Cea de-a treia ediţie a Concursului de tăiat porcul va avea loc în 28 ianuarie, în curtea Căminului Cultural din Nuşfalău. Nouă echipe, fiecare formată din 10 persoane, se vor întrece în a-şi etala măiestria la înjunghiat, tranşat şi în pregătit preparate tradiţionale.
„Comunitatea noastră păstrează tradițiile din cele mai vechi timpuri. Pentru că ne dorim ca tradiţia tăiatului porcului să nu se piardă, acum doi ani am lansat acest concurs anual, după ce am asistat la un eveniment asemănător într-o localitate din Ungaria cu care suntem înfrăţiţi. Ar fi păcat ca tinerii noştri să uite de tradiţii”, ne-a declarat primarul din Nuşfalău, Radu Mate.
Potrivit spuselor sale, fiecare echipă va fi jurizată în funcţie de talentul şi rapiditatea dovedite pe parcursul etapelor pe care le presupune sacrificarea porcului în mod tradiţional. De asemenea, va fi evaluată şi priceperea competitorilor în domeniul gastronomic, aceştia trebuind să pregătească pentru juriu şi spectatori preparate specifice: supă de carne, sângerete, cârnat, caltaboş, varză a la Cluj ori babgulyas, toate stropite cu un pahar de pălincă ori unul cu vin cald şi servite pe baloţi de paie. Toate, pe ritmuri de muzică lăutărească.
Cum ziceți? Tradiții „din moși strămoși”, nu-i așa? Ciomăgeala de la Ruginoasa, violurile din Vaslui, înjunghiatul porcului de la Nușfalău… Eu zic să filmați înjunghiatul, zbieretele animalelor, agonia, pîrlitu, tranșatu, toată „porcăria”, cu scenele de încîntătoare tradiție și să le puneți pe youtube, să nu se piardă peste generații, cum zice primaru! Și să udați „tradiția” cu cît mai multă țuică și vin, pînă vă îmbătați … ca porcii.
Va transmitem salutări, dragi conationali din Evul Mediu!
Taierea porcului era si este si in prezent un eveniment deosebit intr-o familie, intr-o comunitate. Era si este o sarbatoare, unde se aduna membrii familiei , rudenii mai apropiati sau mai indepartati ,vecinii. Era un eveniment unic intr-un an.Era un semn al saraciei intr-o familie unde nu a avut loc un asemenea evenimemt.
Păcat că „comunitatea” porcilor nu poate „sărbători” „evenimentul” Tăierii Omului și să facă festival cu acest fericit eveniment!
Pentru Andrei ; In Romania taierea porcului se face in mod traditional in proportie de 99 % Deci suntem in Evul Mediu ? Da ! in multe privinte ! Mai ales in privinta mentalitatii, in privinta opiniilor noastre gresite ! Si ce zici de acei mii de oameni care ucid semenii lor pe sosele, pe strada, in razboaie .
Pentru Andrei ; In Romania taierea porcului se face in mod traditional in proportie de 99 % Deci suntem in Evul Mediu ? Da ! in multe privinte ! Mai ales in privinta mentalitatii, in privinta opiniilor noastre gresite ! Si ce zici de acei mii de oameni care ucid semenii lor pe sosele, pe strada, in razboaie .
Iar drept premiu li se va înmîna cîte o pul(p)ă de porc!
E de mers acolo mai ales ca evident nu se vor auzi manelele. Mai fain ii ceardasu’.