Coșul minim urcă la valoarea de 2.500 de lei de persoană. Realitatea este însă departe de această sumă

Valoarea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent se actualizează anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului, a decis, marţi, Camera Deputaţilor, adoptând o propunere legislativă în acest sens. Valoarea unui coș minim pentru un trai decent este stabilită prin lege și se ridică la 2.500 de lei, pentru un adult, și peste 6.700 de lei, pentru o familie cu doi copii. Proiectul are ca obiect de reglementare modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.217/2000, în sensul stabilirii ca actualizarea coşului minim de consum lunar să se facă de către Institutul Naţional de Statistică, iar valoarea acestuia să se aprobe prin hotărâre de Guvern.

„Coș pentru trai decent” – câți și-l  permit?

„Valoarea coşului minim de consum lunar pentru un trai decent se actualizează anual de către Institutul Naţional de Statistică şi se aprobă prin hotărâre a Guvernului. Coşul minim de consum pentru un trai decent constituie elementul principal de fundamentare a salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată şi a politicii salariale”, prevede textul adoptat.
Proiectul cuprinde o anexă privind coşul minim de consum lunar pentru un trai decent pentru septembrie 2018 în valoare totală de 6.762 lei pe lună. Astfel, pentru alimentaţie sunt – 1.405 lei pe lună; îmbrăcăminte şi încălţăminte 651 lei pe lună; locuinţă – 1.781 lei pe lună; dotarea locuinţei – 220 lei pe lună; cheltuieli cu locuinţa – 477 lei pe lună; produse de uz casnic şi igienă personală – 238 lei pe lună; servicii – 488 lei pe lună; educaţie şi cultură – 546 lei pe lună; îngrijirea sănătăţii – 107 lei pe lună; recreere şi vacanţă – 234 lei pe lună; fondul de economii al familiei – 615 lei pe lună.
Cantităţile şi valoarea aferente fiecărei componente a coşului au fost calculate pentru o familie alcătuită din doi adulţi salariaţi, de 35-45 de ani, şi doi copii în întreţinere, de 12-14 ani şi respectiv 8-10 ani, se mai precizează în anexă. Camera Deputaţilor este for decizional.

Tot mai mulți sălăjeni trăiesc sub nivelul acestui „coș minim”

Sălăjenii, în special cea mai mare parte a celor care lucrează în domeniul privat sunt însă departe de a depăși decent acest nivel al coșului minim. Angajații sălăjeni  au cele mai mici salarii din regiune și printre cele mai mici din țară. Leafa lunară pe care o încasează sălăjenii este mult mai mică comparativ cu cea a maramureşenilor, clujenilor, bihorenilor şi sătmărenilor. Potrivit Direcţiei Judeţene de Statistică (DJS) Sălaj, câştigul salarial mediu nominal brut, pe total județ, în luna iulie a anului în curs a fost de 4.314  de lei/persoană, mai mic cu 15,3 la sută față de câştigul salarial mediu nominal brut pe economie, iar cel net a fost de 2.664 de lei persoană, mai mic cu 14,6 la sută față de câştigul salarial mediu nominal net pe economie. De asemenea, la finalul lunii iulie efectivul de salariați, pe total județ, la sfârşitul lunii iulie 2019, a fost de 51.982 de persoane,  în creştere cu 74 persoane (+0,1 la sută) față de luna  iunie 2019 şi cu  424 persoane (+0,8 la sută) față de luna iulie 2018. De menționat că această medie cuprinde toate categoriile de salariați inclusiv bugetarii. Dacă ar fi însă să judecăm după câștigul celor din domeniul privat, cu siguranță cifrele s-ar situa cu mult sub acest coș, implicit ar demonstra negru pe alb sărăcia multor sălăjeni, judecând doar după acest criteriu, al coșului minim lunar. Atât timp cât mulți patroni oferă salarii nete de aproximativ 1.500 de lei, în unele cazuri și mai mici, este mai mult decât clar faptul că acești angajați se situează cu mult, chiar foarte mult sub pragul sărăciei, având venituri nete lunare cu până la 1.000 de lei mai mici față de cele care ar asigura în mod normal minima decență prin coșul lunar.

 

4 Thoughts to “Coșul minim urcă la valoarea de 2.500 de lei de persoană. Realitatea este însă departe de această sumă”

  1. Anonim

    Presupun că băieții ăia de la INS au tradus vreun articol apărut prin Germania sau altă țară dezvoltată și au tranformat veniturile de acolo din euro în lei. 6.700 lei (67 de milioane lei vechi) pe familie cu doi copii, din care vreo 2.500 lei/lună cu locuința?

  2. Anonim

    Numai bujetaurii manca,la privati nu le trebuie atata haleala fiindca daca manca mult nu mai pot munci ca sa-i Tina pe bravii angajati ai statului cu salarii double data de a lot!!!

  3. Anonim

    De la acel cos ar trebui stabilit salariul minim. Adică…

  4. Anonim

    Ok tocmai am aflat cat de indecent traiesc…

Leave a Comment