Autorităţile judeţene intenţionează să restaureze monumentul Mihai Viteazul de la Guruslău, valoarea investiţiei fiind estimată la 730.000 de lei.
În acest sens a fost întocmit un proiect de hotărâre, ce trebuia să intre pe ordinea de zi a ultimei şedinţe a Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj. Acest lucru nu s-a mai întâmplat, însă, întrucât în cadrul Comisiei pentru Organizarea şi Dezvoltarea Urbanistică au existat păreri divergente privind costurile unor lucrări incluse în devizul privind reabilitarea monumentului. Ca urmare, s-a convenit cererea de lămuriri suplimentare proiectantului, ne-a declarat Sebastian Olaru, purtătorul de cuvânt al CJ Sălaj, adăugând că proiectul, ce prevede aprobarea unui deviz de lucrări, va fi introdus pe ordinea de zi a unei şedinţe ulterioare, după clarificările menţionate.
Deocamdată, autorităţile locale nu cunosc sursa de finanţare pentru reabilitatea monumentului. “CJ Sălaj a făcut o solicitare de finanţare către Ministerul Culturii, care ne-a răspuns că se va avea în calcul pentru anul viitor”, a mai spus Olaru.
Monumentul de la Guruslău nu a fost restaurat niciodată de la inaugurarea din 1976, în decursul timpului degradându-se ca urmare a infiltraţiilor apelor pluviale. “Aceste operaţii de restaurare au ca şi scop readucerea monumentului la forma iniţială istorică, adică la nivelul exigenţelor perioadei de construcţie iniţială”, se arată în expunerea de motive a proiectului.
Investiţiile vizează eliminarea degradărilor nestructurale, măsuri pentru asigurarea durabilităţii monumentului şi pentru asigurarea durabilităţii intervenţiilor de restaurare.
Monumentul de la Guruslău este ridicat pe dealul Guruslăului, în cinstea victoriei lui Mihai Viteazul din 3 august 1601, împotriva lui Sigismund Bathory, ultima victorie înainte de asasinarea sa. Inaugurat la 21 octombrie 1976, obiectivul este o reconstrucţie, într-o formă impozantă, a monumentului de 10 metri ridicat în 1928 pe colina din apropierea localităţii şi demolat în 1941 de autorităţile maghiare. Edificiul, realizat de sculptorul Victor Gaga, are aproape 27 de metri înălţime şi se află pe lista monumentelor istorice.
primarasul din Hereclean de ce nu face nimic pt monumentul romanilor, pt ca de la udmr? Daca ati stii cate favoruri face ungurilor din satele comunei… pacat ca nu a mai trait Antonescu ! sigur toti unguri din Romania ar stii vorbii romaneste .
Ai dreptate domnu sau doamna de mai sus , exact asa este primarul din Hereclean face ce il taie capul , se crede mare si tare , abia si-a luat bacul acum 2-3 ani , bine ca are bani sa organizeze zilele satelor unguresti din comuna , ca ziua satului Hereclean si Badon nu e niciodata , parerea mea de vina sunt si cetateni satelor respective ca nu se impun , doar traim in Romania nu in alta tara .
In sfarsit primesc un raspuns la comentariul meu de acum cateva luni referitor la acest monument.Nu ca vreau sa dau sfaturi(nu mi-as permite,doamne pazeste) dar aici unde traiesc acum,este o mandrie ba chiar o placere pentru multi sportivi multimilionari,sau studenti care si-au luat „bacul”,sa faca voluntariat la curatat parcuri sau locuri de agrement.In Romania insa,vorba lui Eminescu atunci cand scria despre comerciantii evrei din Moldova,romanul zice „nu fac eu lucruri destia,eu sant boier in tara mea”!Participarea maghiara este desigur binevenita,Domnitorul Mihai Voda avand si aliati unguri in campania sa din Transilvania !
cred ca asta doar mai lipsea la consiliul judetean,ce ziceti de heliportul pentru elicopterul smurd care este chiar necesar?, ce spuneti despre cate alte investitii apa,izolarea si renovarea blocurilor de pe bulevard,panouri fotovoltaice pentru judet,plantarea de noi paduri,drumurile in sarcina consiliului judetean,o pista de biciclete zalau bobota pe langa calea ferata si cate si cate,dar nu monumentul lui mihai.