Lipsa educației sexuale și a comunicării dintre părinți și copii, precum şi abandonul şcolar la vârste fragede au dus la apariția unui fenomen îngrijorător: cel al mamelor minore. La vârsta la care majoritatea fetiţelor îşi fac lecţiile şi încă se joacă cu păpuşile, zeci de tinere din judeţul Sălaj învaţă să schimbe scutecele propriilor odrasle.
Potrivit statisticilor Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, de la începului anului, spitalele din județ au semnalat 84 de cazuri de copile devenite mame, însă numărul real ar putea fi mai mare. „Noi centralizăm doar raportările pe care le fac spitalele şi primăriile. Ca urmare, nu este exclus ca numărul mamelor minore se fie mai mare”, susţine Violeta Milaş, directorul instituţiei, potrivit căreia cea mai tânără mamă are doar 11 ani. Deşi statistica este îngrijorătoare, situaţia nu este atât de gravă precum anul trecut, când 131 de fete sub 18 ani au adus pe lume copii.
Cinci copii abandonaţi
„Vorbim despre mame provenind din familii dezorganizate din mediul rural, cu grave carenţe în educaţie. Copile care nici măcar nu au buletin şi nici nu sunt în evidenţele vreunul medic de familie, ale căror sarcini nu sunt monitorizate deloc pe parcursul celor nouă luni. Câtă vreme le lipseşte educaţia elementară, nu putem emite pretenţii în ceea ce priveşte educaţia sexuală ori contraceptivă. Şi, în plus, nici în familie, nici la şcoală nu se pune accent pe educaţia sexuală a copiilor, nimeni nu le explică fetelor ce implicaţii poate avea actul sexual neprotejat”, a subliniat Milaş.
Potrivit spuselor sale, din totalul tinerelor care au născut în cursul acestui an, şapte se aflau la al doilea copil. Pentru 36 dintre bebeluşi, rubrica referitoare la tată a rămas necompletată, întrucât aceştia nu au fost recunoscuţi. Alţi cinci au fost părăsiţi de către cele care i-au adus pe lume, în ciuda eforturilor reprezentanţilor Direcţiei de a preveni separarea copilului de mamă, prin preluarea lor în centrul maternal, unde să se formeze şi să se menţină legătura copilului cu mama sa, iar aceasta din urmă să înveţe să-şi asume responsabilităţile parentale.
În opinia oficialului DGASPC Sălaj, soluţia pentru problemă amintită stă în intensificarea programelor de prevenţie a sarcinilor nedorite, amenajarea de centre de zi în toate comunităţile, unde să poată fi duşi la şcoală copiii din mediile defavorizate, să fie încurajaţi să înveţe, să se facă educaţie sexuală în şcoli. „Fără prevenţie suntem pe nicăieri. Şi câtă vreme abandonul şcolar continuă să fie o problemă gravă în România, fenomenul mamelor minore nu va putea fi eradicat”, spune sursa citată.
Ţara cu cele mai multe mame minore din UE
România este lider in Uniunea Europeană la numărul de copii cu mame care au între 10 şi 17 ani şi unul dintre liderii la numărul de decese ale copiilor sub 5 ani. Cele mai recente date Eurostat, cele din 2015, arată că în ţara noastră s-au înregistrat 9.282 de naşteri cu mame care au între 10 şi 17 ani, ceea ce înseamnă 4,7 la sută din totalul naşterilor din 2015, potrivit organizaţiei „Salvati Copiii”. Rata naşterilor în rândul adolescentelor între 15 şi 19 ani este cea mai îngrijorătoare, România înregistrând 34 de naşteri la 1.000 de tinere.
„Este un semnal de alarmă faptul că România se confruntă cu un număr mai mare de naşteri în adolescenţă decât state precum Rwanda (25,6), Trinidad Tabago (30,8), Emiratele Arabe Unite (30,1), Uzbekistan (17,6), Albania (21,8), Bahamas (28,7), Botswana (31), Burundi (27,9), Djibouti (21), India (23,3), Mauritius (28,3)”, constată „Salvaţi Copiii”.
Această situaţie a determinat Comitetul ONU pentru drepturile economice, sociale şi culturale să atragă atenţia Guvernului României că a devenit urgentă adoptarea unei strategii naţionale pentru a asigura accesul la educaţie sexuală şi consiliere privind sănătatea reproductivă pentru tinerele şi adolescentele din ţară.
la scoala swe face RELIGIE in mod OBLIGATORIU ! de ce? sa stie copii de cine sa asculte o viata intreaga ? popa e exemplul lor in viata !
le place