Consiliul Judeţean Sălaj pune, în acest an, la dispoziţia bisericilor şi asociaţiilor care acordă asistenţă socială persoanelor cu nevoi speciale 739.000 de lei. Pentru a beneficia de aceste fonduri, unităţile de cult pot depune cererile de finanţare până cel târziu în 15 martie, ne-au declarat reprezentanţii administraţiei judeţene.
Programul derulat de CJ Sălaj urmăreşte îmbunătăţirea calităţii vieţii şi a confortului psiho-social în rândul persoanelor vârstnice dependente, afectate de boală, sărăcie şi excluziune socială, care nu se pot gospodări singure şi necesită îngrijire, dar şi în rândul persoanelor cu dizabilităţi. Sunt eligibile serviciile de asistenţă socială primară acordate la domiciliul asistatului, în centrele de zi ori în cantinele sociale ce funcţionează pe lângă unităţile de cult, dar şi cele acordate în centrele de zi pentru copii şi tineri cu dizabilităţi.
Modul şi calitatea prestaţiilor sociale asigurate prin proiect vor fi monitorizate şi verificate de către personalul de specialitate din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, care va afectua vizite în teren de cel puţin două ori pe ani, vizite care se vor finaliza printr-un raport. La finele derulării proiectului, rezultatele obţinute şi strandardele serviciilor de îngrijire acordate asistaţilor vor fi evaluate de către o comisie de specialişti. Pe baza recomandării acesteia, activitatea creată va putea fi continuată şi dezvoltată prin alte finanţări. Dacă rezultatele evaluării vor evidenţia o prestaţie necorespunzătoare, solicitantul nu va mai beneficia de bani de la CJ Sălaj.
Programul amintit va fi implementat în perioada aprilie-decembrie 2013, cu posibilitatea de prelungire.
Un astfel de program s-a derulat şi anul trecut, când de la bugetul judeţean s-au cheltuit 660.000 de lei. Banii au ajuns la 65 de lucrători sociali angajaţi de 28 de biserici şi asociaţii, care au asigurat servicii sociale pentru 498 de asistaţi sălăjeni. După cum susţin oficialii Consiliului Judeţean, nu au fost înregistrate probleme în ceea ce priveşte derularea programului.
Printre lăcaşurile de cult care au asigurat asistenţă socială din bani de la judeţ s-au numărat Parohia Reformată Valea Pomilor, Mănăstirea Bic, Parohia Ortodoxă Şimleu Silvaniei şi Parohia Ortodoxă “Sfânta Vineri” Zalău.
Cu o săptămână înainte de expirarea termenului limită, niciun lăcaş de cult şi nicio asociaţie care acordă asistenţă socială persoanelor cu nevoi speciale din judeţ nu şi-a manifestat interesul de a accesa fondurile puse la bătaie de către CJ Sălaj.
Imi pare rau, constat ca sunt mari confuzii in clasificarea specialistilor din domeniul serviciilor sociale, apoi ce sa mai vorbesc de modul de implementare a serviciilor sociale/monitorizare/evaluare/supervizare!
Ar fi bine sa vedeti exprienta de la Miercurea Ciuc, unde biserica romano catolica a organizat un serviciu care ofera bolnavilor tratamente postspitalicesti (pansamente,injectii s.a) Stiti cat de greu si cu cati bani gasesti o asistenta sa dea o injectie la un bolnav aflat acasa la pat,eventual in faza terminala. Medicul si asistenta de familie ?-E un program scurt cu bani multi.DE CE SECUII POT SI SALAJENII NU? Suntem mai prosti?
ANDREEA crezi ca sa gasit vreun popa sa se inhame la munca si cu o asa responsabilitate ?DA o initiativa buna a primariei in folosul ENORIASILOR dar daca popii nu vor sa citeasca sau sa se informeze cum sa depuna cereri cind banii nu ramin in buzunarul propriu ESTE mai convenabil pentru popa sa mearga in spital la capatiul muribundului decit sa se implice inainte sa-i aline suferintele nu? Unii nu te accepta ca mai deschizi ochii nevoiasilor si asta nu place unora Inca odata felicitari dar vei avea mult de lucrat si parte de mari insatisfactii dar merita
Credeti ca „prea fericitii” se vor rupe de grija nenorocitilor si vor munci ca sa le imparta lor bani si ajutoare? Ma indoiesc. Tot respectul pentru ce doreste Consiliul Judetean, dar fiti siguri ca „prea fericitii” vor face un singul lucru: vor fura acesti bani, si-i vor „ascunde” in buzunarele lor. Mai mult le pasa politicienilor de oameni decit le pasa preotilor. O INTREBARE pentru administartorul acestei pagini: De ce articolul „Cand nesimtirea imbraca straie preotesti” a disparut de pe site ??
astia asistenta sociala eventual masini si vile pt ei ca ai doare in cur de enoriasi tin cont doar de banii omului
daca se primesc banipentru asa ceva de ce ingrijitorii la domiciliu nu-si primesc salariile intregi?, unde se duc banii?