La nivelul municipiului Zalău sunt disponibile în prezent, potrivit statisticilor, peste 600 de locuri de muncă, însă „gaura” este în realitate, cu siguranță, cu mult mai mare. Acest lucru reprezintă nu doar un semnal de alarmă asupra perspectivei dezvoltării economice a municipiului nostru, ci și o „proiecție” elocventă a viitorului celor care acum sunt încă pe băncile școlilor și care vor alege să plece de acasă atunci când vor lua startul într-o carieră, după terminarea studiilor.
Este o situație fără precedent în condițiile în care, de exemplu, un singur mare angajator din Zalău a pus la bătaie în această toamnă, peste 300 de locuri de muncă. Joburi pe care nu le vrea nimeni, deși, spun patronii, condițiile salariale și de muncă ar fi peste media de câștig din municipiu. Primarul Ionel Ciunt a anunțat, în cadrul ședinței de Consiliu local desfășurată joi la sediul Primăriei Zalău, că ideea construirii unui Parc industrial la periferia municipiului nu mai poate fi susținută.
În condițiile în care angajatorii se confruntă cu o criză masivă a lipsei de angajați, autoritățile municipale nu mai văd utilitatea unei astfel de investiții. „ Analizele făcute până în prezent și concluziile pe care le avem în urma discuțiilor cu reprezentanții mediului de afaceri din municipiu conduc către concluzia că în municipiu există un deficit de forță de muncă. Sunt aproape 600 de locuri de muncă vacante și nu sunt oameni care să muncească pe aceste funcții. Vom folosi sumele alocate inițial ridicării acestui parc industrial pentru alte proiecte, banii vor lua alte destinații, în folosul cetățenilor”, a spus edilul zălăuan care a adăugat totodată faptul că această idee va rămâne valabilă “pentru viitor”. Banii vor merge, prin rectificare bugetară, către proiecte cum ar fi construirea unei grădinițe, documentații tehnice ale unor proiecte viitoare, studii și investiții în programul de mobilitate urbană.
În condițiile în care la AJOFM Sălaj sunt în evidență aproximativ 5.000 de sălăjeni aflaț în căutarea unui loc de muncă, situație la care se adaugă și criza îngrijorătoare a forței de muncă, plecarea masivă în străinătate a celor tineri, ideea primarului Ionel Ciunt potrivit căreia proiectul parcului Industrial rămâne în picioare pentru viitor este, firește, are probabilitate zero să fie adevărată. Situația, atât în județ cât și în municipiu, în privința ocupării cu forță de muncă a posturilor vacante, cu sutele, nu se va îmbunătăți în viitor. În cel mai bun caz va stagna. proiectul de hotărâre privind redirecționarea unor sume cuprinse inițial în acest proiect utopic a fost aprobat în unanimitate în ședința de consiliu local de joi, 23 noiembrie.
Însă semnalele și pronosticurile care vin din mediul marilor angajatori sunt deosebit de sumbre. Astfel încât, putem spune fără teama de a greși, că un parc industrial în municipiu este un vis pe care cei mai mulți dintre noi nu-l vom mai vedea vreodată împlinit. Așa cum se întâmplă și cu vestitul Complex Polisportiv, promis cândva de fostele autorități, Șoseaua de centură finalizată, Sala polivalentă de spectacole și multe alte promisiuni rămase vorbe în vânt, folosite ca momeli electorale, proiecte pe care zălăuanii nu le vor vedea niciodată ridicate în municipiul în care trăiesc.
Cea mai mare prostie ca se renunta la parcul industrial. Zalaul nu are cum sa se dezvolte fara parc industrial.
forta de munca esta stimabilior.dar nu cu salarii de sclavi .
Lucrez în strainatațe.
Dacă mâine as primi un salar decent m-aş întoarce acasă!
ce prostie de a cuiva, mai bine ar spune ca le trebe banii pe salarii
ciuntu un mare ticalos mincinos. Zalaul arata ca el, se vede ca el il conduce, fara perspective
ma deci daca ar plati salarii decente si ar oferi un mediu de munca decent sunt sigur ca ca s-ar ocupa cele 600 de locuri de munca, multi angajatori romani sau ce opereaza in Romania se plang ca nu gasesc angajati dar la ce ofera in schimbul muncii depuse ori sunt cretini ori sunt niste ticalosi daca se mai plang ca nu li se ocupa posturile libere.
Unde o fost las ul o murit tot. Intotdeauna. Si pentru totdeauna