Primele cinci luni ale anului în curs nu au fost foarte liniştite, în opinia poliţiştilor rutieri. Neatenţia, imprundenţa, viteza excesivă şi nu în ultimul rand, alcoolul, au secerat vieţi omeneşti, au băgat în spital zeci de oameni, mulţi dintre ei nevinovaţi şi au produs pagube materiale inseminate. Perioada 1 ianuarie -1 mai a fost, din păcate, plină de evenimente rutiere nedorite, infracţiuni şi contravenţii din care nu au făcut excepţie alcoolul, conducerea fără permis, viteza sau imprundeţa la volan.
Toate acestea au sfârşit de multe ori prin adevărate tragedii iar în cele mai fericite cazuri, cu amenzi. Cu ocazia activităţilor preventive desfăşurate Poliţia Rutieră cadrul IPJ Sălaj în perioada ianuarie – mai, poliţiştii rutieri au constatat 220 infracţiuni, 112 dintre acestea fiind la regimul circulaţiei. Totodată, în perioada de referință, polițiștii au constatat 16.650 contravenţii, îndeosebi pentru conducere sub influenţa băuturilor alcoolice, depăşirea limitei legale de viteză, neacordarea priorităţii de trecere, nepurtarea centurii de siguranţă şi abateri săvârşite de către pietoni, biciclişti, motociclişti/mopedişti şi căruţaşi.
Pentru abateri contravenţionale grave, sancţionate de lege şi cu suspendarea dreptului de a conduce, au fost reţinute 739 permise de conducere. De asemenea, pentru conducerea autovehiculelor cu defecţiuni tehnice, inspecţie tehnică periodică expirată sau fără poliţă de asigurare obligatorie de răspundere civilă auto, au fost retrase, până la remedierea cauzelor, un număr de 238 certificate de înmatriculare. Valoarea totală a amenzilor se ridică la aproximativ 740.000 de lei pentru această perioadă de referinţă. În cele cinci luni care au trecut de la începutul acestui an pe raza judeţului Sălaj, 11 persoane şi-au pierdut viaţa, 50 au fost grav rănite iar numărul accidentelor grave şi foarte grave a ajuns la 60.
sunt curios daca noul primar din Zalau o sa reuseasca sa-l convinga pe noul sef de la IPJ Salaj sa semneze protocolul pentru punerea in functiune a Sistemului de moniotorizare a traficului din Zalau, sitem care risca sa fie decontat din banii nostril daca nu este pus urgent in functiune. Si asa ne-am trezi cu o gaura de peste 4 milioane de euro in buget.