Mai mulți zălăuani ne-au contactat la redacție întrebându-ne dacă reparațiile ce se efectuează la acoperișul blocurilor în care locuiesc, intră și în sarcina lor, deși nu locuiesc la ultimele etaje. În opinia acestora, nu ar fi normal să li se solicite și lor sume de bani pentru participarea la aceste cheltuieli. În urma fenomenelor meteo din luna mai, prin care multe dintre acoperișurile unor blocuri au suferit avarii, asociațiile de proprietari sau, în unele cazuri, locatarii de la ultimele nivele ale blocurilor, au fost nevoiți să execute reparații, mulți dintre ei pe cheltuiala proprie, mai cu seamă pentru faptul că nu mai puteau aștepta, riscând să se trezească cu ploaia în case. În cazurile în care alții au anunțat faptul că și ceilalți locatari trebuie să contribuie la cheltuielile cu reparațiile, s-au iscat discuții și controverse.
Pentru a face lumină în aceste cazuri, oferim cititorilor interesați cadrul legislativ care reglementează această problemă și care nu lasă loc de nicio interpretare referitoare la părțile ce trebuie să achite aceste cheltuieli, concluzia fiind una singură.
Aspectele semnalate de cetățeni sunt reglementate prin Legea 196/2018 privind înfiinţarea, organizarea şi funcţionarea asociaţiilor de proprietari şi administrarea condominiilor.
La articolul 1 paragraful 2 se precizează ”Prezenta lege se aplică proprietarilor, chiriaşilor, asociaţiilor de proprietari şi asociaţiilor de chiriaşi din condominii.”
Părțile comune din condominiu sunt enumerate la art. 35, din care gasiti mai jos un extras:
În cazul clădirilor cu mai multe locuinţe sau spaţii cu altă destinaţie şi în cazul clădirilor multietajate constituie părţi comune din condominiu, dacă actele de proprietate nu prevăd altfel, următoarele:
locurile de trecere, scările şi casa scărilor şi coridoarele; pereţii perimetrali şi despărţitori dintre proprietăţi şi/sau spaţiile comune; subsolul; (…) structura, structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul; terasele”.
Cheltuielile asociației de proprietari sunt reglementate la art. 75
Cheltuielile asociaţiei de proprietari sunt cheltuieli legate de exploatarea, repararea sau întreţinerea proprietăţii comune şi cheltuielile pentru asigurarea serviciilor de care beneficiază proprietarii şi care nu sunt facturate individual către proprietăţile individuale.
Cheltuielile asociaţiilor de proprietari, în funcţie de modul de calcul şi de criteriile de repartizare pe proprietăţi individuale, sunt următoarele: cheltuieli pe număr de persoane care locuiesc sau desfăşoară activităţi în proprietăţi individuale, cheltuieli pe consumuri individuale; cheltuieli pe cota-parte indiviză, în funcţie de suprafaţa utilă a proprietăţii individuale;” Categoriile de cheltuieli care se calculează în funcție de cota-parte indiviză se regasesc la art. 85 din care găsiți un extras, cu referile la problema semnalată:
ART. 85. Cheltuielile pe cota-parte indiviză de proprietate reprezintă cheltuielile asociaţiei cu privire la proprietatea comună, cu privire la: fondul sau fondurile pentru lucrări de întreţinere, service, reparaţii şi, după caz, de consolidare, reabilitare, eficienţă energetică, modernizare la părţile de construcţii şi instalaţii aflate în/şi pe proprietatea comună, astfel cum este descrisă în cartea tehnică a construcţiei şi în acordul de asociere: subsolul;(…); casa scării; podul; spălătoria; uscătoria; terasa; ascensorul; (…) structura de rezistenţă; faţadele; acoperişul (…)” În concluzie, cheltuielile pentru repararea acoperișului intră în sarcina tuturor proprietarilor, indiferent la ce nivel locuiesc aceștia.
Calculul sumei care revine fiecărui apartament este in funcție de cota-parte indiviza, care se calculează in conformitate cu lit. ART. 2 din L. 196/2018 litera l: cotă-parte indiviză – cota-parte de proprietate comună forţată, exprimată procentual, care îi revine fiecărui proprietar individual şi este calculată ca raportul dintre suprafaţa utilă a proprietăţii individuale şi suma suprafeţelor utile ale tuturor proprietăţilor individuale din condominiu. Suma cotelor-părţi indivize trebuie să fie egală cu 100 la sută”.
Corect, dar cum e cînd există acoperiș nedeteriorat, dar cineva vrea să-i oblige pe toți să plătească alt acoperiș (probabil are rude cu firmă de construcții)?
Nu poate face daca nu are aprobarea adunarii generale a proprietarilor.
Corect.
La o reparatie de acoperis la bloc, trebuie sa participe financiar fiecare locuitor din acel bloc, sau din acea scara unde se repara. Nu doar ultimii. Noi ne-am reparat acoperisul la bloc, eu fiind la parter am pus la fel bani ca si cei de la 4. Blocul este al tuturor nu doar a celur de la utlimele etaje. Toti trebuie sa contribuim pentru reparati acestuia, nu trebuie asteptat ajutoare si asa mai departe. Este mai usor sa previ decat sa tratezi .
Spuneti-mi cum ati platit?aceasi suma de fiecare apartament,sau in functie de cati metri are fiecare apartament…sau cum?
tu spui asta pentru ca ai platit si vrei ca si altii dar nu este corect
la ce te referi cand spui ca nu este coret ?
Toti locatarii blocului sunt obligati sa contribuie la reparatia acoperisului. Fara dar si poate.
Am intalnit cazuri unde cei de la etajul 4 au fost nevoiti sa isi plateasca singuri reparatia, neavand incotro din cauza vecinilor aiuriti.
Ce pot face ei ca sa isi recupereze banii? Se poate da in judecata asociatia de locatari iar procesul va fi castigat 100% .
Locuiesc într-o garsonieră, iar BLOCUL are apartamente cu 2 si 3 camere ! Aici locuiesc de aproape 2 Ani! Locatarii vor sa acopere BLOCUL, si mi sa cerut suma de 2000 lei pt ajutor la acoperis ! Mentionez ca nu este Asociație de locatari , eu cotizind din noiembrie 2019 cu 20 lei lunar pt acoperis ! Acuma mi sa cerut să plătesc diferenta de banii ! Mentionez ca de la cine am cumparat nu a contribuit deloc cu bani la acoperis , NU STIU ce sa fac ,sunt PENSIONARĂ cu o pensie de 1386 lei ! Multumesc
Eu tot nu am inteles:toți proprietarii, sau doar cei care locuiesc pe tronsonul respectiv?
Legea spune foarte clar totii locatari din scara au obligatia sa platesca pentru intretinerea si reparatilor spatilor comune ,subsol acoperis casa scari usa la intrare.etc tot ce inseamna comun ..daca nu stiiai acoperirul este comun la toti locatari…
Vecina mea de la etajul 2-ultimul, a efectuat inlocuirea acoperisului pe suprafata apartamentului ei, fara acordul celorlalti propietari (etajul 1 si parter) care sunt sub ea. Acum ne cere fiecaruie cate 1/3 din costul lucrarii si ne ameninta cu judecata. Ce este de facut . Cum se calculeaza cota indiviza ? Trebuie sa plateasca si cellalti propietari de pe scara blocului ?
De 15 ani imi ploua in bucătărie. Zugrăvesc de 3 ori pe an poate și mai mult. Stau la etaj 4, și tot de 15 ani aduc la cunostinta, administratorului, președintei de acest fapt. Nu se face nimic. In fiecare luna platim cate 10 lei fondul de reparatii, bani care apar si dispar. Au adus în vara doi meșteri, și au făcut….nimic. Au izolat uscatoria, spunând că asa li s- a spus. Fără un contract fără garantie și la mine ploua in continuare. La o discuție tensionată cu fosta președinta mi- a spus sa imi repar singură. Ce pot face unde pot merge sa rezolv situația?
Va adresati presedintelui in scris, nu pe vorbe.
Va adresati presedintelui in scris nu pe vorbe, apoi iar acesta este obligat sa va raspunda in 10 zile; apoi un specialist, apoi instanta… Sau puteti convoca adunarea generala (aproape imposibil). Adunarea poate fi convocata de catre presedinte sau 20% dintre membrii asociatiei, depinde cati membri sunteti, nu toti proprietarii din condominiu sun si membri, adica inscrisi in Acordul de asociere.
Bună dimineața, dacă la blocul D2 din iasi proprietarii de la etaj3 au făcut șarpante un singur apartament care nu are posibilitate să-și facă ploua din cauza degradării acoperișului ce poate sa facă sa lase sa curgă apa pana jos la ceilalți vecini ,cum trebuie procedat???
Bună ziua locuiesc la ultimul etaj al unui bloc cu 10 etaje . De curând să făcut un deviz de lucrare ca costa enorm de mult . Cum a-și putea acționa obținând o copie a acestei devizi ca să mă pot informa de cat se pune tabla de cat se pune folia și dacă firma chiar exista și dacă prețul este real mulțumesc
Aveți asociație de proprietari?
Buna ziua, la repararea acoperisului de la asociatia de proprietari este coret sa se imparta suma egala la cate apartamente are asociatia? De ex as. are 20 de apartamente, lucrarea de reparatii costa sa presupunem 60.000 lei, este corect sa plateasca fiecare proprietar de ap 3000 lei?
Așa este corect.