Cinci minori din Sălaj au ajuns, în cursul anului trecut, în Centrul de Reeducare Buziaş, fiind instituţionalizaţi aici după ce au comis infracţiuni, în timp ce doi tineri sălăjeni, aflaţi în custodia Centrului la finalul anului 2011, au fost puşi în libertate, odată cu împlinirea vârstei de 18 ani. Purtătorul de cuvânt al unităţii respective, Lavinia Soloţchi, a declarat că, în total, au fost puşi în libertate, anul trecut, 30 de minori, dintre care 28 la împlinirea vârstei de 18 ani şi doi înainte de împlinirea vârstei de 18 ani, efectivul mediu lunar fiind de 59 minori. În prezent, din cei 83 de minori instituţionalizaţi la Buziaş, cinci sunt din Sălaj. “Scopul Centrului de reeducare este acela de a asigura, în primul rând, educaţia şi asistenţa minorilor şi minorelor custodiate în vederea reintegrării sociale. Astfel, prin modul în care este organizat, Centrul permite minorilor internaţi să desfăşoare activităţi atât în mediul închis – în interiorul instituţiei, cât şi într-unul deschis – în comunitate, alături de tineri de aceeaşi vârstă, asigurându-li-se astfel o reintegrare treptată în societate”, a declarat purtătorul de cuvânt.
Potrivit sursei citate, păstrarea activă a legăturii cu familia are o importanţă deosebită în procesul instructiv educativ pentru minorii care execută o măsură educativă a internării în Centru. “Astfel, în anul 2012, la un efectiv mediu de 59 de minori, au fost acordate un număr de 102 vizite, participând un număr de 285 de vizitatori. Au fost acordate, totodată, un număr de 79 de pachete cu ocazia acordării dreptului la vizită, iar 22 de minori nu au fost vizitaţi niciodată. Trebuie menţionat că acordarea dreptului la vizită persoanelor private de libertate internate în Centru se face fără dispozitiv de separare”, a declarat Lavinia Soloţchi. Purtătorul de cuvânt a declarat că, în cursul anului trecut, minorii sălăjeni instituţionalizaţi la Buziaş, dar şi colegii lor din acest Centru, au beneficiat de o serie de activităţi şi programe educative şi psihosociale derulate de Departamentul de educație și asistență psihosocială. “Toate programele educative dezvoltate au primit avizul favorabil al direcţiei de specialitate din cadrul Administrației Naţionale a Penitenciarelor, iar patru dintre acestea au fost publicate în culegerea de programe promovată la nivel naţional ca bune practici pentru minorii asistaţi în sistemul penitenciar românesc”, a declarat Lavinia Soloţchi.
Începând cu luna octombrie a anului trecut, Centrul din Buziaş a devenit unitate mixtă, aici fiind transferaţi 17 minori (12 fete şi cinci băieţi, n.r.) de la Centrul de Reeducare Găeşti. Dacă până la momentul respectiv instituția deservea un număr de 13 judeţe, odată cu sosirea fetelor, sunt arondate pentru acest segment toate judeţele ţării, iar pentru băieţi – 23 de judeţe.
asa, și…… ce-i cu articolul asta? în afara de data statistice minime despre minorii din salaj, restul nu priveste salajulul si nici nu e de folos cuiva restul ”informatiilor”
Daca minorii delincventi nu sunt un fapt care ar trebui sa ne intereseze, atunci nu vad de ce ne-ar interesa supraaglomeratia din penitenciare, resursele necesare intretinerii unui detinut/zi si nici chiar gradul de violenta cu care sunt comise faptele penale.
Dl.Anonim…corect spus, si chias scris, este…”informatiile nu sunt de folos ” si nu „informatiile nu e de folos”. Cu scuzele de rigoare, folosirea corecta a limbi romane ne este de folos!