Comportamentul agresiv în trafic, reclamat prin aplicația M.A.I.

Comportamentul agresiv al participanților la trafic va putea fi reclamat începând de astăzi pe o aplicație a Ministerului Administrației și Internelor. Scopul acestui demers vizează sancționarea comportamentului agresiv în trafic, după cum anunță Poliția Română.
Începând de duminică, 27 octombrie, șoferii pot semnala comportamentul agresiv al conducătorilor de vehicule. Prin intermediul aplicației ministerului, aceștia au posibilitatea de a trimite sesizări, dar și probe sau indicii în acest sens, în vederea combaterii acestui comportament în trafic. Astfel, această măsură ar spori creșterea siguranței rutiere.
Potrivit Poliției Române, informațiile privind comportamentul agresiv în conducerea vehiculelor pe drumurile publice vor putea fi transmise pe aplicația M.A.I., accesând hub.mai.gov.ro, la secțiunea E-SAR, pentru sesizările și dovezile relevante combaterii abaterilor rutiere.

Ce trebuie să conțină sesizarea privind agresivitatea în traficul rutier

Această sesizare, ce poate fi depusă de participantul la trafic, trebuie să cuprindă o serie de informații obligatorii: datele de identificare, ce includ nume, prenume, codul numeric personal sau codul de identificare; datele de contact, ce cuprind numărul de telefon și adresa de corespondență; o declarație pe propria răspundere privind veridicitatea aspectelor percepute și a înregistrărilor video sau audio-video, data, ora, locația sau orice element care să contribuie la identificarea locului unde a fost surprinsă fapta ce constituie contravenție, dar și semnătura.

Prevederi și sancțiuni din perspectivă legală

Reglementările privind circulația pe drumurile publice sunt prevăzute în Ordonanța de Urgență nr. 195 din anul 2002. Interzicerea comportamentului agresiv este prevăzută la articolul 54^1. Potrivit legii, prin comportament agresiv se înțelege efectuarea, pe drumul public, de către conducătorul vehiculului, a manevrelor precum: schimbarea frecventă a benzilor pentru a depăși rapid alte vehicule, întoarcerea vehiculului folosind frâna de ajutor, plecarea de pe loc cu patinarea excesivă a roților, menținerea unei distanțe reduse față de alte vehicule sau reducerea bruscă a vitezei fără un motiv clar. Considerate agresive mai sunt, potrivit ordonanței în vigoare, utilizarea excesivă a semnalelor sonore sau luminoase pentru obligarea altor șoferi de a elibera banda, dar și conducerea motocicletei sau mopedului pe o singură roată. Aceeași ordonanță stipulează și sancțiunile pentru nerespectarea actualelor prevederi, la articolul 100, alineatul 3, litera i). Cei ce nu respectă legea riscă 4 sau 5 puncte de amendă, cu valori de la 660 și până la 825 de lei, dar reținerea permisului auto pentru 30 de zile.

Demers pentru reducerea evenimentelor rutiere grave

Scopul acestui demers îl reprezintă sancționarea comportamentului agresiv în trafic a conducătorilor de vehicule, prin respectarea regulilor de circulație. Astfel, autoritățile au ca scop reducerea evenimentelor rutiere cu consecințe deosebit de grave.

Mihai – Tudor Ruțaș

2 Thoughts to “Comportamentul agresiv în trafic, reclamat prin aplicația M.A.I.”

  1. […] Poliției Române, informațiile privind comportamentul agresiv… Articolul Comportamentul agresiv în trafic, reclamat prin aplicația M.A.I. apare prima dată în Magazin Sălăjean. Citeste mai […]

  2. Anonim

    Asta ne mai lipsește să ne hârăim ca și haitele de câini
    E greu sa demonstrezi în instanță ca cineva a fost agresiv !
    Oricând poți sa fi reclamat!!

Leave a Comment