Fundaţia “Acasă” Zalău are dificultăţi în a duce la bun sfârşit construirea unui Departament de recuperare medicală pentru copiii cu deficit motor, investiţie demarată cu sprijinul Fundaţiei CaSa din Olanda, pricipalul sponsor al zălăuanilor. Construirea Departamentului respectiv a început ca urmare a solicitărilor tot mai multe primite de Fundaţia “Acasă” de la pacienţi din întreaga ţară, dar din totalul bugetului pentru această dezvoltare, sponsorul olandez asigură doar costurile de construcţie, în valoare de aproximativ 385.000 de euro. Partea de TVA, însumând 92.000 de euro, revine Fundaţiei “Acasă”, olandezii considerând că este nedrept ca din banii colectaţi de copiii din Olanda pentru copiii din România să se achite taxe către statul român.
Cum ONL-ul zălăuan nu are posibilitatea acoperirii sumei cu pricina, a solicitat sprijin atât consilierilor municipali, cât şi celor judeţeni, în sensul de a sensibiliza autorităţile centrale să modifice legislaţia astfel încât donaţiile să nu mai fie purtătoare de TVA ori să se alăture financiar la plata TVA.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Sălaj, Csoka Tiberiu (UDMR), a declarat, în şedinţa ordinară de consiliu de marţi, că propunerea de sensibilizare a autorităţilor centrale este “puerilă”, dar a admis faptul că impozitarea donaţiilor este nefirească. Consilierul PNL Corin Penciuc a declarat că este “o anomalie evidentă a legislaţiei” şi că aceasta ar trebui modificată, în timp ce preşedintele CJ, Tiberiu Marc, şi-a exprimat îngrijorarea că şi Fundaţia “Acasă” va ajunge, din punct de vedere financiar, în subordinea exclusivă a autorităţilor judeţene. “Olandezii se pregătesc să se retragă. Acest proiect este poate ultimul pe care îl au la Zalău. Nu aş vrea ca această construcţie să ajungă în subordinea exclusivă a autorităţilor judeţene. Suntem mereu entuziaşti la începutul unui proiect, dar dificultatea abia apoi urmează. Propun un program de parteneriat mai larg, în care să fie implicat Inspectoratul Şcolar, unităţile de învăţământ, medicii şi profesorii de sport, care să susţină şi funcţionalitatea centrului. În condiţiile în care principalii beneficiari sunt copiii din municipiu, sperăm ca şi municipalitatea să participe cu o susţinere financiară”, a declarat Marc.
Secretarului judeţului, Cosmin Vlaicu, a spus că o variantă pentru susţinarea financiară a Fundaţei ar fi ca aceasta să obţină statut de utilitate publică, în acest mod având posibilitatea de a accesa finanţări.
Soluţia finală asupra cărora au convenit aleşii judeţului în ceea ce priveşte plata TVA – care a fost de fapt problema semnalată de ONG- aste alocarea unei sume cuprinsă între 100.000-150.000 de lei, pentru acoperirea diferenţei de care Fundaţia are nevoie fiind aşteptat ajutor de la municipalitate.