sau administratori de societăţi comerciale, persoane cu studii superioare, până la muncitori necalificaţi, au ajuns să îşi caute de lucru. Potrivit unor informaţii furnizate de reprezentanţii instituţiei, în prezent cea mai mare indemnizaţie de şomaj, din cele 1.894 plătite de AJOFM persoanelor care au rămas fără un loc de muncă, este de 1.446 de lei, bani pe care-i primeşte lunar un zălăuan, fost director la o societate comercială. Tot printre cei mai bine plătiţi şomeri din Sălaj se numără un alt zălăuan, inginer electronist, care a activat în domeniul transportului. Acesta este momentan şomer indemnizat şi primeşte lunar un ajutor de şomaj în valoare de 1.348 de lei. Topul celor bine plătiţi şomeri din judeţ continuă cu suma de 1.315 de lei pe care o primeşte tot un inginer care a activat în domeniul construcţiilor – proiectări, cu un contabil şi un fost şef de secţie care primesc ajutoare de şomaj de 965 respectiv 924 de lei. Reprezentanţii AJOFM, spun că sumele precizate anterior sunt în prezent cele mai „consistente” indemnizaţii de şomaj pe care instituţia le plăteşte persoanelor rămase fără un loc de muncă.
Majoritatea şomerilor – indemnizaţii de 375 de lei
Fără a lua în calcul faptul că cel mai mic ajutor de şomaj este de 250 de lei, care se acordă în exclusivitate tinerilor absolvenţi, în Sălaj sunt şomerii care primesc lunar o indemnizaţii în valoare de 375 de lei. Cunatumul acestor indemnizaţii este stabilit în funcţie de anii de muncă. Cu cât actualul şomer a muncit „legal” mai mult, cu atât cuantumul este mai mare. Şomerii care sunt plătiţi cu 375 de lei au lucrat ca: muncitori necalificaţi la diferite societăţi private în ambalarea produselor, agenţi comerciali şi agenţi de pază şi ordine. În prezent în evidenţele AJOFM Sălaj sunt înregistrate ca şi persoane aflate în căutarea unui loc de muncă 5.573 de şomeri, din care doar 1.894 sunt indemnizaţi.
Cum se stabileşte cuantumul indemnizaţiei de şomaj
Potrivit legislaţiei în vigoare, cuantumul indemnizaţiei de şomaj este o sumă acordată lunar şi în mod diferit în funcţie de stagiul de cotizare. Astfel, persoanele care au lucrat şi au plătit timp de un an contribuţiile sociale, stagiul de cotizare, vor primi o sumă egală cu 75 la sută din valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare, care în prezent a fost stabilit la suma de 500 de lei. Deasemenea, persoanele care au lucrat mai mult de un an şi care au plătit contribuţii sociale, pe o perioadă mai mare de timp, vor primi, în cazul în care vor fi afectate de şomaj, o indemnizaţie egală cu 75 la sută din indicatorul social la care se adaugă o sumă calculată prin aplicarea asupra mediei salariului de bază lunar brut pe ultimele 12 luni de stagiu a unei cote procentuale diferenţiate astfel: trei la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin trei ani, cinci la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin cinci ani, şapte la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin zece ani şi zece la sută pentru persoanele cu un stagiu de cotizare de cel puţin 20 de ani. Deasemenea, pentru persoanele care au fost asigurate în baza unui contract de asigurare pentru şomaj, la determinarea sumei calculate prin aplicarea unei cote procentuale diferenţiate în funcţie de stagiul de cotizare, se va ţine cont de venitul lunar declarat în contractul de asigurare.
Perioada acordării indemnizaţiei de şomaj
Ajutorul de şomaj se acordă şomerilor îndreptăţiţi pe perioade stabilite diferenţiat, în funcţie de stagiul de cotizare. Astfel, persoanele care au un stagiu de cotizare de cel puţin un an vor primi indemnizaţie timp de şase luni, persoanele care muncit cel puţin cinci ani şi au plătit contribuţii sociale vor primi indemnizaţie pe o perioadă de nouă luni, iar cele care au fost în câmpul muncii mai mult de zece ani vor beneficia de indemnizaţie de şomaj timp de 12 luni. Deasemenea, în cazul absolvenţilor indemnizaţia se acordă pe o perioadă de maxim
şase luni.
Condiţii de acordare
Indemnizaţia de şomaj nu poate fi obţinută de orice persoană care a muncit şi care a rămas fără un job. Legislaţia în vigoare prevede faptul că, pentru a beneficia de aceasta, şomerii în cauză trebuie să aibă un stagiu de cotizare de minin 12 luni, în ultimele 24 de luni premergătoare datei de înregistrare a cererii. Aceştia nu trebuie să realizeze venituri sau în cazul în care le realizează acestea să fie mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă al asigurărilor pentru şomaj şi stimulării forţei de muncă.
[…] Criza economică a demostrat de-a lungul ultimilor ani că nu iartă pe nimeni. Cel puţin asta reise şi din statisticile AJOFM …mai multe stiri […]