Un control derulat în perioada februarie-martie de către o comisie a Inspectoratului General de Aviaţie (IGAv), în vederea autorizării heliportului de la Jibou, aproape a dublat cheltuielile pe care Consiliul Judeţean (CJ) Sălaj trebuie să le suporte pentru această investiţie. Conform devizului general şi indicatorilor tehnico-economici, pentru executarea lucrărilor suplimentare dispuse de către membrii comisiei amintite sunt necesari peste 926.000 de lei, alocarea acestor bani fiind aprobată de către consilierii sălăjeni în şedinţa de vineri. Costul iniţial al proiectului a fost estimat la aproape 1,1 milioane de lei, plus TVA.
Suplimentarea financiară va acoperi cheltuielile pe care le implică, printre altele, modificarea parterului hangarului, crearea unui ţarc pentru deşeuri medicale şi a unuia pentru oxigen, montarea unei uşi pietonale, realizarea instalaţiilor sanitare, electrice şi termice la etajul hangarului, modificarea spaţiilor de cazare şi odihnă pentru personal, determinarea punctului de ţintă pentru platforma de aterizare a elicopterului, stabilirea echipamentelor necesare pentru zborul de noapte, construcţia platformei betonate heliport, instruirea personalului responsabil cu activităţile operaţionale pe heliport, dar şi determinarea necesarului de echipamente conexe activităţii de zbor.
De asemenea, la solicitarea IGAv, au fost incluse şi unele aspecte revizuite cu privire la poziţionarea platformei şi a heliportului, prin consultarea unei firme specializate în domeniu.
După cum a precizat Csoka Tiberiu, vicepreşedintele CJ Sălaj, contractul de execuţie pentru heliport şi hangar, în baza proiectului iniţial, expiră în curând. Nedorind să întârzie finalizarea investiţiei, autorităţile judeţene au decis să solicite comisiei IGA efectuarea unui control înainte de terminarea lucrărilor, astfel încât să rămână timp pentru soluţionarea eventualelor observaţii.
Construcţia heliportului de la Jibou, care va fi baza pentru elicopterul SMURD alocat zonei de nord-vest a ţării, au demarat în luna octombrie a anului trecut şi, potrivit reprezentanţilor CJ Sălaj, trebuie finalizată până în 15 iunie. Investiţia este realizată pe un teren situat pe strada Odorheiului, din Jibou, în incinta subunităţii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă „Porolissum” Sălaj.
Elicopterul de terapie intensivă care va staţiona aici va deservi judeţele Cluj, Sălaj, Maramureş, Satu Mare, Bihor şi o parte din judeţul Bistriţa-Năsăud. Coordonarea medicală va fi asigurată de Spitalul Clinic de Urgenţă Cluj-Napoca, unde vor ajunge cea mai mare parte a cazurilor care necesită intervenţia aparatului de zbor.
Asta iar e mana lui Como…
Felicitări CJ Sălaj, ăştia sunt bani investiţi cu folos. Pe noi ne enervează banii irosiţi aiurea, pe construcţia de biserici, de exemplu !