Atât persoanele fizice din România, cât şi cele juridice, sunt în continuare obligate să plătească lunar o taxă radio-TV, care este inclusă în abonamentul la energie electrică. Aceasta este de 6,5 lei pentru persoane fizice (4 lei pentru TVR, 2,5 lei pentru Societatea Naţională de Radiodifuziune) şi 30 de lei pe lună pentru societăţile comerciale. Furnizorii impliciţi de energie electrică Electrica, CEZ, Enel, E.ON au fost mandataţi de către Societatea Română de Radiodifuziune (SRR) şi Societatea Română de Televiziune (SRTV) să colecteze această taxă şi să o adauge pe facturile lunare trimise către consumatori.
Dar, ca în cazul multor altor legi care te obligă la plată, şi de la taxa radio-tv sunt persoane scutite de plată, această sumă percepută de o societate cum sunt atâtea altele în România -vorbim de televiziuni şi posturi radio – fiind catalogată de consumatori drept o “ilegalitate legalizată”. Sunt aşadar scutite de la plata txei radio-tv familiile şi persoanele singure care beneficiază de ajutor social lunar, conform Legii nr.416/2001 privind venitul minim garantat, cu modificările şi completările ulterioare, persoanele fizice abonate la reţele de radioamplificare, pensionarii proveniţi din sistemul pensiilor pentru agricultori, salariaţii şi pensionarii SRR şi SRTV, precum şi alte categorii prevăzute de legi speciale (eroi martiri şi luptători în Revoluţie, veterani de război, persoane persecutate, personalului armatei participant la acţiuni militare.
De la plata taxei radio-tv mai sunt scutite şi persoanele fizice care deţin două sau mai multe locuinţe. Acestea plătesc taxa TV la adresa unde au domiciliul stabil, iar pentru celelalte locuinţe nu vor plăti taxa TV dacă declară pe propria răspundere că în respectivele locuinţe nu stau alte familii sau persoane singure. Mai sunt scutite de la plata taxei radio-tv: asociaţiile şi fundaţiile nonprofit, misiunile diplomatice străine şi membrii acestora, azilurile de bătrâni, unităţile sanitare de stat, unităţile militare, unităţile de învăţământ de stat (unităţi de învăţământ superior, şcoli, grădiniţe), căminele de copii şi creşele de stat, unităţile de cult aparţinând cultelor religioase recunoscute din România, precum şi alte categorii prevăzute de legi speciale. Printre sancţiunile pe care le riscaţi dacă nu plătiţi această taxă se numără o amendă de la 100 lei la 500 lei, plus plata unor despăgubiri civile la nivelul dublului taxei pe o perioadă de un an.
În România, există peste zece milioane de utilizatori radio tv care plătesc această taxă. Încasările Societăţii Române de radio şi Tv sunt de ordinul milioanelor de euro în fiecare an. Cu toate acestea, datoria acestor societăţi la bugetul de stat este, în continuare, de peste 450 milioane de lei. Televiziunea şi radioul spun ca banii proveniţi din taxele de la consumatori sunt folosiţi în mare parte pentru plata acestor datorii şi că taxa trebuie să fie mărită de urgenţă, fiind cea mai mică din Europa. Cine a făcut, prin fraude sau contracte neperformante, aceste datorii de sute de milioane, rămâne în continuare un mister pe care autorităţile refuză de peste 25 de ani să-l clarifice.
Evident, nu puteau fi uitaţi de la scutire puturoşii de revoluţionari, ăia care n-au lucrat nimic toată viaţa, de un sfert de secol îi ţine statul, cu 4.000 lei pe lună. Scandalos, asta în timp ce un amărăştean lucră la patron de-i sar capacele pentru 1.200 lei pe lună. Singura soluţie, o adevărată revoluţie !
E o prostie cu taxa asta. Pana la urma TVR din cate parti incaseaza? 1. Persoane fizice, persoane juridice, de la operatori cablu si mai primeste si de la Buget. Ceva nu e ok, sincer nu as plati nimic, odata ce este in abonamentul de cablu. Firmele nu ar trebui sa plateasca nimic, asta ar insemna ca ei sa se uite la servici la televizor. O taxa idioata!