Consiliere, sprijin şi soluţii, oferite gratuit elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice

Elevii şi părinţii, dar şi cadrele didactice fie că sunt profesori sau educatori, se confruntă din ce în ce mai mult cu probleme a căror rezolvare nu este întotdeauna uşoară sau cu soluţii la îndemâna fiecaruia. O instituţie în care îşi desfăşoară activitatea profesori consilieri şcolari, asistenţi sociali, psihologi, coordonatori proiecte şi informaticieni, vine în întâmpinarea tuturor celor care au nevoie de ajutor specializat în înţelegerea situaţiilor pe care le întâlnesc şi soluţionarea lor sau rezolvarea diverselor probleme cu care se confruntă, fie că  vorbim de elevi, de părinţi sau aparţinătorii legali ai copiilor, cadre didactice, etc.

Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională Sălaj este o unitate conexă a învăţământului  preuniversitar,  cu personalitate  juridică,  subordonată Ministerului Educaţiei şi Cercetării ştiinţifice şi coordonată de Inspectoratul Şcolar Judeţean Sălaj. La nivel judeţean, CJRAE coordonează, monitorizează şi evaluează activitatea şi serviciile educaţionale oferite de Centrul judeţean şi cabinetele de asistenţă psihopedagogică, de cabinetele logopedice interşcolare precum şi de mediatorii şcolari.

Servicii educaţionale dezvoltate de acest centru cuprind servicii de consiliere psihopedagogică şi orientare şcolară şi profesională, prin centrele judeţene şi cabinetele de asistenţă psihopedagogică, terapie a tulburărilor de limbaj, prin centrele şi cabinetele logopedice interşcolare. Centrul oferă de asemenea, sprijin pentru copiii cu cerinţe educative speciale, integraţi în unităţile de învăţământ de masă, prin centrele şcolare pentru educaţie incluzivă, servicii complexe de educaţie pentru copiii cu deficienţe. Centrul oferă totodată informare şi consiliere pentru cadre didactice, copii, părinţi, alţi membri ai comunităţii servicii de orientare a formării  iniţiale  şi  continue  prin  parteneriate  cu  instituţiile abilitate să ofere formare iniţială şi continuă, servicii de terapii specifice, oferite prin centrele judeţene şi cabinetele de asistenţă psihopedagogică şi prin centrele şcolare pentru educaţie incluzivă.

„Activitatea pe care o desfaşurăm promovează, înainte de toate, starea de bine, de sănătate, de normalitate. Încercăm prin serviciile oferite să prevenim dispoziţiile afective negative, a neîncrederii de sine, a comportamentelor de risc. Serviciile noastre oferă sprijin în înţelegerea şi rezolvarea conflictelor interpersonale, a dificultăţilor de învăţare; a dezadaptării sociale, depistarea şi corectarea disfuncţiilor psiho-sociale precum şi consiliere în soluţionarea situaţiilor de criză cu care, cei ce ne cer sprijinul se confruntă la un moment dat”  ne-a declarat psihologul Melania Gârdan, directorul centrului. Echipa de consilieri şcolari a CJRAE se ocupă cu adaptarea elevului la probleme specifice mediului şcolar, vârstei şi societăţii precum şi la implementearea programele de educaţie pentru carieră; promovarea şi implementarea programelor de educaţie pentru sănătate care vizează formarea şi dezvoltarea  abilităţilor de management al stilului de viaţă şi stãrii de bine bio-psiho-social, reprezintă un alt obiectiv promovat constant de echipa de profesionişti a acestui centru. În cadrul centrului pot fi solicitate servicii de mediere şcolară prin care se sprijină participarea tuturor copiilor din comunitate la învăţământul obligatoriu, prin încurajarea implicării părinţilor în educaţia copiilor şi în viaţa şcolii, prin facilitarea cooperării între familii, comunitate şi şcoală.

„Instituţia noastră emite prin Comisia de Orientare şcolară şi Profesională, certificatele de orientare/reorientare şcolară şi profesională, la propunerea Serviciului de Evaluare, Orientare şcolară şi Profesională. Această comisie colaborează cu Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Sălaj, cu instituţiile de învăţământ, cu părinţii, cu asociaţiile persoanelor cu dizabilităţi, cu reperezentanţi ai administarţiei publice locale şi societăţi civile, cu cabinete medicale, în scopul orientării copiilor cu cerinţe educative speciale, în concordanţă cu particularităţile lor individuale” a adăugat Melania Gârdan. Beneficiarii certificatelor de orientare şcolară şi profesională sunt copiii, elevii sau tinerii cu certificat de încadrare în grad de handicap eliberat de comisia pentru protecţia copilului din cadrul Direcţia Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului cât şi copiii, elevii sau tinerii cu cerinţe educaţionale speciale neîncadraţi în grad de handicap. Sub coordonarea CJRAE, îşi desfăşoară activitatea şi centrele logopedice interşcolare, care au ca obiective principale depistarea, evaluarea şi identificarea tulburărilor de limbaj şi de comunicare la copiii preşcolari înscrişi în grădiniţe şi la şcolarii mici precum şi asigurarea caracterului preventiv al activităţii de terapie logopedică, prin acordarea unei atenţii prioritare copiilor preşcolari cu tulburări de limbaj, înscrişi în grădiniţe, în scopul prevenirii instalării dificultăţilor de învăţare a scrisului şi cititului la vârsta şcolară.Toţi cei care doresc să se adreseze acestui centru, dacă au una din problemele pe care le-am prezentat sau altele care se regăsesc în activităţile şi terapiile speciale oferite de specialiştii acestui centru, se pot prezenta la sediul din Zalău, Str. Unirii nr. 7, sau pot obţine informaţii suplimentare la telefon 0360-566131 ori prin poşta electronică, accesând formularul de contact de pe site-ul instituţiei, www.cjraesalaj.ro

2 Thoughts to “Consiliere, sprijin şi soluţii, oferite gratuit elevilor, părinţilor şi cadrelor didactice”

  1. babalac

    stim ca materialul de fata este doar publicitate, centrul nu face fata la cate probleme apar in scolile din salaj, dapoi sa mai ajute si pe parinti.
    ar trebui cate un psiholog si psihiatru la fiecare scoala

    1. Lee

      Babalac, ai cazut si te-ai lovit cu capul de bordura? Publicitate la CE?! E o institutie de stat, in subordinea Min. Educatiei, ce nevoie de publicitate ar avea, cu atat mai mult cu cat tot tu vii si spui ca „nu fac fata”. Apeleaza cu incredere daca ai nevoie si sigur te vor ajta, chiar si asa, aglomerati cum sunt! Nu e de datoria lor sa caute cazurile prin scoli, ei ofera ajutor celor care vin la centru. Scrieti si tu si altii ca tine doar ca sa va vedeti randurile pe pagina, in rest sunteti praf.

Leave a Comment